Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su „al Qaeda“ siejama grupuotė prisiėmė atsakomybę dėl išpuolio prieš JT taikdarius Malyje

Su „al Qaeda“ susijusi džihadistų grupuotė antradienį prisiėmė atsakomybę už praėjusią savaitę labai neramioje Malio šiaurėje įvykdytą išpuolį, per kurį žuvo du Jungtinių Tautų taikdariai.
Jungtinių Tautų taikdariai Malyje
Jungtinių Tautų taikdariai Malyje / „Reuters“/„Scanpix“

Nuo 2012 metų, kai šiaurėje prasidėjo separatistų ir džihadistų sukilimai, vėliau išplitę į kaimyninius Nigerį ir Burkina Fasą, Malis išgyvena politinę ir saugumo krizę.

JT taikos palaikymo pajėgos Malyje MINUSMA pranešė, kad penktadienįTimbuktu regione netoli Bero prieš patrulį buvo surengta ataka, kurios metu buvo panaudotas savadarbis sprogstamasis užtaisas ir tiesioginė ugnis.

Misija pranešė, kad aukos priklausė kontingentui iš Burkina Faso.

„Judėjimas islamui ir musulmonams remti“ (GSIM) pareiškė, kad tai jis surengė šį išpuolį.

Džihadistų tinklalapius stebinti organizacija „SITE Intelligence Group“ nurodė, kad šis pareiškimas buvo paskelbtas jo propagandinėje svetainėje „al Zallaqa“.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guteresas antradienį paragino racionalizuoti dešimtmetį trunkančią taikos palaikymo misiją Malyje, kurio kariniai vadovai susipriešino su Vakarais ir atsisuko į Rusiją.

Ataskaitoje Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai, kuri birželio 29 dieną balsuos dėl vienos iš pavojingiausių JT misijų pratęsimo, A.Guterresas paragino peržiūrėti pajėgų, kurios pradėjo veikti 2013 metais, įgaliojimus.

Jis pripažino, kad MINUSMA rezultatai buvo nevienodi, tačiau atkreipė dėmesį į ateinančių metų svarbą, Malio chuntai, nepaisant didelio skepticizmo, žadant grįžti prie civilinio valdymo.

„Maliui įžengus į svarbų konstitucinės valdžios atkūrimo laikotarpį, jų nuolatinis buvimas yra neįkainojamas“, – sakė A.Guterresas, turėdamas omenyje MINUSMA.

GSIM buvo įsteigta susijungus keturioms grupėms: „Ansar Dine“, „Masinos išlaisvinimo frontui“, „al Mourabitoun“ ir „al Qaeda“ Islamiškojo Magrebo padaliniui Sacharoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas