Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Čekai pristabdė „Sputnik V“ pirkimą, bet durų neuždaro: „Tai nėra ideologinis klausimas“

Apkaltinusi Rusiją amunicijos sandėlio sprogdinimu 2014 metais, Čekijos valdžia atšaukė planuotą vizitą į Maskvą tartis dėl „Sputnik V“ vakcinos pirkimo. Tačiau, priešingai nei Lietuvos Vyriausybė, čekai durų rusiškai vakcinai visiškai neuždaro – Praha teigia, kad šie skiepai galėtų būti naudojami ateityje, įsitikinus jų saugumu. Kritišku požiūriu į Maskvą garsėjęs buvęs užsienio reikalų ministras Tomaszas Petričekas interviu 15min Rusijos elgesį pavadino valstybiniu terorizmu, tačiau tikino, kad tai nekeičia požiūrio, jog vakcinos pirkimas nėra ideologinis klausimas.
Tomašas Petričekas
Tomašas Petričekas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pastaraisiais mėnesiais Čekija kartu su Slovakija ir Vengrija Europos Sąjungoje aktyviausiai svarstė „Sputnik V“ vakcinos pirkimą iš Maskvos.

Laikinasis Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Hamačekas šią savaitę turėjo keliauti į Maskvą tartis dėl dvišalio sandorio vakcinai įsigyti.

Tačiau viskas pasikeitė savaitgalį, kai Čekija apkaltino Rusijos slaptąsias tarnybas jos teritorijoje surengus mirtiną sprogimą 2014 metais ir dėl skandalo išsiuntė 18 rusų diplomatų iš šalies. Vizitas į Maskvą buvo atšauktas, o Praha pareiškė, kad dėl „Sputnik V“ nebeskubės ir lauks Europos vaistų agentūros (EVA) išvados.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sputnik V“ vakcina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sputnik V“ vakcina

T.Petričekas interviu 15min pabrėžė, kad „Sputnik V“ klausimo Čekijoje tikrai negalima laikyti uždarytu – mat EVA gali uždegti žalią šviesą šiai rusiškai vakcinai. Agentūros inspektoriai šiomis dienomis turi keliauti į Rusiją ir patikrinti gamyklas bei klinikas.

Lauks EVA patvirtinimo

„Manau, kad dabartiniai debatai parodo, jog mums reikia palaukti ir pažiūrėti, ar EVA patvirtins vakciną. O tada – įsivertinti, ar mums, Čekijai, trūksta vakcinų dozių. Negaliu atmesti galimybės, kad ateityje Sveikatos apsaugos ministerija vėl parodys susidomėjimą šia vakcina.

Man asmeniškai vakcinos reiškia sveikatą ir saugumą, o ne politiką. Bet kokia vakcina, kurią patvirtina EVA, yra saugi.

Nežinau, ar pirksime „Sputnik V“, ar ne, bet tai nėra ideologinis klausimas. Jei pagal ES schemą turėsime užtektinai dozių, nebus prasmės pirkti rusišką preparatą“, – teigė T.Petričekas.

Lietuvos valdžia laikosi kiek kitos pozicijos – Vyriausybės atstovai sako, kad nemato reikalo pirkti rusiškos vakcinos jokiomis aplinkybėmis, nes Maskva ją naudoja geopolitiniais tikslais.

Imago / Scanpix nuotr./Tomašas Petričekas
Imago / Scanpix nuotr./Tomašas Petričekas

Europos Parlamento narys, sveikatos apsaugos ekspertas Peteris Liese anksčiau irgi teigė, kad viskas priklausys nuo Rusijos galimybių pagaminti užtektinai „Sputnik V“ vakcinos dozių.

T.Petričekas: nežinau, ar pirksime „Sputnik V“, ar ne, bet tai nėra ideologinis klausimas. Jei pagal ES schemą turėsime užtektinai dozių, nebus prasmės pirkti rusišką preparatą.

„Jei kalbame apie milijoną dozių iki liepos, tai garantuoju, kad mums šios vakcinos nereikės. Bet jei kalbame apie 20-30 mln. dozių, turėtume jas įsigyti. Nėra pagrindo neimportuoti saugios ir efektyvios vakcinos“, – kalbėjo P.Liese.

T.Petričekas, kalbėdamas su 15min, teigė, kad laiko Rusijos tarnybų surengtą sprogimą Čekijoje „valstybinio terorizmo aktu“.

Jis sakė buvęs nustebintas premjero Andrejaus Babišo pareiškimo, kad šiuo atveju reikėtų kalbėti tik apie „ataką prieš privatų ginklų pardavėją“.

„Scanpix“/AP nuotr./Andrejus Babišas
„Scanpix“/AP nuotr./Andrejus Babišas

„Nemanau, kad dabar reikėtų menkinti tai, kas įvyko. Įvykiai parodė, kaip drąsiai ir įžūliai Rusijos tarnybos veikia ES ir NATO šalyse. Norėčiau pasidžiaugti mūsų žvalgybos tarnybų darbu, padėkoti joms.

Bet aš nesuprantu, kodėl dabar atsisakome vadinti daiktus tikraisiais vardais. Tai, kas įvyko, nebuvo nelaimingas atsitikimas – tai kaip tik labai primena Skripalių apnuodijimą Solsberyje“, – kalbėjo T.Petričekas.

Jis praėjusią savaitę buvo atleistas iš užsienio reikalų ministro pareigų po to, kai pralaimėjo kovą dėl vadovavimo Socialdemokratų partijai dabartiniam jos lyderiui J.Hamačekui.

Pats T.Petričekas žiniasklaidai teigė, kad jį nuspręsta patraukti ir dėl to, ir dėl priešinimosi aktyvesniam bendradarbiavimui su Rusija bei Kinija.

„Rosatom“ nebeprileis prie projekto

Čekija šeštadienį paskelbė nusprendusi išsiųsti iš šalies 18 Rusijos diplomatų, kuriuos šalies žvalgybininkai vadina Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) bei karinės žvalgybos agentūros GRU slaptaisiais agentais ir sieja su dvi gyvybes nusinešusiu 2014 metų sprogimu.

Policija taip pat šeštadienį paskelbė, kad dėl šio sprogimo ieško dviejų rusų su pasais, kuriuos naudojo buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu 2018 metais Anglijos Solsberio mieste įtariami asmenys.

Reaguodama į 18 Rusijos diplomatų išsiuntimą iš Prahos, Rusija sekmadienį vakare paskelbė 20 Čekijos ambasados Maskvoje darbuotojų nepageidaujamais Rusijoje. Jiems nurodyta iš Rusijos išvykti iki balandžio 19 dienos pabaigos.

Be to, Čekija paskelbė pašalinsianti Rusijos valstybinę korporaciją „Rosatom“ iš Dukovanų atominės elektrinės plėtros rangovės konkurso.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rosatom
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rosatom

„Per kelias dienas jai („Rosatom“ – red.) bus atimta galimybė dalyvauti konkurse“, – interviu Čekijos žiniasklaidai kiek anksčiau pareiškė Čekijos vicepremjeras, pramonės ir prekybos ministras Karelas Havličekas.

Čekija paskelbė pašalinsianti Rusijos valstybinę korporaciją „Rosatom“ iš Dukovanų atominės elektrinės plėtros rangovės konkurso

Čekija planuoja Dukovanų branduolinėje jėgainėje pastatyti du papildomus energijos blokus po 1200 megavatų. „Rosatom“ ne kartą skelbė esanti pasiryžusi dalyvauti rangovės konkurse.

„Mūsų saugumo bendruomenė jau metus skelbė įspėjimus, kad nereikėtų dirbti su šia kompanija, nes rizikos ir grėsmės nacionaliniam saugumui – per daug. Dabar jau žinoma, kad „Rosatom“ projekte nedalyvaus“, – 15min sakė T.Petričekas.

Tiesa, jis pabrėžė, kad Čekijoje Dukovanų jėgainė nebuvo ir nėra lyginama su Astravo atomine elektrine Baltarusijoje, kurios statybas finansavo būtent „Rosatom“: „Reikia suprasti, kad Čekijoje į saugumo standartus žvelgiama visiškai kitaip nei Baltarusijoje, mūsų jėgainės kitokios.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai