Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiurpus radinys Chersono sąvartyne – rusai čia degindavo savo karių kūnus

Chersono pakraštyje esančiame sąvartyne iš pūvančių šiukšlių kyšo Rusijos vėliavos, uniformos ir šalmai, o aplinkui šmirinėja šimtai kačių ir dešimtys benamių šunų. Chersono gyventojai pasakojo „The Guardian“, kad vasarą šis sąvartynas tapo uždrausta zona, o ten esą Rusijos kariuomenė suveždavo ir degindavo savo žuvusių karių kūnus.
Čornobajivka Chersono srityje
Čornobajivka Chersono srityje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Chersono gyventojai „The Guardian“ pasakojo matę, kaip į sąvartyno vietą atvažiuoja rusų sunkvežimiai, pilni juodų maišų, kurie vėliau buvo padegami, o oras prisipildydavo dūmų ir siaubingo degančio kūno kvapo.

Jie mano, kad rusai atsikratė savo karių, žuvusių per sunkias šios vasaros dienų kovas, kūnų.

Ukrainos valdžios institucijos teigė negalinčios komentuoti, ar įtarimai yra tiriami.

„Kiekvieną kartą, kai mūsų kariuomenė apšaudydavo rusus, jie perkeldavo palaikus į sąvartyną ir juos sudegindavo“, – „The Guardian“ sakė 40-metė Chersono gyventoja Iryna.

Ukrainos pastangos atgauti pietinį miestą prasidėjo birželio pabaigoje, kai ilgai lauktos JAV pagamintos tolimojo nuotolio raketos HIMARS pagaliau pasiekė vieną iš fronto linijų. Kyjivas jomis sėkmingai naudojosi smarkiai apgadindamas tiltus per Dnieprą, naikindamas rusų amunicijos sandėlius ir smogdamas priešo artilerijai bei pajėgoms.

Maždaug tuo metu, pasak gyventojų, jie pirmą kartą ėmė baimintis dėl naujo teritorijos panaudojimo.

Oleksijaus Hodzenkos/Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr./Išlaisvintas Chersonas ir Antonivkos tiltas
Oleksijaus Hodzenkos/Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr./Išlaisvintas Chersonas ir Antonivkos tiltas

Nepriklausomai patikrinti šių teiginių neįmanoma, o Ukrainos valdžios institucijos teigė negalinčios komentuoti, ar įtarimai yra tiriami.

Praėjus penkioms dienoms po Chersono išlaisvinimo, „The Guardian“ apsilankė sąvartyne, esančiame šiaurės vakariniame miesto pakraštyje, ir kalbėjosi su sąvartyno darbuotojais bei dar keliais miesto gyventojais, kurie patvirtino kitų vasarą išsakytus teiginius.

Oleksijaus Hodzenkos/Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr./Išlaisvintas Chersonas ir Antonivkos tiltas
Oleksijaus Hodzenkos/Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr./Išlaisvintas Chersonas ir Antonivkos tiltas

„Rusai atvažiavo „Kamazu“, pilnu šiukšlių ir lavonų, ir viską kartu iškrovė, – sakė vienas šiukšlių surinkėjas iš Chersono, prašęs neminėti jo pavardės. – Ar manote, kad kažkas ketino juos palaidoti? Jie juos išvertė, o tada ant jų užvertė šiukšles, ir viskas“.

Ukrainos saugumo tarnybos mano, kad tūkstančių žuvusių rusų karių kūnai laidojami neoficialiai, nes Kremlius juos registruoja kaip „dingusius be žinios“.

Sąvartyno darbuotojai sakė, kad rusai pasirinko teritoriją pačioje nuošaliausioje sąvartyno pusėje. Saugumo sumetimais ten apsilankyti neįmanoma. Sąvartyne dirbantis sunkvežimio vairuotojas sakė neatmetantis galimybės, kad rusai galėjo užminuoti teritoriją arba palikti nesprogusių užtaisų.

Kai kurie Chersono gyventojai mano, kad lengviausia buvo atsikratyti karių kūnų juos deginant, nes tiltai per Dniepro upę, kai rusai buvo beveik atkirsti nuo vakarinio jos kranto, buvo per silpni, kad išlaikytų sunkvežimius.

Ukrainos saugumo tarnybos mano, kad tūkstančių žuvusių rusų karių kūnai laidojami neoficialiai, nes Kremlius juos registruoja kaip „dingusius be žinios“, siekdamas nuslėpti savo nuostolius kare Ukrainoje.

Gegužės mėnesį perimtas vieno rusų kario telefono skambutis bylojo, kad jo draugai buvo palaidoti „sąvartyne“ prie pat okupuoto Donecko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas