Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skelbia atpažinę, kas įvykdė ukrainiečių kario egzekuciją

Gulagu.net įkūrėjas Vladimiras Osečkinas „Chodorkovsky Live“ kanalo eteryje pareiškė, kad ukrainiečio karo belaisvio nužudyme, kurio vaizdo įrašas buvo išplatintas internete, dalyvavo „Wagner“ samdiniai, rašo „Meduza“.
Rusijos karys, kuris vaizdo įraše nupjauna ukrainiečio belaisvio galvą
Rusijos karys, kuris vaizdo įraše nupjauna ukrainiečio belaisvio galvą / Stop kadras iš video

Anot V.Osečkino, jis susisiekė su Andrejumi Medvedevu, buvusiu „Wagner“ kovotoju, pabėgusiu į Norvegiją, kuris atpažino savo kolegas vaizdo įraše.

„Jis nedviprasmiškai identifikuoja savo kolegas, „Wagner“ kovotojus pagal jiems būdingus šaukinius, pagal tai, kaip ir ką jie kalba“, – sakė V.Osečkinas.

Jis taip pat paskelbė 3000 eurų atlygį už informaciją apie vaizdo įraše matomus žmones.

V.Osečkinas prisiminė, kad 2017 metais buvo vaizdo įrašų, kaip „Wagner“ kovotojai Sirijoje plaktuku muša kalinį, o paskui supjaustė jo kūną, apipylė jį benzinu ir sudegino.

Balandžio 11-osios vakarą rusų, o vėliau ir Ukrainos socialiniuose tinkluose išplito vaizdo įrašas su ukrainiečių kario nužudymu. Įraše gyvam belaisviui peiliu nupjaunama galva. Kada, kur ir kas padarė vaizdo įrašą, nežinoma. Spėjama, kad žmogžudystė galėjo įvykti 2022 metų vasarą.

Ukrainos Saugumo tarnyba pareiškė, kad vaizdo įraše buvo nufilmuotas Rusijos kariuomenės įvykdytas į nelaisvę paimto ukrainiečio nužudymas. Tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal straipsnį dėl karo įstatymų ir papročių pažeidimo, siejamo su tyčiniu nužudymu.

Stop kadras iš video/Stop kadrai iš video įrašo, kuriame užfiksuota, kaip ukrainiečių belaisviui nupjaunama galva
Stop kadras iš video/Stop kadrai iš video įrašo, kuriame užfiksuota, kaip ukrainiečių belaisviui nupjaunama galva

Žada patraukti atsakomybėn

Europos Sąjunga trečiadienį pažadėjo patraukti atsakomybėn karo nusikaltėlius, internete pasirodžius vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip rusų kariai nukerta galvą karo belaisviui ukrainiečiui.

Jungtinių Tautų misija Ukrainoje trečiadienį išreiškė pasibaisėjimą keliais vaizdo įrašais, įskaitant medžiagą apie numanomą belaisvio ukrainiečio egzekuciją.

„Neturime daugiau informacijos apie šio vaizdo įrašo tikrumą... Jei jis bus patvirtintas, tai yra dar vienas brutalus priminimas apie nežmonišką Rusijos agresijos pobūdį“, – sakė ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio atstovė spaudai Nabila Massrali.

„ES kartoja savo tvirtą įsipareigojimą patraukti atsakomybėn visus karo nusikaltimų, įvykdytų dėl Rusijos karo, kaltininkus ir bendrininkus“, – sakė ji.

Jungtinių Tautų misija Ukrainoje trečiadienį išreiškė pasibaisėjimą keliais vaizdo įrašais, įskaitant medžiagą apie numanomą belaisvio ukrainiečio egzekuciją.

„JT Žmogaus teisių stebėsenos misija Ukrainoje priblokšta ypač siaubingų vaizdo įrašų, paskelbtų socialinėje žiniasklaidoje, – sakoma pareiškime. – Viename įrašų matyti vyro, kuris atrodo esantis karo belaisvis ukrainietis, brutali egzekucija, o kitame matosi numanomų karo belaisvių ukrainiečių sudarkyti palaikai.“

Pasmerkė rusų „žvėris“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pasmerkė rusų „žvėris“, socialiniuose tinkluose pasirodžius vaizdo įrašui, kuriame, kaip atrodo, užfiksuotas karo belaisvio ukrainiečio galvos nukirtimas.

„Pasaulyje neįmanoma ignoruoti [to], kaip lengvai šie žvėrys žudo... Mes nieko nepamiršime ir neatleisime žudikams“, – sakė V.Zelenskis pareiškime socialiniuose tinkluose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Prezidentas taip pat pažadėjo pasiekti teisingumą Ukrainai.

„Šis įrašas... Ukrainiečių belaisvio egzekucija... Pasaulis privalo tai pamatyti“, – sakė V.Zelenskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne