Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su uraganu Miltonu užgriuvo ir dezinformacijos banga: ko prisigalvojo internautai?

Pro Floridą praūžus uraganui Miltonui, dalis gyventojų palikti be elektros, kiti – be namų. Gaunami pranešimai apie daugiau nei 10 žuvusiųjų, iš kitų gyventojų girdimos istorijos apie baisiausius patirtus išgyvenimus. Tuo tarpu internetą užklupo kita bėda – paskleistas didžiulis kiekis dezinformacijos, kuri tik dar labiau pakenkė vietos gyventojų ir jiems padedančių pagalbos darbuotojų pastangoms.
Uraganas Miltonas
Uraganas Miltonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kas vyksta?

Viena lietuvė savo „Facebook“ paskyroje paskelbė sunkiai įtikimų teiginių apie praūžusį uraganą.

„Kas vyksta Floridos apylinkėse, panašu į bandymą pakartoti masinius užtvindymus, kurie jau vyko Žemėje ir dabar visame pasaulyje atkasinėjami pastatų pirmi aukštai. Amerikiečiai kone vienu balsu rašo, jog tai – dirbtiniai potvyniai.

Žmonės komentaruose rašo, jog pabėgusios nuo potvynio šeimos užstrigo kalnuose, kur kovoja su meškomis, o pagalbos jiems niekas neteikia – labdaros organizacijos tiesiog blokuoja pagalbą iš žmonių!“ – aiškino internautė.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Dirbtiniai potvyniai?

Melagingi teiginiai apie uraganą Miltoną paplito socialinėje erdvėje. Nemažai internautų aiškina, neva jis buvo sukurtas dirbtinai, manipuliuojant orais. Tačiau jie nepriėjo konsensuso, kokiu būdu tai daroma. Kai kurie aiškina, kad dėl to kalta debesų sėja, kiti mini geoinžineriją, treti – HAARP.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Uragano Miltono sukeltos jūros bangos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Uragano Miltono sukeltos jūros bangos

Visi šie variantai niekaip nesusiję su tikrove. Kaip pažymi Didžiosios Britanijos visuomeninis transliuotojas BBC, tokia technologija, kuri leistų žmonėms sukurti ir valdyti uraganus, neegzistuoja.

„Remiantis dabartinėmis žiniomis ir technologijomis nėra jokios galimybės panaudoti geoinžineriją uraganams modifikuoti“, – BBC portalui teigė Suzana Camargo iš Kolumbijos universiteto Lamont-Doherty Žemės observatorijos.

Naujienų agentūrai „Reuters“ uraganų meteorologijos ekspertai taip pat patvirtino, kad uraganų modifikavimas paprasčiausiai neįmanomas dėl audrų dydžio ir galios.

Floridoje įsikūrusi Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija XX a. 7-8 deš. eksperimentavo su uraganų debesų sėja, tikėdamiesi sumažinti uraganų vėjų stiprumą. Galiausiai jie padarė išvadą, kad dėl uragano dydžio ir galios šis procesas yra neįmanomas.

JAV prezidentas Joe Bidenas šiuos teiginius taip pat pavadino absurdiškais, atsakydamas į respublikonų atstovės Kongrese Marjorie Taylor Greene teiginius. Ji pastarosiomis dienomis savo socialinių tinklų paskyrose teigė, kad JAV vyriausybė gali kontroliuoti orus.

CIRA nuotr./Palydovinė itin galingo uragano „Milton“, naujausio penktos kategorijos uragano, artėjančio prie JAV Floridos valstijos pakrantės, nuotrauka
CIRA nuotr./Palydovinė itin galingo uragano „Milton“, naujausio penktos kategorijos uragano, artėjančio prie JAV Floridos valstijos pakrantės, nuotrauka

Uraganai yra natūralios orų sistemos. Paprastai jie prasideda kaip vadinamoji tropinė audra – žemo slėgio sritis, kurioje susidaro perkūnija ir debesys.

Kaip aiškinama BBC straipsnyje, stipriems vėjams stumiant šią sistemą nuo Afrikos link Amerikos, iš atogrąžų Atlanto vandenyno pakyla šiltas ir drėgnas oras, o debesų ir vėjų sistema pradeda suktis.

Turėdamas pakankamai energijos iš šiltų vandenyno vandenų ir palankią atmosferos cirkuliaciją, jis gali sustiprėti ir virsti uraganu.

Pagalbos neblokuoja

Internete iš tiesų pasirodė ne viena melagiena apie neva trikdomą žmonių evakuaciją iš Floridos ar sutrikusį pagalbos tiekimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Uragano Miltono padariniai Floridoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Uragano Miltono padariniai Floridoje

Jos, panašu, paplito taip plačiai, kad JAV Federalinė nepaprastųjų situacijų valdymo agentūra (FEMA) savo interneto svetainėje turėjo išplatinti pranešimą, paneigdama teiginius, neva ji neleidžia evakuotis žmonėms.

„FEMA neblokuoja žmonių Floridoje ir netrukdo jiems evakuotis. FEMA nekontroliuoja eismo srautų ir nestabdo transporto priemonių – tuo rūpinasi vietos valdžios institucijos. Tai žalingas gandas, galintis kelti pavojų žmonių gyvybei“, – rašoma pareiškime.

Agentūros administratorė Deanne Criswell „USA Today“ teigė, kad klaidinga informacija pakenkė nuo audros nukentėjusiems žmonėms ir vietoje dirbantiems savanoriams.

„Tai kelia nepasitikėjimą ne tik federaline, bet ir valstijų valdžia. Turime tiek daug pirmojo reagavimo pareigūnų, kurie dieną naktį dirba, kad padėtų šioms bendruomenėms. Tai juos labai demoralizuoja. Tai kenkia jų moralei, kai jie paliko savo šeimas, kad galėtų ateiti čia ir padėti žmonėms“, – sakė ji.

Be to, internete pasirodė pranešimų, neva evakuacijos metu Floridos keliuose vis dar buvo renkami mokesčiai. Tačiau tai taip pat melas. Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas nuo spalio 7 d. sustabdė kelių mokesčius daugiau nei dešimtyje apygardų, esančių uragano Miltono kelyje. Įsakymu rinkliavos buvo panaikintos septynioms dienoms.

Kovoja su meškomis?

Šiaurės Karolinos laukinės gamtos išteklių komisija savo interneto svetainėje spalio 4 d. paskelbė gavusi pranešimų apie padažnėjusius žmonių ir juodųjų lokių susidūrimus Ašvilio ir Bankomo apygardose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Uragano Miltono padariniai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Uragano Miltono padariniai

„Dėl uragano poveikio infrastruktūrai ir vietos valdžios institucijų teikiamoms paslaugoms meškoms atsirado daugiau galimybių rasti maisto dėl šiukšlių, neprižiūrimų paaukotų dalykų konteinerių ir pūvančio maisto, ypač apgadintuose namuose ir įmonėse“, – rašoma pranešime.

Iš šio pranešimo matyti, jog meškų pavojus galėjo kilti daugiausia pačiame mieste likusiems žmonėms. Patikimų pranešimų apie kalnuose įstrigusius ir su meškomis kovojančius žmones 15min nerado.

Dezinformacijos žala

Paskleista melaginga informacija apie uraganus Helene ir Miltoną labai apsunkino pagalbos darbuotojų darbą – kai kuriems iš jų net buvo grasinama mirtimi. Federaliniai pareigūnai įspėjo, kad kai kuriais atvejais gandais siekta užkirsti kelią žmonėms, kuriems reikia pagalbos, jos ieškoti.

Imago / Scanpix nuotr./Joe Bidenas
Imago / Scanpix nuotr./Joe Bidenas

„Tie, kurie užsiima tokiais melais, pakerta pasitikėjimą vykstančiais gelbėjimo ir atkūrimo darbais. Šie melai taip pat kenkia tiems, kuriems labiausiai reikia pagalbos. Žmonių gyvybės yra pavojuje, žmonės atsidūrė beviltiškoje padėtyje – būkite padorūs ir sakykite jiems teisybę“, – spaudos konferencijos metu sakė JAV prezidentas Joe Bidenas.

Pasak BBC žurnalistės Mariannos Spring, melagingų gandų apie uraganus Helene ir Miltoną mastas ir greitis buvo kitoks nei daugelio anksčiau nagrinėtų melagienų atvejų.

Lyg virusas išplitę pranešimai apėmė ir iš pažiūros nekaltas temas apie prognozes bei gelbėjimo darbų teisėtumą, ir melagingus teiginius, kuriuos pakartojo Donaldas Trumpas, kad pagalbos uraganui lėšos skiriamos nelegaliai į JAV atvykusiems migrantams.

15min verdiktas: iš dalies melas. Melas, kad uraganas Miltonas buvo sukurtas dirbtinai. Tokia technologija, kuri leistų žmonėms sukurti ir valdyti uraganus, neegzistuoja ir yra neįmanoma. Nepaisant to, panašių internautų įrašų pasirodė neįtikėtinai daug. Pranešimai, kad žmonių evakuacija buvo vienaip ar kitaip stabdoma, taip pat melagingi. FEMA neblokavo žmonių Floridoje ir netrukdė jiems evakuotis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas