Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 10 /12:30

Slovakijos rytus supurtė žemės drebėjimas: pajuto ir kaimyninės šalys, pranešama apie apgadinimus

Slovakijos rytinę dalį pirmadienio vakarą, apie 20.23 val. vietos laiku, supurtė apie 5 balų žemės drebėjimas. Kaip skelbiama, požeminiai smūgiai buvo juntami maždaug 200 km spinduliu ir juos patyrė apie 6 mln. žmonių ne tik Slovakijoje, bet ir Lenkijoje, Ukrainoje, Vengrijoje ir Rumunijoje. Pranešama ir apie pastatų apgadinimus, keliasdešimt žmonių buvo evakuoti.
Žemės drebėjimas Slovakijoje
Žemės drebėjimas Slovakijoje / Televizia JOJ feisbuko nuotr.

Žemės drebėjimo epicentras buvo apie 22 km į šiaurės vakarus nuo Humenės miesto Slovakijos rytuose. Kaip skelbia Europos ir Viduržemio jūros seismologijos centras, drebėjimas buvo apie 5,2 balų ir juntamas apie 200 km spinduliu aplink epicentrą.

Slovakijos vidaus reikalų ministras Martinas Kralovičius socialiniuose tinkluose pirmadienio vakarą skelbė, kad žemės drebėjimo epicentras buvęs Stropkovo rajone, apie 20 km nuo sienos su Lenkija. Tačiau esą apie didesnius nuostolius ar sužeidimus informacijos nėra.

Teigiama, kad tai buvo greičiausiai stipriausias žemės drebėjimas Slovakijoje per pastaruosius 80 metų. Slovakijos žiniasklaidos teigimu, smūgiai buvo juntami Prešovo, Košicės, Poprado ir Rimavskos Sobotos miestuose. Liudininkai pasakoja apie nuo sienos kritusius paveikslus, trūkinėjantį tinką ir sudaužytus indus.

Kai kur buvo nutrūkęs elektros tiekimas.

Žemės drebėjimas Slovakijoje, kurį pajuto ir regionai kitose šalyse
Žemės drebėjimas Slovakijoje, kurį pajuto ir regionai kitose šalyse

Antradienio ryto duomenimis, vis dėlto pastatų apgadinimų neišvengta. Prešovo ugniagesiai-gelbėtojai sulaukė 7 pranešimų po žemės drebėjimo. Viename iš daugiabučių šiame mieste nutekėjo dujos.

Naktį 44 žmonės buvo evakuoti Diapalovco kaime – čia uždaryta 15 namų. Tarnyboms pranešta taip pat apie vieno gyvenamojo namo rūsio laikančiųjų konstrukcijų įtrūkimų Prešove. Vis dėlto specialistams įvertinus nuspręsta evakuotiems gyventojams leisti grįžti į namus.

Graikų apeigų katalikų bažnyčia Pakostove pranešė apie bažnyčios pažeidimus.

Gazeta.pl praneša, kad pirmadienio vakarą, apie 20.45 val. vietos laiku, Vaivadijos krizių valdymo centras Krokuvoje sulaukė pranešimų iš Bendrojo pagalbos centro ir kitų tarnybų apie juntamus seisminius smūgius pietinėje Mažosios Lenkijos vaivadijos dalyje. Pranešimai buvo siunčiami iš Krokuvos rajono, taip pat Naujojo Sančo ir Tarnovo apylinkių. Tačiau apie kokius nors infrastruktūros pažeidimus nepranešama.

Po šių pranešimų tebetikrinama, ar požeminiai smūgiai negalėjo turėti įtakos kalnakasybos objektams, dujotiekiui ir pan.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis taip pat sureagavo į šią informaciją, socialiniame tinkle „X“ („Twitter“) parašęs, kad Slovakijoje įvykęs žemės drebėjimas buvo juntamas ir Lenkijoje, tad jis susisiekė su Mažosios Lenkijos vaivada ir nurodė padidinti tarnybų parengtį, jeigu reikėtų reaguoti į kokius nors incidentus.

Apie tai, kad buvo juntami drebėjimo atgarsiai, paskelbė ir Lvivo meras Andrijus Sadovy, teigęs, kad nedidelius judesius, primenančius žemės drebėjimą, pajuto ir šio miesto Ukrainoje gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento