Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sirijoje per drono ataką žuvus amerikiečiui, JAV sudavė aviacijos smūgių

JAV kariuomenė, reaguodama į drono ataką, per kurią žuvo vienas pagal sutartį dirbęs amerikietis ir buvo sužeisti penki JAV kariai, ketvirtadienį pranešė sudavusi tikslinių aviacijos smūgių Sirijos rytuose.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „AP“/„Scanpix“

JAV Gynybos departamento pareiškime sakoma, kad „vienkartinis bepilotis orlaivis smogė techninės priežiūros objektui koalicijos bazėje netoli al Chasakos šiaurės rytų Sirijoje“. Priduriama, kad buvo sužeistas dar vienas pagal sutartį dirbęs amerikietis ir kad, JAV žvalgybos bendruomenės nuomone, bepilotis orlaivis buvo iranietiškos kilmės.

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas sakė, kad JAV prezidento Joe Bideno nurodymu leido „šį vakarą Sirijos rytuose suduoti tikslinių aviacijos smūgių objektams, kuriuos naudoja su Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpusu (IRGK) susijusios grupuotės“.

„Smūgiai suduoti reaguojant į šiandienos išpuolį, taip pat į keletą neseniai įvykdytų išpuolių prieš koalicijos pajėgas Sirijoje, kuriuos surengė su IRGK susijusios grupuotės“, – pridūrė jis.

Sirijos karą stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) penktadienį pranešė, kad per JAV smūgius žuvo aštuoni proiranietiški kovotojai.

„JAV... taikėsi į ginklų sandėlius Deir az Zoro mieste, nukauti šeši proiranietiški kovotojai... Dar du kovotojai žuvo per smūgius Majadino dykumoje ir netoli Abu Kamalio“, – sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Šimtai JAV karių Sirijoje dalyvauja koalicijos, kovojančios su grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) likučiais, veikloje ir dažnai tampa kovotojų grupuočių išpuolių taikiniais.

Amerikiečių kariškiai remia Sirijos demokratines pajėgas (SDF) – faktinę kurdų kariuomenę regione, vadovavusią mūšiui, per kurį 2019 metais IS buvo galutinai išstumta iš dar kontroliuotų Sirijos teritorijų.

Du iš ketvirtadienį sužeistų karių buvo gydomi vietoje, o kiti trys kariai ir JAV sutartininkas buvo evakuoti į Iraką, pranešė Pentagonas.

„Kaip aiškiai pasakė prezidentas Bidenas, mes imsimės visų būtinų priemonių, kad apgintume savo žmones, ir visada reaguosime mūsų pasirinktu laiku ir vietoje“, – sakė L.Austinas.

Kai buvo paskelbta apie smūgius, J.Bidenas jau buvo išvykęs į Kanadą, kur turi susitikti su šios šalies ministru pirmininku Justinu Trudeau ir pasakyti kalbą parlamente.

Praėjusių metų rugpjūtį J.Bidenas įsakė surengti panašius atsakomuosius smūgius naftos turtingoje Sirijos Deir az Zoro provincijoje po to, kai keli dronai atakavo koalicijos postą. Aukų per tą išpuolį nebuvo.

Ataka buvo įvykdyta tą pačią dieną, kai Irano valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad keliomis dienomis anksčiau žuvo Revoliucinės gvardijos generolas, „kaip karinis patarėjas vykdęs misiją Sirijoje“.

Iranas teigia savo pajėgas Sirijoje dislokavęs Damasko kvietimu ir tik kaip patarėjus.

IRGK yra ideologinė Irano kariuomenės dalis; ją Jungtinės Valstijos yra įtraukusios į teroristinių grupuočių sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas