Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Su pandemija kovojantis premjeras užkariauja italių širdis

Italijos premjeras Giuseppe Conte (55) iki pandemijos buvo vadinamas pilka pelyte tarp ekstravagantiškų politikų, populistų marionete, per minkštu itališkos politikos arenai. Tačiau virusui užgriuvus šalį, smulkaus sudėjimo, ne kažin kokio išvaizdumo ir blankios charizmos premjeras įgavo tokių atspalvių, apie kokius visi jo pirmtakai, o jų buvo net 28, galėtų tik pasvajoti.
Su pandemija bandantis susidoroti santūrus premjeras sukėlė netikėtą ažiotažą italių tarpe
Su pandemija bandantis susidoroti santūrus premjeras sukėlė netikėtą ažiotažą tarp italių

G.Conte į valdžią išrinktas nebuvo. Prieš dvejus metus rinkimus laimėjus dviem populistų partijoms, tačiau nė vienai negavus daugumos, šiam santūriam advokatui, teisės docentui, buvo pasiūlyta sudaryti vyriausybę, kurios trapumu daugelis apžvalgininkų net neabejojo.

Vasario pabaigoje virusui ėmus sklisti po šalį, premjeras staiga atsidūrė tokios krizės epicentre, kokios Italija nematė nuo pat jos tapimo respublika 1946 m.

Vos per kelias savaites G.Conte teko priimti tiek radikalių ir nepopuliarių sprendimų, pranešti italams tiek nemalonių dalykų ir taip dažnai, kokių joks politikos liūtas neįsivaizdavo net slogiausiame sapne.

Vis tik pandemijai įsisiūbuojant, italams premjero pasirodymas televizoriaus ar socialinių tinklų tiesioginiame eteryje tapo ne tik su nerimu laukiamu momentu, bet ir tam tikra nuraminimo terapija. Kiekviena premjero spaudos konferencija, dažniausiai vėlai vakare po valandų valandas trukusių pasitarimų su ekspertais, pateikdavo ne tik naujų dekretų su vis griežtesnėmis priemonėmis, draudimais ir ribojimais, bet ir visą visą pluoštą intensyvių emocijų.

Vienas, prie rašomojo stalo premjero kabinete sėdintis G.Conte ramiai ir paprastai paaiškindavo situaciją ir sprendimus jai spręsti. Jokios italams ir ypač politikams tipiškos gestikuliacijos, jokių nuo romėnų laikų šalies politikams įaugusių teatrališkų technikų. Atrodo, jis tiesiog ima ir kalba, lyg kalbėtų savo mamai, sesei ar draugui.

Sunku pasakyti, ar tie vėlyvi premjero pasirodymai televizijoje ilgais totalaus karantino vakarais, ar tas jo paprastas ir kartu toks nuraminantis kalbėjimas, o gal bekalbant apie viruso nusineštas gyvybes nesulaikytos ašaros, tačiau faktas yra tas, kad G.Conte sukėlė tokį ažiotažą tarp italių, kokio šalis dar nematė.

Vos per kelias savaites G.Conte teko priimti tiek radikalių ir nepopuliarių sprendimų, pranešti italams tiek nemalonių dalykų ir taip dažnai, kokių joks politikos liūtas neįsivaizdavo net slogiausiame sapne.

Socialiniuose tinkluose ėmė dygti „Le bimbe di Giuseppe Conte“ (liet. premjero „Giuseppe Conte merginos“) pasivadinusių gerbėjų grupės. „Conte merginos“, „Tėtukas Conte“, „Conte grafaitės“ (žodis „conte“ išvertus iš italų kalbos reiškia grafas), „Mūsų širdžių grafas“. Tai – tik populiariausios premjero gerbėjų grupės, vienijančios daugiau kaip pusę milijono sekėjų.

Netgi žymiausia Italijos influencerė 33 metų Chiara Ferragni, „Instagram“ turinti daugiau kaip 20 mln. sekėjų, prisipažino tapusi „Le bimbe di Conte“ nare ir neslepia susižavėjimo premjeru. „Premjero merginos“ dalinasi širdelėmis puoštais premjero vaizdais, nuotraukomis, kuriose premjero veidas puikuojasi ant gladiatoriaus, Hario Poterio ar Mikelandželo Dovydo kūno. Temperamentingos italės susižavėjimą premjerui reiškia ir aistringais pareiškimais.

„Prezidente, uždaryk mane karantine ir padaryk mane tavąja“, „Jis – tarsi Kristianas Grėjus iš „50 pilkų atspalvių“: vos tik sušaukia spaudos konferenciją, man ima drebėti kojos“, – aistrą premjerui socialiniuose tinkluose reiškia italės.

Meilės prisipažinimų ir pasiūlymų tuoktis italės jam pažeria netgi spaudos konferencijos tiesioginės transliacijos socialiniuose tinkluose metu.

Kaip santūrus, ypatingu grožiu neišsiskiriantis premjeras tapo italių geismo objektu, populiaria ikona, sekso simboliu?

„Conte merginos“ neslepia jausmų
„Conte merginos“ neslepia jausmų

„G.Conte skirtos grupės socialiniuose tinkluose tapo kolektyviniu karantino žaidimu, – rašo Italijos naujienų portalas „Quotidiano.net“. – Atrodo, kad visos eina iš proto dėl šio klasikinės elegancijos, visose situacijose nepriekaištingo, tarsi būtų koks magas, vyro. Panašu, kad Italijos sapioseksualės (galingą erotinę trauką protingiems, racionaliems ir inteligentiškiems individams jaučiančios moterys, – red.) atrado savo ikoną.“

Tačiau premjeras pakerėjo ne tik brandžias ar inteligentais besižavinčias moteris. Gerbėjų gretose gausu ir paauglių. Štai tarp jaunimo itin populiarios „TikTok“ platformos konkurso Italijoje laimėtoja, 26 tūkst. sekėjų turinti influencerė Bianca Vitale surengė tiesioginę transliaciją, kurioje neva ant rankos išsitatuiravo G.Conte veidą ir jo kartojamą frazę „andra tutto bene“ (liet. „viskas bus gerai“).

Populiariausioje pasaulyje romanų platformoje „Wattpad“ atsirado aibė romantiško paauglių žanro istorijų, kur tradicinių protagonistų – pop žvaigždžių ir vampyrų – vietą užėmė italų premjeras.

„Šis romanas yra fantazijos vaisius, kuriuo neketinama įžeisti premjero. Tai – tiesiog būdas prasiblaškyti karantino metu ir neišprotėti“, – tokia įžanga prasideda daugelis romanų.

„Intriguojantis žvilgsnis, santūri šypsena, duobutės skruostuose. Visa tai keri, – rašo gyvenimo būdo portalas „Vita su Marte“. – Be to, virusas, karantinas, premjero dekretai, tiesioginės transliacijos, jo patikinimas, kad viskas bus gerai, raginimas laikytis distancijos šiandien, kad galėtume stipriau apsikabinti rytoj, visa tai susidėjo į vieną vietą ir sukėlė italių hormonų eskalacijos audrą.“

Portalo redaktorė Gloria Di Blasi pastebi, kad premjero žavesiui neabejingos visų amžiaus grupių, nuo 25-erių iki vyresnių nei 65 metų moterys.

„G.Conte buvo tiesiog katapultuotas į milžiniško streso situaciją: valdyti nepažįstamą pandemiją, priimti ilgalaikes pasekmes visai šaliai turinčius sprendimus. Toks svoris – ne visiems pakeliamas. Tuo pačiu jis institucinę atsakomybę papildė žmogiškumu: elgėsi ne tik kaip tvirtas politikas, bet ir kaip patikimas, tvirtas vyras. O ko moterys nori iš savo vyro? Nori, kad tokioje delikačioje situacijoje rūpintųsi jomis būtent taip, kaip G.Conte rūpinasi Italija“, – premjero populiarumą tarp italių analizuoja kelionių žurnalo „Viaggi News“ redaktorė Valentina Colmi. Žurnalistė pasakoja, kad šiuo fenomenu susidomėjo sulaukusi kelių draugių, verslininkių, veiklių ir stiprių moterų, žinučių, kuriose jos rašo, kad jei visą šitą košmarą išgyvens, tai tik „Le bimbe di Conte“ grupių dėka.

Italų premjero fenomenu susidomėjo ir sociologai, žmonių sociokoltūrinius aspektus studijuojantys antropologai.

Sociologas Francesco Alberoni sako, kad žmones traukia ne tiek grožis pats savaime, kiek žavesys, šarmas, charizma. Jo teigimu, krizės metu Italijos premjeras, daug kam netikėtai, atskleidė visas charizmatiškam lyderiui priskiriamas savybes: suprasti, ko nori žmonės, susitapatinti su publika, sugebėti užmegzti emocinius santykius su kiekvienu taip, tarsi pažinotų jį asmeniškai, taip pat tvirtai tikėti siūloma kryptimi ir drąsiai jos link eiti, laimint desperatiškose situacijose, kurios, deja, gali nuvesti ir prie katastrofiškų klaidų.

Žinomas italų meno kritikas ir politikas Vittorio Sgarbi premjerą palygino su vieno žymiausių rokoko dailininkų prancūzo Jeano Antoine'o Watteau paveikslu „Abejingasis“.

„Italės premjerą mato lyg rokoko kerėtoją: nei Don Žuanas, nei Kazanova, bet galantiškas gundytojas, besimėgaujantis savimi“, – sako meno kritikas.

„G.Conte transformacija nuo charizma netrykštančio advokato iki sekso simbolio – tiesiog pritrenkianti. Tačiau kas slepiasi už šios sėkmės? – rašo internetinis italų antropologinis žurnalas „Be Unsocial“. – Galime įsivaizduoti, kad tai dviejų faktorių padarinys. Visų pirma, gerbėjų grupės socialiniuose tinkluose pavertė premjerą žmogiškesniu, artimu. Kita vertus, pandemija mus padarė trapesnius, tad labiau linkusius teigiamai vertinti saugumą ir tvirtumą skleidžiančius politikus. Tokia nerami, baimės ir netikrumo sklidina situacija sąmoningai ar ne stumia ieškoti lyderio, žmogaus, kuris mus nuramintų, vestų už rankos, būtų tarsi tėvas: griežtas, bet teisingas. G.Conte šiandien, atrodo, įkūnija visus šiuos aspektus.“

Premjero kerais susidomėjo ir rinkodaros bei komunikacijos ekspertai.

Premjero spaudos konferencijos tapo vieninteliu visų kartu laukiamu, visus tuo pat metu suvienijančiu įvykiu, tarsi svarbios futbolo rungtynės, kurios karantino metu nevyko.

„Socialinių tinklų naršytojos seksualia laiko ne tiek premjero išvaizdą, aprangą, kiek jo elegantišką elgesį. Tarsi tarp pandemijos iškeltų prioritetų būtų ir supratimas, kad garsių tonų, išrėktų įžeidimų ir priešiškos komunikacijos laikai politikoje – praeitis“, – rašo įtakingas Italijoje leidžiamas rinkodaros ir komunikacijos žurnalas „Inside Marketing“.

Žurnalo ekspertai pastebi, kad krizių metu išauga poreikis įsikibti į autoritetingą, charizmatišką, galią turinčią, netgi autoritarišką figūrą.

„Negalima nepastebėti ir to, kad premjero virtimą sekso simboliu paskatino karantinas: daugiau laisvo laiko ir kognityvinės veiklos stygius. Premjero spaudos konferencijos tapo vieninteliu visų kartu laukiamu, visus tuo pat metu suvienijančiu įvykiu, tarsi svarbios futbolo rungtynės, kurios karantino metu nevyko“, – priduria „Inside Marketing“.

Premjero fenomeno analizėje komunikacijos ekspertai pastebi, kad jau pirmomis karantino savaitėmis G.Conte įgavo stiprų naratyvinį vaidmenį.

„Premjeras tarsi tapo romantišku, bet pragmatišku herojumi, kuris ragina metaforinę bokšte uždarytą princesę, šiuo atveju karantine uždarytą italų tautą, laikytis distancijos šiandien, kad galėtume stipriau apsikabinti rytoj, primena, jei myli Italiją, laikykis atstumo. Šios paprastos frazės, ištartos visų televizijų vienu metu transliuojamose spaudos konferencijose, įgauna stiprų emocinį svorį ir tampa lyg mantros, aforizmai, kuriuos visiems lengva prisiminti. Sunku įsivaizduoti, kad visa ši komunikacinė strategija būtų atsitiktinumas“, – teigia komunikacijos ekspertai.

Premjero gerbėjos jį pavertė kino filmų, serialų herojumi
Premjero gerbėjos jį pavertė kino filmų, serialų herojumi

Nors italių susižavėjimas premjeru ir jam skirtos gerbėjų grupės neturi jokio politinio potėpio, statistikai pastebi, kad G.Conte populiarumas išaugo ir oficialiuose reitinguose. Politikų populiarumą šalyje matuojanti nepriklausoma tyrimų agentūra „Ipsos“ skelbia, kad G.Conte patenkinti 65 proc. apklaustų italų, o pasitenkinimas jo vyriausybe pakilo nuo 44 proc. vasarį iki 77 proc. gegužę.

Populiaraus žurnalo apie muziką, politiką bei populiariąją kultūrą „Rolling Stone“ itališkasis leidimas pastebi, kad G.Conte vardas ir pavardė pastaruoju metu yra du labiausiai ieškomi žodžiai didžiausios pasaulyje svetainės suaugusiesiems „Pornhub“ itališkoje versijoje.

„Net ir politologai žino, kad populiarumas šiame labiausiai pasaulyje lankomame puslapyje yra vertas daugiau nei tūkstantis taškų apklausų reitinguose“, – akcentuoja žurnalas.

Kaip bebūtų, prie stalo sukurta strateginė komunikacija, pandemijos emocinių bangų pasekmė ar netyčia gimęs fenomenas, Italijos premjeras tūkstančiams šalies moterų – it inkaras neramiuose krizės vandenyse.

„Saldžios dienos visoms mano cukrutėms“. „Bučkiai visoms mano žvaigždutėms. Saldžių sapnų ir gerų dekretų“. Tokiomis neva premjero frazėmis pasisveikina ir labos nakties palinki tūkstančiai italių.

„Mus gali skirti durys, balkonas, gatvė. Tačiau niekas negali atskirti mūsų širdžių“, – premjero „Facebook“ publikuota fraze karantino metu viena kitą palaiko italės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas