Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 12 /19:07

Sirijos vadovas užsipuolė Prancūziją, o dėl pabėgėlių krizės apkaltino Europą

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas sako, kad pati Europa labiausiai kalta dėl to, jog iš Sirijos bėga žmonės, ir ji turi liautis „teikusi prieglobstį teroristams“ prieš sugrąžindama tuos žmones namo, sakė jis interviu naujienų agentūrai AFP.

Kalbėdamas Damaske ketvirtadienį, jis ragino Europos vyriausybes, „kurios yra tiesioginė šių žmonių emigravimo priežastis, padėti sirams grįžti į savo tėvynę“.

B.al-Assadas perspėjo, kad Prancūzijos vyriausybė turi keisti savo destruktyvią ekstremizmo rėmimo politiką.

Anot jo, Prancūzija vykdo „destrukcinę politiką tiesiogiai remdama terorizmą“. „Pati Prancūzijos privalo pakeisti savo politiką į priešingą“, – sakė Sirijos prezidentas.

Žada atsikovoti valdžią visoje šalyje

B.al-Assadas pažadėjo susigrąžinti valdžią visoje šalyje, bet perspėjo kad tai gali užtrukti „ilgą laiką“; taip jis sakė naujienų agentūrai AFP ketvirtadienį, kai vis labiau stiprėja tarptautinis spaudimas skelbti paliaubas.

Duodamas interviu iš savo būstinės Damaske B.al-Assadas sakė palaikąs taikos derybas, bet tos derybos „nereiškia, kad mes liausimės kovoti su terorizmu“.

Jis aiškino, kad Rusijos remiamo Sirijos vyriausybės pajėgų puolimo šalies šiaurėje Alepo provincijoje tikslas yra, pirmiausia, atkirsti tiekimo iš Turkijos kelius.

B.al-Assadas pažadėjo susigrąžinti valdžią visoje šalyje, bet perspėjo kad tai gali užtrukti „ilgą laiką“.

B.al-Assadas sakė matąs pavojų, kad Turkija ir Saudo Arabija, pagrindinės Sirijos opoziciją remiančios šalys, gali įsiveržti karinėmis pajėgomis į Siriją.

Kalbėdamas apie masišką pabėgėlių srautą iš Sirijos, jis pabrėžė, kad Europa turi „liautis teikusi prieglobstį teroristams“, jog sirai galėtų grįžti namo.

Sirijos prezidentas atmetė neseniai Jungtinių Tautų pareikštus kaltinimus, kad jo režimas kaltas dėl karo nusikaltimų, ir laiko šiuos kaltinimus „politizuotais“ bei neparemtais jokiais faktais.

Sąjungininkės Rusijos aviacijos ir vyriausybę palaikančių kovotojų remiamos valdančiojo režimo pajėgos beveik visiškai apsupo Alepą.

B.al-Assadas sako, kad jo režimo galutinis tikslas yra sugrąžinti valdžią visoje Sirijos teritorijoje, kurios didelius plotus kontroliuoja grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistai arba sukilėlių pajėgos.

„Nesvarbu ar mes galime tai padaryti ar ne, toks yra tikslas, kurio mes siekiame be jokių dvejonių“, – sakė jis.

„Mums nėra jokios prasmės sakyti, kad mes atiduosime kurią nors dalį“, – pridūrė prezidentas.

Anot B.al-Assado, būtų įmanoma „padaryti galą šiai problemai greičiau negu per metus“, jeigu pavyktų atkirsti tiekimo opozicijai kelius iš Turkijos, Jordanijos ir Irako.

Jeigu to nebus, pažymėjo jis, „sprendimui prireiks daug laiko ir didelės kainos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas