Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Srebrenicos aukų artimieji perlaidoja žudynių aukas ir reikalauja teisingo nuosprendžio Ratko Mladičiui

Keli tūkstančiai gedinčių Bosnijos musulmonų pirmadienį susirinko į šimtų neseniai identifikuotų Srebrenicos žudynių aukų laidotuves, išreikšdami viltį, kad teisiamam Bosnijos serbų pajėgų vadui Ratko Mladičiui bus įvykdytas teisingumas.
Bosnijos musulmonai pirmadienį susirinko į šimtų neseniai identifikuotų Srebrenicos žudynių aukų laidotuves
Bosnijos musulmonai pirmadienį susirinko į šimtų neseniai identifikuotų Srebrenicos žudynių aukų laidotuves / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svilinant vasaros karščiams nužudytųjų artimieji raudojo garsiųjų Srebrenicos žudynių vietoje, kur prieš 16 metų Bosnijos serbų pajėgos nušovė 613 musulmonų vyrų ir berniukų, o vėliau buldozeriais žemėmis užvertė jų palaikus.

Visai neseniai ekspertai nustatė masinėje kapavietėje rastų palaikų tapatybes.

„Tai, kad jis (Mladičius) yra už grotų, šiek tiek ramina, tačiau tikras palengvėjimas ateis tik tada, kai surasiu palaikus savo 18-mečio sūnaus, kurį į mirtį pasiuntė Mladičius“, – sakė „Srebrenicos motinų“ grupei priklausanti Munira Subasič.

Srebrenicos anklavą, kurio saugumą turėjo užtikrinti silpnai ginkluoti olandų taikdariai, Bosnijos serbų pajėgos užėmė 1995-ųjų liepos 11-ąją. Vėliau netoliese esančiuose miškuose per savaitę buvo išžudyta beveik 8 tūkst. Bosnijos musulmonų vyrų ir berniukų.

Daugelį metų nuo JT tribunolo slapstęsis R.Mladičius buvo suimtas gegužės mėnesį Serbijoje ir perduotas tribunolui. Jam ir Bosnijos serbų lyderiui Radovanui Karadžičiui pateikti kaltinimai dėl genocido Srebrenicoje per 43 mėnesius trukusią  Sarajevo apgultį. Abu kaltinamieji kaltinimus neigia.

M.Subasič sakė prašiusi R.Mladičiaus pasigailėti jos sūnaus, kai jo kariai plėšė vyrus nuo moterų, vaikų ir senelių.

„Jis pažadėjo, kad pasigailės, tačiau pažado neištesėjo. Linkiu jam ilgo gyvenimo už grotų, kad jis už viską sumokėtų“, – sakė moteris.

M.Subasič taip pat išreiškė viltį, kad Nyderlandams Srebrenicos aukų artimųjų iškelta byla, kuri jau pasiekė šalies aukščiausią teismą, pagaliau bus išspręsta.

„Tai bus dar vienas žingsnis mūsų kovoje už teisybę“, – sakė ji.

Praėjusią savaitę Olandijos apeliacinis teismas nusprendė, kad Nyderlandų valstybė atsakinga dėl trijų musulmonų, kurių šeimos pradėjo teisminį procesą, žūties Srebrenicos anklave per 1992-1995 metų Bosnijos karą.

Jei aukščiausiasis teismas paliks galioti apeliacinio teismo nuosprendį, jo nutartis atvers kelią prašymams išmokėti kompensacijas ir kitų Srebrenicos aukų artimiesiems.

Tarptautinė dingusių asmenų komisija (ICMP) iki šiol identifikavo 6 tūkstančius 598 palaikus, iš kurių  4 tūkstančiai 524 buvo palaidoti garsiojoje masinėje kapavietėje.

Tačiau dauguma Bosnijos serbų šiandien neigia vykusias žudynes. Jie sako, kad žuvusieji buvo neišvengiamos konflikto aukos, laiko R.Mladičių tautos didvyriu ir atsisako laikytis nacionalinio gedulo dienos tradicijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas