Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovėnijoje televizijos vadovės atleidimas pakurstė nerimą dėl žiniasklaidos laisvės

Slovėnijos nacionalinis transliuotojas penktadienį atleido savo televizijos padalinio vadovę, o žiniasklaidos stebėjimo organizacijos šį žingsnį pavadino nauju išpuoliu prieš žiniasklaidos laisvę šalyje.
Žiniasklaida
Žiniasklaida / 123RF.com nuotr.

Natalijos Gorščak atleidimas yra dar vienas smūgis žiniasklaidai šioje Centrinės Europos šalyje, šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkaujančioje Europos Sąjungai.

Pernai į valdžią atėjusi konservatyvi vyriausybė kritikuojama aktyvistų ir žmogaus teisių grupių dėl išpuolių prieš žurnalistus.

Penktadienį Slovėnijos radijo ir televizijos (RTV) vadovas Andrejus Grahas Whatmoughas pareiškė, kad N.Gorščak buvo atleista dėl sumažėjusio žiūrovų skaičiais ir kitų administracinių problemų.

Tačiau pati N.Gorščak teigia, kad ji buvo atleista, nes nevykdė A.Graho Whatmougho „prašymų, susijusių su personalo ir programos pakeitimais“.

Šis žingsnis, kurio buvo laukiama nuo praėjusios savaitės, sukėlė pasipiktinimą dar prieš formalų jo patvirtinimą penktadienį.

„Televizijos vadovės pakeitimas yra pirmas žingsnis siekiant sumažinti visuomeninės televizijos redakcijos autonomiją“, – praėjusią savaitę įspėjo Slovėnijos žurnalistų asocia

AFP/„Scanpix“ nuotr./Slovėnų naujienų agentūra STA
AFP/„Scanpix“ nuotr./Slovėnų naujienų agentūra STA

cija (DNS).

Premjero Janezo Janšos konservatyvioji vyriausybė vos atėjusi į valdžią 2020 metų kovą sulaukė kaltinimų žiniasklaidos varžymu.

Pradėjęs dirbti premjero poste, J.Janša ėmė kritikuoti RTV reportažus apie koronaviruso pandemijos valdymą, teigdamas, kad „jūsų [žurnalistų] yra per daug ir jums per daug mokama“.

Kai anksčiau šiais metais RTV vadovu buvo paskirtas valdančiosios centro dešiniųjų koalicijos remiamas A.Grahas Whatmoughas, J.Janša tviteryje parašė: „Tikėkimės, kad nauja šluota ištaisys melagingus reportažus.“

Europos Komisija reiškia susirūpinimą dėl spaudimo Slovėnijos laisvai žiniasklaidai ir įspėja, kad ji yra „demokratijos esmė“.

Briuselis taip pat ragina 2 mln. milijonų gyventojų turinčią Alpių valstybę atnaujinti nuo sausio įšaldytą finansavimą vienintelei slovėnų naujienų agentūrai STA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai