Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sprendimas dėl „Bosnijos skerdiko“ R.Mladičiaus apeliacijos paaiškės birželį

Tarptautiniai teisėjai birželio 8-ąją paskelbs nutartį dėl apeliacijos, pateiktos buvusio Bosnijos serbų pajėgų vado Ratko Mladičiaus, nuteisto už genocidą dėl 1995 metais vykusių Srebrenicos žudynių, penktadienį informavo Jungtinių Tautų teismas.
Ratko Mladičius
Ratko Mladičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

R.Mladičius 2017 metais buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos dėl vadovavimo žudynėms, pareikalavusioms apie 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų gyvybių, taip pat už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui per 1992–1995 metų Bosnijos karą.

„Sprendimas dėl apeliacijos dabartinėje byloje bus viešai paskelbtas Hagoje, Nyderlanduose, birželio 8 dieną, antradienį“, – sakoma Tarptautinio baudžiamųjų tribunolų tarptautinio liekamojo mechanizmo (IRMCT) pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Srebrenicos žudynių memorialinis centras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Srebrenicos žudynių memorialinis centras

Šis teismas, nagrinėjantis bylas, svarstytas dabar jau uždaryto JT Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ), R. Mladičiaus apeliaciją svarstė pernai rugpjūtį.

Per tuos posėdžius buvęs generolas R.Mladičius, atrodęs trapios sveikatos, piktinosi, kad jis buvo „įstumtas į karą“ ir atmetė šį teismą kaip „Vakarų galybių kūdikį“.

R.Mladičius savo kalboje išvardijo daug per šimtmečius serbams susikaupusių nuoskaudų, pareiškė tebesąs „NATO aljanso taikinys“, taip pat apkaltino prokurorus Hagoje „apibėrus šėtoniškais, gyvatiškais, velniškais žodžiais“.

„Bosnijos skerdiku“ pramintas R.Mladičius buvo pripažintas kaltu dėl etninio valymo kampanijos, kai buvo siekiama išstumti musulmonus ir bosnius iš svarbių teritorijų ir įkurti „Didžiąją Serbiją“, Jugoslavijai byrant po komunistinio režimo žlugimo.

Dvi dienas trukęs apeliacijos svarstymas buvo kelis kartus atidėtas, nes R.Mladičiui prireikė operacijos polipui pašalinti, o vėliau įsisiautėjo koronaviruso pandemija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas