Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slapti dokumentai atskleidė, kada Rusija panaudotų branduolinius ginklus

Rusijos taktinių branduolinių ginklų panaudojimo riba yra žemesnė, nei viešai teigia Rusijos pareigūnai. Tai matyti iš nutekintų karinių dokumentų, su kuriais „Financial Times“ žurnalistus supažindino šaltiniai Vakaruose. Dokumente teigiama, kad net 20 proc. povandeninių laivų praradimas Rusijai galėtų būti priežastis panaudoti taktinius branduolinius ginklus.
Rusijos kariškiai ir karinė technika Kaliningrado srityje
Rusijos kariškiai ir karinė technika Kaliningrado srityje / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.

Žurnalistai susipažino su 29 slaptomis bylomis, parengtomis 2008-2014 m. Tačiau ekspertai teigia, kad jie vis dar aktualūs dabartinei Rusijos karinei doktrinai. Tarp nutekintų dokumentų yra karo žaidimų scenarijus ir prezentacijos karinio jūrų laivyno karininkams.

Nutekinta informacija rodo, kad Rusijos Rytų karinė apygarda repetavo kelis Kinijos invazijos scenarijus. Pagal vieną pratybų scenarijų Rusija (pavadinta „Šiaurės federacija“) galėtų taktiniu branduoliniu smūgiu atsakyti į antrąją Kinijos kariuomenės puolimo bangą (pavadinimu „Pietūs“).

Kiti galimi taktinių branduolinių ginklų panaudojimo scenarijai išvardyti jūrų pajėgų karininkams skirtoje mokomojoje prezentacijoje, nesusijusioje su galimos Kinijos invazijos pratybomis. Jame branduolinio ginklo panaudojimo riba apibrėžiama kaip veiksnių visuma, kuriai esant Rusijos nuostoliai lemtų nesugebėjimą sustabdyti priešo agresiją.

Pateiktame pristatyme ginklų panaudojimo kriterijai yra priešo išsilaipinimas Rusijos teritorijoje, pasienyje dislokuotų junginių sunaikinimas arba neišvengiama priešo ataka naudojant įprastinę ginkluotę. Kaip galimos sąlygos taip pat įvardijami 20 proc. Rusijos povandeninių laivų su balistinėmis raketomis, 30 proc. branduolinių povandeninių laivų, trijų kreiserių, trijų aerodromų praradimas ir smūgis pagrindiniam ir rezerviniam pakrantės valdymo centrams vienu metu.

Taip pat tarp galimų taktinių branduolinių ginklų panaudojimo priežasčių yra „atgrasymas valstybių nuo agresijos <...> ar karinių konfliktų eskalavimo“, „agresijos sustabdymas“, užkirtimas kelio Rusijos pajėgų pralaimėjimui mūšyje ir laivyno efektyvumo didinimas.

Berlyno Carnegie Rusijos ir Eurazijos studijų centro direktorius Aleksandras Gabujevas laikraščiui sakė, kad šie dokumentai rodo, jog riba, nuo kurios Rusija gali panaudoti branduolinį ginklą, yra gana žema, jei Maskvai nepavyktų pasiekti norimo rezultato įprastinėmis priemonėmis.

Tarptautinio strateginių studijų instituto Strategijos, technologijų ir ginklų kontrolės skyriaus direktorius Williamas Alberkas mano, kad šie dokumentai vis dar aktualūs Rusijos karinei doktrinai. Tačiau, pasak jo, Ukrainoje Rusija tikriausiai turi aukštesnę taktinių branduolinių ginklų panaudojimo ribą, nes Kyjivas neturi savo branduolinių pajėgumų ar galimybių pradėti plataus masto invaziją.

Dokumentai skirti pasirengti, bet juose nenustatomos tokių ginklų naudojimo taisyklės

Tuo pat metu Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis Jackas Watlingas FT sakė, kad šie dokumentai skirti parengti Rusijos dalinius situacijoms, kai šaliai gali tekti panaudoti branduolinį ginklą. Ekspertas pridūrė, kad juose nenustatomos tokių ginklų naudojimo taisyklės.

Nuo pat karo pradžios Vladimiras Putinas ne kartą kalbėjo apie Rusijos branduolinių ginklų panaudojimą. Pavyzdžiui, 2023 m. spalį prezidentas sakė, kad Rusijos karinėje doktrinoje yra tik dvi branduolinio ginklo panaudojimo priežastys – atsakas į priešo panaudotą tokį ginklą arba grėsmė Rusijos valstybės egzistavimui. Pasak jo, valdžia neketina mažinti šios ribos: „Ar mums reikia tai keisti? Kodėl?“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas