Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stambule policija sulaikė dešimtis mėginusiųjų surengti Gegužės 1-osios demonstraciją

Turkijos policija trečiadienį įvairiuose Stambulo rajonuose sulaikė dešimtis protestuotojų, bandžiusių nugriauti barikadas po to, kai valdžia uždraudė Gegužės 1-osios demonstracijas pagrindinėje miesto Taksimo aikštėje.
KEMAL ASLAN / AFP
KEMAL ASLAN / AFP

Visame Stambule buvo dislokuota dešimtys tūkstančių policijos pareigūnų, kurie metalinėmis užtvaromis blokavo net nedideles šalutines gatveles, kad neleistų susirinkti protestuotojų grupėms.

Valdžia uždraudė mitingus Taksimo aikštėje po 2013 metų demonstracijų prieš prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vyriausybę.

Bešiktašo rajone policija sulaikė mažiausiai 30 kairiųjų pažiūrų protestuotojų, kurie šaukė „Taksimas negali būti uždraustas“, pranešė įvykio vietoje buvęs naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Vieną protestuotoją policija vilko palei žemę, o jo grupę sulaikė.

Dar 30 žmonių buvo sulaikyti Sislio rajone.

Visame Stambule buvo uždaryti pagrindiniai keliai, o viešasis transportas, įskaitant keltus ir metro traukinius, buvo sustabdytas.

Pagrindinė Turkijos opozicinė CHP partija ir profsąjungos spaudė vyriausybę atverti aikštę darbininkų mitingams, tačiau R.T.Erdoganas antradienį įspėjo, kad negalima rengti jokių provokacijų.

CHP lyderis Ozguras Ozelis, lydimas Stambulo mero Ekremo Imamoglu ir profesinių sąjungų atstovų, susirinko Saračano rajone, kuriame įsikūrusi miesto rotušė.

„Mes kovosime tol, kol Taksimas bus išlaisvintas“, – sakė O.Ozelis.

2023 metais Turkijos aukščiausiasis konstitucinis teismas nusprendė, kad Taksimo aikštės uždarymas protestams buvo teisių pažeidimas.

Turkijoje policija ir praeitais metais neleido demonstrantų grupei pasiekti Taksimo aikštės ir sulaikė žmonių. Žurnalistai, bandę filmuoti demonstrantus, prievarta sodintus į policijos mikroautobusus, taip pat tada buvo nustumti ar sulaikyti.

Taksimo aikštė yra svarbi Turkijos profesinėms sąjungoms. 1977-aisiais ten nežinomi užpuolikai šaudė į Gegužės 1-osios demonstracijos dalyvius, kilo spūstis, žuvo dešimtys žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas