Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su R.Mugabe bus atsisveikinta ir jo gimtajame kaime

Buvusio Zimbabvės prezidento Roberto Mugabe palaikai pirmadienį bus nuvežti į jo gimtąjį kaimą budynėms, o palaidojimas rengiamas maždaug po mėnesio, sakė šeimos narys.
Roberto Mugabe karstas
Roberto Mugabe karstas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

95 metų R.Mugabe prieš savaitę mirė Singapūre, praėjus beveik dvejiems metams po jo nušalinimo per 2017-ųjų perversmą, nutraukusį beveik keturis dešimtmečius trukusį vis autoritariškesnį jo valdymą.

Po valstybinių laidotuvių ceremonijos, kuri šeštadienį įvyko Hararėje ir kurioje dalyvavo Afrikos lyderiai, velionio palaikai bus nuvežti į Kutamą 90 km į vakarus nuo sostinės, kad su juo galėtų atsisveikinti šio kaimo gyventojai.

„Jis atkeliaus rytoj“, – sekmadienį naujienų agentūrai AFP sakė velionio sūnėnas Leo Mugabe.

Pasak jo, antradienį palaikai vėl bus parvežti į Hararę.

R.Mugabe palaikai trečiadienį buvo parskraidinti iš Singapūro į šalį, kurią jis padėjo įkurti kaip partizaninės kovos su kolonijiniais valdytojais vienas iš vadų. Jis taip pat pagarsėjo kaip panafrikanizmo ideologijos šalininkas, užbaigęs baltųjų mažumos valdymą ir padėjęs užtikrinti geresnį švietimą ir sveikatos apsaugą neturtingų juodaodžių daugumai.

Vėliau R.Mugabe ėmėsi represijų ir bauginimo, kad sutriuškintų disidentus. Jis tapo tarptautinės bendrijos atstumtuoju dėl sprendimo nusavinti baltųjų valdytus ūkius.

Nuversto prezidento palaikai amžino poilsio atguls nacionaliniame memoriale tik pastačius naują mauzoliejų – tai gali trukti apie mėnesį. Šis sprendimas buvo priimtas, kai R.Mugabe šeima užbaigė ginčą su dabartiniu prezidentu Emmersonu Mnangagwa – buvusiu jo sąjungininku, 2017 metais sukilusiu prieš R.Mugabe valdymą.

Penktadienį galiausiai buvo susitarta, kad jis turėtų būti palaidotas Nacionalinių didvyrių laukuose. Tačiau galutinė laidotuvių ceremonija įvyks tik maždaug po 30 dienų, kai bus pastatytas mauzoliejus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai