Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsienyje gyvenantys JAV demokratai rinkosi ne Hillary Clinton, o Bernie Sandersą

Po antradienio balsavimų keliose valstijose beveik galutinai aišku, kad su skandalinguoju respublikonu Donaldu Trumpu lapkritį grumsis Hillary Clinton. Vis dėlto analitikai ragina atkreipti dėmesį į pirmąjį oficialų užsienyje gyvenančių demokratų balsavimą. Du trečdaliai jų balsavo už Bernie Sandersą. Kodėl?
Bernie Sandersas
Bernie Sandersas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Balsuoti elektroniniu paštu, faksu ir paprastu paštu registruoti Demokratų partijos rinkėjai, gyvenantys svetimose šalyse, galėjo nuo sausio iki kovo, o šių pirminių rinkimų rezultatai buvo paskelbti kovo pabaigoje.

Nors jau tada H.Clinton aiškia persvara pirmavo prieš B.Sandersą, pasaulinio balsavimo rezultatai dažną amerikietį nustebino.

Vermontui JAV Senate atstovaujantį B.Sandersą parėmė 23 779 balsavę demokratai „užsieniečiai“ – 68,79 proc. Už H.Clinton balsavo tik 30,92 proc. – 10 689 rinkėjai.

Aišku, B.Sandersas po tokios pergalės užsitikrino tik 9 delegatų balsus – daugelyje JAV valstijų varžomasi dėl didesnio delegatų skaičiaus paramos.

Bet, kaip rašo „Los Angeles Times“, užsienyje gyvenančių demokratų pasirinkimas iškalbingas – rinkimų rezultatai parodė, kad Amerikoje dažnai radikaliais vadinami B.Sanderso pasiūlymai ir idėjos šalies piliečių, pamačiusių pasaulio, toli gražu nestebina.

Pasiūlymus vadino radikaliais

Nors apklausos rodo, kad H.Clinton galimybės pralaimėti D.Trumpui yra didesnės nei B.Sanderso, buvusios JAV pirmosios ponios rinkėjai tikina, jog B.Sanderso programa yra pernelyg radikali ir net primena utopiją.

B.Sanderso pasiūlymai, gąsdinantys svetur negyvenusius amerikiečius, Europoje jau seniausiai įgyvendinti ir kuo puikiausiai veikia.

Dažnai net išdidžiai priduriama, jog jaunimas B.Sandersą palaiko tik todėl, kad nori viską gauti nemokamai. Esą suaugę jo idėjas atmestų vos į jas rimčiau įsigilinę.

Užsienyje, žinoma, gyvena net 8 mln. amerikiečių, o pasauliniuose demokratų pirminiuose rinkimuose dalyvavo tik 34 tūkstančiai. Be to, tarp šių rinkėjų nebuvo Amerikoje visada svarbių segmentų – jaunų ispanakalnių ir pagyvenusių baltųjų vyrų.

„Tačiau mums vis tiek be galo svarbu suprasti, kodėl net 69 proc. demokratų rinkėjų užsienyje rinkosi Bernie Sandersą“, – straipsnyje „Los Angeles Times“ pažymėjo Berlyne gyvenanti amerikietė rašytoja Susan Neiman.

Idėjos kitur jau įgyvendintos

S.Neiman manymu, atsakymas paprastas. Esą B.Sanderso pasiūlymai, gąsdinantys ir atstumiantys niekada svetur negyvenusius amerikiečius, kitur, ypač – Vakarų Europoje, jau seniausiai įgyvendinti ir kuo puikiausiai veikia.

Visuotinis sveikatos draudimas? JAV yra vienintelė išsivysčiusi šalis, kurioje nėra tokios tvarkos.

Vaiko priežiūros atostogos? San Fransiske neseniai džiaugtasi, kad naujagimio susilaukę tėvai gaus šešias apmokamas tėvystės atostogas. Tačiau Vokietijoje vaiko priežiūrai skiriama 14 ar net 16 mėnesių.

B.Sandersas taip pat daug kalba apie nemokamą aukštąjį mokslą, o daugelyje Europos šalių, galbūt išskyrus Jungtinę Karalystę, studijos nekainuoja arba kainuoja labai mažai.

Be to, Senajame žemyne studentams įprastai nereikia mokėti palūkanų už pasiimtas paskolas pragyvenimui.

Pavyzdinis modelis – Vokietija

Skaičiai išties įspūdingi. Šiaurinėje JAV kaimynėje Kanadoje B.Sandersą, o ne H.Clinton palaikė dvigubai daugiau amerikiečių, Danijoje – keturis kartus daugiau, Vokietijoje – tris. H.Clinton buvo populiaresnė tik Nigerijoje, Dominikos Respublikoje ir autokratiniame Singapūre.

Kritikai šaipėsi iš B.Sanderso pasirinkimo lyginti didžiules ir galingas JAV su nedidelėmis šalimis Šiaurės Europoje.

Tiesa, pačioje pirminių rinkimų kampanijos pradžioje B.Sandersas greičiausiai padarė klaidą, kai pavyzdiniu modeliu pavadino Skandinavijos šalis.

„Amerika – ne Danija“, – tąkart atsikirto H.Clinton, o kritikai net pasišaipė iš B.Sanderso pasirinkimo lyginti didžiules ir galingas JAV su nedidelėmis šalimis Šiaurės Europoje.

„Bet jei reikia galiūnės, visada yra Vokietija – ketvirtoji pagal dydį pasaulio ekonomika, sugebanti suteikti 80 mln. šalies piliečių tokių socialinių garantijų, apie kurias amerikiečiai net nėra girdėję“, – rašo S.Neiman.

Vokietijoje gyvenanti amerikietė pabrėžia, kad sveikatos apsauga, švietimas, valstybės remiamas menas, veikiantys įstatymai dėl vaiko priežiūros ir paprastų atostogų „ten laikomi ne paslaugomis, o teisėmis“.

Dalį idėjų perims H.Clinton?

„Vokietijos modelis vertas kopijavimo. Šalies ekonomika itin galinga, o po krizės išsilaikė beveik visa pramonė. Vokietija itin daug eksportuoja.

Šioje šalyje gyvenantys amerikiečiai kasdien susiduria su vokišku gyvenimu ir žino, kad B.Sanderso Amerikai siūloma revoliucija tikrai įmanoma“, – teigia S.Neiman.

Galima tikėtis, kad bent dalį B.Sanderso idėjų perims ir Demokratų partijos kandidate į prezidentus greičiausiai tapsianti H.Clinton – juk jai reikalingas Vermonto senatoriaus šalininkų palaikymas.

„Nesuklyskime – senatorius Sandersas, jo kampanija ir mūsų aktyvūs debatai, kaip turėtų būti didinamos pajamos, mažinama nelygybė, didinamas judrumas, buvo labai naudingi Demokratų partijai ir Amerikai“, – antradienio vakarą kalbėjo H.Clinton.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton

Daug B.Sanderso rėmėjų anksčiau žadėjo tikrai nebalsuoti už H.Clinton, esą ginančią stambiųjų korporacijų interesus. Tad buvusi JAV valstybės sekretorė turės įtikti tokiems rinkėjams – priešingu atveju grės skandalingojo radikalo D.Trumpo pergalė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas