Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotų lyderė žada surengti balsavimą dėl nepriklausomybės, kai „ateis tinkamas laikas“

Škotijos lyderė Nicola Sturgeon penktadienį pažadėjo suteikti tautiečiams galimybę „rinktis geresnę ateitį“, jos partijai tikintis išlaikyti valdžią savo rankose ir surengti dar vieną balsavimą dėl nepriklausomybės, nepaisant Londono pasipriešinimo tokiai iniciatyvai.
Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon / „Scanpix“ nuotr.

Škotai ketvirtadienį rinko naują parlamentą, o N.Sturgeon vadovaujama Škotijos nacionalinė partija (SNP) tikisi užsitikrinti tvirtą daugumą arba bent išsilaikyti valdžioje turint mažesnių partijų palaikymą.

Laukiant ne anksčiau šeštadienio vakaro turinčių pasirodyti galutinių rezultatų, N.Sturgeon pabrėžė, kad dar per anksti kalbėti apie rinkimų baigtį, kreipdamasi į šalininkus Glazge po to, kai buvo perrinkta savo apygardoje.

„Tačiau šiuo metu esu be galo laiminga, nes SNP, atrodo, netrukus pasieks ketvirtą iš eilės pergalę rinkimuose ir netrukus vėl turės privilegiją formuoti vyriausybę“, – sakė ji.

„Jei rinkimų baigtis iš tikrųjų tokia ir bus, šiandien pažadu nedelsdama sugrįžti prie darbo ir toliau vadovauti šiai šaliai sprendžiant COVID krizę, kad ši šalis galėtų atsigauti po COVID“, – pabrėžė SNP lyderė.

„O paskui, kai ateis tinkamas laikas – pasiūlyti šiai šaliai rinktis geresnę ateitį“, – pridūrė ji.

SNP siekia suburti nepriklausomybės šalininkų daugumą parlamente Edinburge, kad britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas būtų priverstas leisti organizuoti dar vieną referendumą dėl atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės. Per pirmąjį tokį plebiscitą 2014 metais dauguma škotų nubalsavo už pasilikimą JK sudėtyje.

Tačiau B.Johnsonas priešinasi tokiems siekiams, teigdamas, jog 2014 metų referendumas buvo „sykį per kartos gyvenimą pasitaikantis“ balsavimas.

Penktadienio popietę paskelbus, kam atiteks pirmosios iš 129 vietų Škotijos parlamente, jokių didesnių siurprizų nebuvo, nors pasirodė nedrąsių ženklų, kad junionistus palaikantys rinkėjai galimai pasitelkė vadinamąjį „taktinį balsavimą“ labiausiai ginčijamose apylinkėse.

Tačiau politikos ekspertai prognozuoja, kad geras SNP pasirodymas ir konservatorių pozicijų stiprėjimas Anglijoje galėtų padidinti spaudimą JK konstitucinei santvarkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito