Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SOHR: per smūgius Sirijoje žuvo 23 proiranietiški kovotojai

Per, kaip numanoma, Izraelio šeštadienį surengtus oro smūgius Sirijos rytuose žuvo mažiausiai 23 proiranietiškų kovotojų, pranešė karo stebėtojas, patikslindamas ankstesnius duomenis, paaiškėjus, kad dar keturi žuvo šalies šiaurėje. 
JALAA MAREY / AFP
JALAA MAREY / AFP

Karą stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), turinti platų šaltinių tinklą Sirijoje, teigė, kad per mažiausiai devynis oro smūgius naktį netoli sienos su Iraku žuvo 23 proiranietiški kovotojai, įskaitant penkis sirus, keturis Libano „Hezbollah“ grupuotės narius, šešis irakiečius ir aštuonis iraniečius. 

Pranešime teigiama, kad reidus greičiausiai surengė Izraelis, nors anksčiau buvo nurodyta, jog greičiausiai tai amerikiečių darbas.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs JAV kariuomenės pareigūnas teigė, kad JAV naktį nevykdė jokių gynybinių smūgių.

SOHR teigė, kad smūgiai buvo nukreipti į karines pozicijas Albu Kamalyje ir jo apylinkėse Deir az Zoro provincijoje, ir pridūrė, kad taip pat buvo smogta ginklų siuntai iš Irako ir šaudmenų sandėliui.

Izraelio valdžia retai komentuoja atskirus smūgius prieš Siriją, tačiau ji ne kartą yra sakiusi, kad neleis savo aršiam priešui Iranui, kuris remia prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vyriausybę, plėsti savo pozicijų šioje šalyje.

Taip pat šeštadienį SOHR pranešė, kad „Izraelio raketos pataikė į proiraniškų grupuočių sandėlius ir bazes“ netoli oro uosto pagrindiniame šiauriniame Alepo mieste ir nukovė keturis užsienio kovotojus.

Sirijos valstybinė žiniasklaida, remdamasi kariniu šaltiniu, pranešė, kad apie 17 val. 20 min. vietos (16 val. 20 min. Lietuvos) laiku „Izraelio priešas surengė oro antpuolį (...) taikydamasis į kelis taškus į pietus nuo Alepo“.

Per daugiau nei dešimtmetį trunkantį pilietinį karą Sirijoje Izraelis surengė šimtus oro antskrydžių jos teritorijoje, daugiausia taikydamasis į Irano remiamas pajėgas, įskaitant Libano „Hezbollah“ kovotojus, ir Sirijos kariuomenės pozicijas.

Tačiau nuo spalio 7 dienos, kai prasidėjo karas su „Hamas“, jis suintensyvino išpuolius.

Šeštadienį „Hezbollah“ paskelbė apie keturių savo kovotojų žūtį, tačiau nenurodė, kada ir kur jie žuvo.

Izraelis ir „Hezbollah“, „Hamas“ sąjungininkė, Libano pietuose reguliariai per sieną apsikeičia ugnimi.

Atskirai Izraelio naktinis bombardavimas pietinėje Sirijos Kuneitros provincijoje, netoli Izraelio okupuotų Golano aukštumų, nukovė du su libaniečių „Hezbollah“ judėjimu susijusios grupuotės kovotojus, teigė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad sudavė kelis smūgius Sirijoje po to, kai dvi iš šios šalies paleistos raketos pataikė į jos kontroliuojamas teritorijas.

Artimuosiuose Rytuose taip pat padaugėjo išpuolių prieš JAV pajėgas, dėl kurių Vašingtonas kaltina Teheraną remiančias grupuotes.

Dėl daugumos jų atsakomybę prisiėmė „Islamo pasipriešinimas Irake“ – ginkluotų grupuočių darinys, kuris nepritaria JAV paramai Izraeliui.

Vėlų šeštadienį SOHR pranešė apie išpuolius prieš dvi JAV karines bazes Deir az Zoro provincijoje. Ji teigė, kad raketų ir dronų ataką surengė Irano remiamos grupuotės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito