Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šimtai migrantų po išpuolių iš Tuniso parskraidinti namo

Beveik 280 maliečių ir Dramblio Kaulo Kranto gyventojų šeštadienį repatriacijos reisais išvyko iš Tuniso, baimindamiesi smurto bangos po prieštaringai vertinamos prezidento kalbos prieš migrantus.
Dramblio Kaulo Kranto ir Malio piliečiai iš Tuniso vyksta namo.
Dramblio Kaulo Kranto ir Malio piliečiai iš Tuniso vyksta namo. / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Vasario mėnesį prezidentas Kaisas Saiedas įsakė pareigūnams imtis „skubių priemonių“ kovai su neteisėta migracija, nepateikdamas jokių įrodymų, kad rengiamas „nusikalstamas sąmokslas“, kuriuo siekiama „pakeisti Tuniso demografinę sudėtį“.

K.Saiedas kaltino migrantus, kad Šiaurės Afrikos šalyje daugiausiai nusikaltimų įvyksta dėl migrantų, kurie skatina atleidimą iš darbo, iškeldinimą ir fizinius išpuolius.

Afrikos Sąjunga išreiškė „gilų sukrėtimą ir susirūpinimą dėl Saiedo pasisakymų formos ir turinio“, o į pietus nuo Sacharos esančių Afrikos šalių vyriausybės stengėsi sugrąžinti namo šimtus išsigandusių piliečių, kurie kreipėsi pagalbos į jų ambasadas.

Lėktuvas su 133 Malio piliečiais iš Tuniso išskrido šeštadienį apie vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku), sakė Malio diplomatas.

Tarp jų buvo „25 moterys, devyni vaikai ir 25 studentai“, pridūrė diplomatas su anonimiškumo sąlyga.

Po dviejų valandų iš Tuniso pakilo kitas 145 Dramblio Kaulo Kranto gyventojų repatriacijos lėktuvas, AFP sakė Dramblio Kaulo Kranto ambasadorius Ibrahimas Sy Savane.

AFP fotografas matė, kaip anksti ryte Malio grupė išvyko iš savo ambasados Tunise ir autobusais nuvyko į oro uostą, kur jų laukė užsakytas lėktuvas.

„Tunisiečiai mūsų nemėgsta, todėl esame priversti išvykti“, – prieš įlipdamas į autobusą AFP sakė Bagresou Sego.

Prieš ketverius metus į Tunisą atvykęs Adrahmenas Dombia sakė, kad įpusėjus metams turėjo nutraukti studijas universitete. „Grįžtu atgal, nes nesu saugus“, – sakė jis.

Kitas migrantas iš Malio, Barilas, sakė, kad turėjo leidimą gyventi Tunise, bet vis tiek prisijungė prie repatriacijos skrydžio.

„Su didele pagarba prašome prezidento Kaiso Saiedo atsižvelgti į kitus mūsų brolius ir gerai su jais elgtis“, – sakė jis AFP.

Pirmoji grupė, kurią sudarė 50 Gvinėjos piliečių, trečiadienį buvo parskraidinta namo.

Oficialiais duomenimis, Tunise, kuriame gyvena apie 12 mln. gyventojų, yra apie 21 000 dokumentų neturinčių migrantų iš kitų Afrikos šalių.

Kritikai kaltina K.Saiedą, kuris nuo 2021 metų liepos užgrobė beveik visą valdžią, siekiu įvesti naują diktatūrą įsiskolinusioje šalyje, kovojančioje su infliacija ir būtiniausių prekių trūkumu.

Smurto išpuoliai prieš migrantus

Nuo vasario 21 dienos, kai K.Saiedas pasakė kalbą, teisių gynimo grupės pranešė, kad padažnėjo smurto atvejų, įskaitant smūgius peiliu afrikiečių migrantams.

Dramblio Kaulo Kranto migrantų asociacijos Tunise vadovas Jeanas Badelis Gnabli AFP iš oro uosto sakė, kad šeštadienį išvykstanti grupė „naktį praleido viešbučiuose“.

Anksčiau jis sakė, kad visa bendruomenė gyveno baimėje: „Jie jaučiasi taip, tarsi būtų atiduoti minios teismui“.

Ambasadorius I.Sy Savane sakė, kad iš maždaug 7000 Tunise esančių Dramblio Kaulo Kranto gyventojų 1100 pateikė prašymus repatrijuoti.

Dramblio Kaulo Kranto studentų asociacijos vadovas Michaelas Elie Bio Vametas sakė, kad 30 studentų užsiregistravo repatriacijos skrydžiui, nors turėjo leidimus pasilikti.

„Jie nesijaučia saugiai, – telefonu AFP sakė jis. – Kai kurie iš jų tapo rasistinių veiksmų aukomis. Kai kurie jų baigia studijas, tačiau kiti jas nutraukė“.

„Beveik kasdien pasitaiko išpuolių, grasinimų, šeimininkai juos net išvaro iš namų arba fiziškai užpuola“, – pridūrė jis.

Daugelis Afrikos migrantų Tunise per vieną naktį neteko darbo ir namų.

Patikrinus tapatybę buvo suimta dešimtys žmonių, o kai kurie vis dar yra sulaikyti.

Migrantai, kurių šalys turi ambasadas Tunise, skubiai kreipėsi į jas prašydami pagalbos.

Dramblio Kaulo Kranto ir Malio ambasados šią savaitę skubiai suteikė apgyvendinimą dešimtims iš namų išvarytų savo piliečių, įskaitant mažamečius vaikus.

Asmenys, neturintys diplomatinių atstovybių Tunise, įkūrė laikinas stovyklas prie Tarptautinės migracijos organizacijos biuro Tunise.

Tarp grįžtančiųjų namo yra dešimtys už mokslą mokančių ar stipendijas gaunančių studentų, kurie buvo įstoję į Tuniso universitetus ir šalyje gyveno teisėtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas