Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Slaptą sprogstančių gaviklių operaciją Izraelis planavo 15 metų

Izraelis prisidėjo prie šią savaitę susprogdintų „Hezbollah“ kovotojų pranešimų gaviklių gamybos, o tokia „tiekimo grandinės užkardymo“ operacija buvo planuojama mažiausiai 15 metų, „ABC News“ patvirtino JAV žvalgybos šaltinis.

CŽA ilgai nenorėjo taikyti šios taktikos, nes rizika nekaltiems asmenims buvo per didelė, sakė šaltinis.

„ABC News“ šaltinis patvirtino, kad planuojant išpuolį dalyvavo fiktyvios bendrovės, o keli Izraelio žvalgybos pareigūnų sluoksniai ir jų darbuotojai prisidengė teisėta bendrove, kuri gamino gaviklius, ir bent kai kurie iš darbuotojų nežinojo, kam iš tikrųjų dirba.

Apie tai, kad Izraelis prisidėjo prie gamybos, pirmasis pranešė laikraštis „The New York Times“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pranešimų gaviklių sprogimas Libane
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pranešimų gaviklių sprogimas Libane

Šaltinių teigimu, gavikliuose buvo įdėta nuo vienos iki dviejų uncijų sprogmenų ir nuotolinis jungiklis sprogimui sukelti.

Pasak Libano sveikatos apsaugos ministro Firaso al Abjado, per pastarąsias dvi dienas Libane nugriaudėjus gaviklių ir radijo stotelių sprogimams, kurie buvo sukelti nuotoliniu būdu, žuvo mažiausiai 37 žmonės, o 2931 buvo sužeistas.

Ketvirtadienį „Hezbollah“ ir Izraelio konfliktas išsiplėtė: Izraelis smogė Libanui, o „Hezbollah“ atsakė ugnimi.

„ABC News“ susisiekė tiek su Vengrijoje įsikūrusia bendrove „BAC Consulting“, su kuria buvo sudaryta sutartis pagaminti gaviklius „Gold Apollo“ vardu, tiek su Taivano įmone, tačiau nė viena iš šių bendrovių neatsakė į pakartotinius prašymus.

Gaviklių niekada nebuvo Vengrijoje, o bendrovė buvo „prekybos tarpininkė, neturinti gamybos ar veiklos vietos Vengrijoje“, trečiadienį „ABC News“ sakė Vengrijos vyriausybės atstovas spaudai.

„Hezbollah“ vadovybė naudojo seno tipo gaviklius

Ketvirtadienį sakydamas kalbą „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah teigė, kad grupuotės vadovybė turėjo senus, o ne naujus – per išpuolį sprogusius – gaviklius, kurie, kaip pranešama, buvo pristatyti per pastaruosius šešis mėnesius. Grupuotė pradėjo išsamų sprogimų tyrimą.

„Ne visi gavikliai buvo išdalyti, o kai kurie buvo išjungti“, – sakė H.Nasrallah.

„Per dvi dienas priešas norėjo nužudyti mažiausiai 5 000 žmonių. <...> Priešas žinojo, kad gaviklių buvo 4 000“, – pridūrė jis.

NYT: šiuolaikinis Trojos arklys

„Zuma press“/„Scanpix“/Ataka Libane
„Zuma press“/„Scanpix“/Ataka Libane

15min primena, kad daugiau detalių apie slaptą Izraelio planą paskelbė dienraštis „The New York Times“. Pasak laikraščio, kuris remiasi trimis Izraelio žvalgybos pareigūnais, Izraelis įsteigė mažiausiai tris bendroves, kurios padėjo vykdyti „Hezbollah“ narių aprūpinimo sprogstančiais pranešimų gavikliais operaciją.

Laikraštis taip pat rašo, kad kalbėjosi su 12 buvusių ir esamų Izraelio gynybos ministerijos pareigūnų, kurie teigė, kad pranešimų gaviklių operacija buvo sudėtinga ir jai reikėjo ilgai ruoštis. Leidinys šią operaciją vadina „šiuolaikiniu Trojos arkliu“.

Viena iš priedangos bendrovių buvo Vengrijoje įsikūrusi „BAC Consulting“, rašo leidinys. NYT rašo, kad „BAC Consulting“ taip pat gamino įprastus gaviklius, tačiau „vienintelis klientas, kuris iš tikrųjų buvo svarbus“, buvo „Hezbollah“.

Į gaviklius ne implantuoti sprogmenys, o jau specialiai pagaminti tokie

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Pranešimų gaviklis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Pranešimų gaviklis

Grupės nariams skirti gavikliai buvo gaminami atskirai. Prietaisų viduje buvo baterijos, pripildytos sprogstamosios medžiagos PETN, teigė šaltiniai.

Šaltiniai teigė, kad Izraelis sukūrė dar bent dvi fiktyvias bendroves, siekdamas nuslėpti tikrąsias Izraelio žvalgybos pareigūnų, kūrusių gaviklius, tapatybes.

Vasario mėn. „Hezbollah“ vadovas Hassanas Nasrallah pasisakė prieš tai, kad grupuotės nariai naudotųsi mobiliaisiais telefonais, po to, kai buvo nužudyti keli kovotojai, kurių tapatybė buvo nustatyta naudojantis mobiliųjų telefonų tinklais. „Hezbollah“ vadai pradėjo naudoti pranešimų gaviklius. NYT rašo, kad gavikliai su sprogmenimis į Libaną pradėti importuoti dar 2022 m. vasarą, tačiau po H.Nasrallah pareiškimų tiekimas buvo padidintas.

VIDEO: Beprecedentė ataka Libane: šimtai pranešimų gaviklių sprogimų, tūkstančiai sužeistų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas