Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skirtingi subombarduoto Mariupolio gimdyvių likimai – viena pagimdė, o kita žuvo su vaikeliu

Visą pasaulį apskriejo kelios nuotraukos iš Rusijos kariuomenės subombarduotų Mariupolio gimdymo namų. Jose buvo įamžintos dvi nėščios moterys. Dabar paaiškėjo, kad viena sėkmingai pagimdė, o kitą ištiko tragedija – mirė ir moteris, ir jos kūdikis.
Gelbėtojai neša sužeistą nėščią moterį.
Gelbėtojai neša sužeistą nėščią moterį. Ligoninėje mirė ir ji, ir jos kūdikis / „Scanpix“/AP nuotr.

Naujienų agentūra „The Associated Press“ (AP) praneša, kad Rusijai subombardavus Mariupolio gimdymo namus, kuriuose ji turėjo gimdyti, žuvo nėščia moteris ir jos kūdikis. Pasaulį apskriejo vaizdai, kuriuose užfiksuota, kaip gelbėtojai moterį neštuvais neša į greitosios pagalbos automobilį.

Vaizdo įraše ir nuotraukose, kurias AP žurnalistai nufilmavo trečiadienį po išpuolio prieš ligoninę, matyti, kaip moteris glosto kruviną pilvo apačią, kai gelbėtojai ją skubiai vedė per griuvėsius apgultame Mariupolio mieste, o jos išbalęs veidas atspindi šoką dėl to, kas ką tik įvyko. Tai buvo viena žiauriausių akimirkų per 19 dienų trunkantį Rusijos karą su Ukraina.

„Scanpix“/AP nuotr./Mariupolio gimdymo namai
„Scanpix“/AP nuotr./Mariupolio gimdymo namai

Mirė ir kūdikis, ir motina

Moteris buvo skubiai nugabenta į kitą ligoninę, esančią arčiau fronto linijos, kur gydytojai stengėsi išsaugoti jos gyvybę. Medikai pasakojo, kad supratusi, jog netenka kūdikio, ji sušuko: „Nužudykite mane dabar!“

Chirurgas Timūras Marinas nustatė, kad moters dubuo sutraiškytas, o klubo kaulas atskilęs. Medikai kūdikį išėmė atlikę Cezario pjūvį, tačiau jis nerodė „jokių gyvybės ženklų“, sakė chirurgas.

Tada jie sutelkė dėmesį į motiną. „Daugiau nei 30 minučių trukęs motinos gaivinimas nedavė rezultatų, – šeštadienį sakė T.Marinas. – Abu mirė.“

Kilus chaosui po trečiadienio antskrydžio, medikai nespėjo sužinoti moters vardo. Tačiau jos kūno pasiimti atvyko jos vyras ir tėvas. Jie sakė norintys, kad velionė neatsidurtų masinėse kapavietėse, kurių kasama vis daugiau dėl didėjančio Mariupolio žuvusiųjų skaičiaus.

Karo nusikaltimais kaltinamos Rusijos kariuomenės atstovai teigė, kad į gimdymo namus buvo taikytasi sąmoningai. Esą gimdymo namus buvo užėmę Ukrainos nacionalistai, kurie juos naudojo kaip bazę, o viduje esą nebuvo nei pacientų, nei medikų. Rusijos ambasadorius prie JT ir Rusijos ambasada Londone po sprogimo užfiksuotus vaizdus pavadino „melagingomis naujienomis“.

AP žurnalistai, kurie nuo karo pradžios rengia reportažus iš blokuoto Mariupolio vidaus, užfiksavo išpuolį ir iš arti matė aukas bei žalą. Jie nufilmavo vaizdo įrašus ir padarė nuotraukas, kuriose matyti, kaip kelios kruvinos nėščios motinos bėga iš susprogdintų gimdymo namų, medikai šaukia, vaikai verkia.

Po to AP komanda penktadienį ir šeštadienį ieškojo aukų ligoninėje, į kurią jos buvo perkeltos. Ši ligoninė yra Mariupolio pakraštyje.

Mieste, kuris jau daugiau nei savaitę neturi maisto atsargų, vandens, elektros ir šilumos, elektros energija iš avarinių generatorių tiekiama tik operacinėms.

Kol išgyvenusieji pasakojo apie savo kančias, lauke nugriaudėjo sprogimai. Apšaudymai šioje vietovėje yra pavieniai, bet nesiliaujantys. Emocijos kyla, net kai gydytojai ir slaugytojos susitelkia į savo darbą.

M.Višegirskaja: „Mes gulėjome palatoje, kai išlėkė langų stiklai“

Tinklaraštininkė Mariana Višegirskaja kitą dieną po antskrydžio pagimdė mergaitę ir, pasakodama apie trečiadienio bombardavimą, apglėbė naujagimę Veroniką.

Po to, kai nuotraukose ir vaizdo įrašuose buvo užfiksuota, kaip ji leidžiasi nuolaužomis nusėtais laiptais ir dairosi griuvėsiais virtusio pastato kieme, Rusijos pareigūnai pareiškė, kad ji buvo Ukrainos pajėgų surengto spektaklio dalyvė.

„Scanpix“/AP nuotr./Mariana Višegirskaja per Mariupolio ligoninės evakuaciją
„Scanpix“/AP nuotr./Mariana Višegirskaja per Mariupolio ligoninės evakuaciją

„Tai įvyko kovo 9 d. Mariupolio ligoninėje Nr. 3. Mes gulėjome palatose, kai išlėkė stiklai, išdužo langai ir įskilo sienos“, – AP pasakojo M.Višegirskaja, vis dar vilkinti tą pačią taškuotą pižamą, kaip ir pabėgimo metu.

„Scanpix“/AP nuotr./Mariana Višegirskaja per Mariupolio ligoninės evakuaciją
„Scanpix“/AP nuotr./Mariana Višegirskaja per Mariupolio ligoninės evakuaciją

„Mes nežinome, kas įvyko. Buvome savo palatose ir kai kurie spėjo užsidengti, kai kurie – ne“, – sakė ji.

Laikinai įrengtame naujame gimdymo skyriuje kiekvienas artėjantis gimdymas kelia naują įtampą.

„Visos gimdyvės tiek daug išgyveno“, – sakė slaugytoja Olga Verešagina.

„Scanpix“/AP nuotr./Mariana Višegirskaja sėkmingai pagimdė kūdikį.
„Scanpix“/AP nuotr./Mariana Višegirskaja sėkmingai pagimdė kūdikį.

Viena iš sunerimusių gimdyvių per bombardavimą neteko kelių kojų pirštų. Penktadienį medikai jai atliko Cezario pjūvį, atsargiai išėmė dukrelę ir energingai ją trynė, kad paskatintų gyvybės ženklus.

Po kelių nekvėpuojančių sekundžių kūdikis pravirko.

Kambaryje pasigirdo džiaugsmo šūksniai. Verkia naujagimė Alana, verkia jos motina, o medikai šluostosi ašaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas