Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sirijoje įsigaliojo paliaubos, bet ar ilgam?

Pirmąjį JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Rusijos vadovo Vladimiro Putino susitikimą vainikavo susitarimas dėl paliaubų Sirijoje. Nors Baltųjų rūmų vadovas trykšta optimizmu, ekspertai ir šešerius metus pilietinio karo krečiamos šalies gyventojai paliaubas vertina itin atsargiai, rašo „Foreign Policy“.
Sirija
Sirijoje įsigaliojo paliaubos, bet ar ilgam? / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienį JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pareiškė, kad D.Trumpas ir V.Putinas susitikimo metu aptarė „deeskalacijos susitarimą“. Trečiadienį, dar prieš prezidentų susitikimą, R.Tillersonas spaudos konferencijos metu užsiminė apie „neskraidymo zonų“ galimybę toje teritorijoje, kurioje įsigaliotų paliaubos.

„JAV yra pasiruošusios ieškoti galimybių kartu su Rusija sukurti stabilumą užtikrinančius mechanizmus, įskaitant neskraidymo zonas, paliaubų stebėtojus ant žemės ir koordinuotą humanitarinės pagalbos tiekimą“, – sakė R.Tillersonas.

Vis dėlto atsižvelgiant į paliaubų Sirijoje istoriją, sunku tikėtis ilgalaikės taikos. Ligi šiol buvo paskelbtos trejos paliaubos: pirmosios truko penkis mėnesius, antrosios – aštuonias dienas, trečiosios – šešias savaites.

Grėsmę kelia Iranas

Buvęs JAV ambasadorius Sirijoje Robertas Fordas, šiuo metu dirbantis Vidurio Rytų institute Vašingtone, „Foreign Policy“ teigė, kad paliaubos gali ilgai netrukti.

R.Fordas: „Jei paliaubos padės apsaugoti civilius ir sumažins destruktyvius veiksmus, sirams tai yra neabejotinai geras dalykas. Tačiau didžiausias pavojus slypi tame, kad Sirijos vyriausybė gali negerbti šių paliaubų.“

„Jei paliaubos padės apsaugoti civilius ir sumažins destruktyvius veiksmus, sirams tai yra neabejotinai geras dalykas. Tačiau didžiausias pavojus slypi tame, kad Sirijos vyriausybė gali šių paliaubų nesilaikyti“, – tikino R.Fordas.

Buvęs ambasadorius priminė, kad Teheranas remia Basharo al Assado režimą. Jei Sirijos vyriausybė pažeistų JAV ir Rusijos susitarimą, Iranas jai suteiktų paramą.

Tuo tarpu artimas JAV sąjungininkas Izraelis išreiškė nepasitenkinimą Rusijos kariuomenės įsitraukimu bet kokiame paliaubų įgyvendinimo procese. Izraelio portale „Haaretz“ liepos 7 dieną buvo rašoma, kad šalies pareigūnai JAV atstovui pareiškė nesutinkantys, kad Rusija veiktų paliaubų zonoje.

R.Fordas tikina, kad priešiškumo Rusijai priežastis – artimi Maskvos ryšiai su Iranu. Tuo tarpu pagrindinis Izraelio tikslas Sirijoje yra eliminuoti Irano įtaką ir nuo Sirijos su Izraelio sienos nustumti karinę šiitų grupuotę „Hezbollah“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Kata'eb Hezbollah“ kovotojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Kata'eb Hezbollah“ kovotojai

„Rusai daugybę metų ignoravo faktą, kad Iranas remia „Hezbollah“ kovotojus, Libane besikaunančius prieš Izraelį“, – teigė R.Fordas. Jis pridūrė, kad būtent todėl „Izraelis nepasitiki Maskva“.

R.Fordas: „Rusai daugybę metų ignoravo tai, kad Iranas remia „Hezbollah“ kovotojus, Libane besikaunančius prieš Izraelį.“

Praeityje Rusija demonstravo nenorą daryti spaudimą B.al Assado vyriausybei laikytis paliaubų.

Vis dėlto vienas JAV Valstybės departamento pareigūnas „Foreign Policy“ sakė, kad šįkart Rusija atrodo rimtai nusiteikusi. „Tikrai buvo verta skirti laiko ir pastangų rusų išbandymui“, – sakė pareigūnas.

Paliaubų susitarimo detalės kol kas nėra žinomos, tačiau JAV ir Rusija jau nuo gegužės diskutavo apie saugumo zonų sukūrimą pietryčių Sirijoje galimybę.

2016-aisiais vykusių prezidento rinkimų kampanijos metu D.Trumpas kritikavo demokratų kandidatę Hillary Clinton už tai, kad ji palaiko neskraidymo zonų Sirijoje idėją.

Būsimasis prezidentas kritiką argumentavo tuo, kad „tai gali baigtis karu su Rusija ir Iranu“. Tiesa, D.Trumpas palaikė „saugumo zonas“, tačiau nepaaiškino, kaip ši idėja turėtų būti įgyvendinta be susitarimo su B.al Assado režimo sąjungininkėmis Maskva ir Teheranu.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas su šeima lankosi Lenkijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas su šeima lankosi Lenkijoje

Nors Rusija ir JAV šiame šešerius metus besitęsiančiame pilietiniame kare palaiko priešingas stovyklas, nė viena iš šalių nenori, kad šis konfliktas tęstųsi amžinai.

F.Itani: „Abi šios pusės laikysis susitarimo tik tol, kol joms tai bus naudinga. Kas jas sulaikys, kai jos atnaujins puolimą? Rusija yra arba režimo pusėje, arba vis tiek nesugebės įgyvendinti susitarimo“

Be to, abiejų šalių lyderiai teigia siekiantys nugalėti „Islamo valstybę“ (IS).

„Paliaubų susitarimas tikrai nėra blogas Jungtinėms Valstijoms, tačiau nepadės išspręsti didžiausios problemos, su kuria JAV susiduria Sirijoje – sunitų ekstremizmo“, – teigė R.Fordas.

Faysalas Itani iš tyrimų centro „Atlantic Council“ laikraščiui „The Washington Post“ teigė, kad iki galo įgyvendintas paliaubų susitarimas sukels grėsmę Irano tikslui palei Izraelio ir Jordanijos sienas atsirėžti įtakos zoną. Nelengvi laikai lauktų ir B.al Assado – paliaubos trukdytų jam atgauti kontrolę Sirijoje.

„Abi šios pusės laikysis susitarimo tik tol, kol joms tai bus naudinga. Kas jas sulaikys, kai jos atnaujins puolimą? Rusija yra arba režimo pusėje, arba vis tiek nesugebės įgyvendinti susitarimo“, – retoriškai klausė F.Itani.

Taikos palaikymo mechanizmai

Diskusijose dalyvavęs JAV Valstybės departamento pareigūnas teigė, kad tam, jog būtų nulemti esminiai susitarimo aspektai, pavyzdžiui, tai, kas kontroliuos jo įgyvendinimą, reikalingos tolimesnės diskusijos.

A.al Masalmehas: „Vis dar tvyro daug nerimo. Paliaubos prasidėjo, tačiau nėra jokių mechanizmų, galinčių jas įgyvendinti. Štai kas žmonėms kelia nerimą.“

Būtent dėl paliaubų neužbaigtumo nerimauja vietiniai.

„Vis dar tvyro daug nerimo. Paliaubos prasidėjo, tačiau nėra jokių mechanizmų, galinčių jas įgyvendinti. Štai kas žmonėms kelia nerimą“, – „NBC News“ sakė netoli Jordanijos sienos įsikūrusio Daros miesto gyventojas ir opozicijos aktyvistas Ahmadas al-Masalmehas.

„Kai kurie žmonės yra nusiteikę pesimistiškai, nes jau turime patirties, kad režimas, Rusija ir Iranas pasinaudojo paliaubomis tam, kad pergrupuotų pajėgas. Kita vertus, yra ir optimizmo, kadangi žmonėms reikia stabilumo. Tikimės, kad paliaubos paskatins politinį sprendimą“, – teigė A.al Masalmehas.

Dėl Sirijos pietų regiono kontrolės kovoja JAV remiami sukilėliai, Sirijos vyriausybės pajėgos ir IS kovotojai.

Naujausiomis paliaubomis, prasidėjusiomis liepos 9-osios vidurdienį (vietos ir Lietuvos laiku), siekiama sumažinti gretimų valstybių, Izraelio ir Jordanijos, nerimą dėl prie jų sienų sutelktų Irano remiamų ir vyriausybę palaikančių pajėgų.

Šios paliaubos negalioja džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?