Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sudane pratęstos paliaubos, bet smūgiai tęsiasi

Sudano naikintuvai ketvirtadienį apšaudė sukarintų pajėgų pozicijas sostinėje Chartume, o Darfūro mieste įsiplieskė mirtinos kovos ir plėšikavimas, nepaisant kariuomenės ir konkuruojančių pajėgų sutartų pratęsti paliaubų.
Sudane vyksta kovos.
Sudane vyksta kovos. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Sudanas

Paskutinėmis trijų dienų paliaubų, kurios turėjo baigtis vidurnaktį (1 val. Lietuvos laiku), valandomis kariuomenė ir sukarintos greitojo palaikymo pajėgos (RSF), spaudžiant Saudo Arabijai ir Jungtinėms Valstijoms, paskelbė pratęsiančios paliaubas 72 valandoms.

Nuo balandžio 15 dienos, kai prasidėjo mūšiai tarp Sudano kariuomenės, vadovaujamos generolo Abdel Fattaho al Burhano, ir Mohamedo Hamdano Daglo sukarintų greitojo palaikymo pajėgų (RSF), buvo ne kartą bandyta stabdyti kovas. Visos šios pastangos buvo nesėkmingos.

Užsienio atstovai, dalyvaujantys siekiant numalšinti susirėmimus, palankiai įvertino pratęstą paliaubų susitarimą ir paragino jį visiškai įgyvendinti.

Bendrame pareiškime Afrikos Sąjunga, Jungtinės Tautos, Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Valstijos palankiai įvertino abiejų šalių „pasirengimą užmegzti dialogą siekiant ilgalaikio karo veiksmų nutraukimo ir užtikrinti netrukdomą humanitarinės pagalbos teikimą“.

Jų teigimu, po to būtų galima įgyvendinti deeskalacijos planą, išdėstytą balandžio 20 dienos taikos plane.

„Reuters“/„Scanpix“/Chartumas, Sudanas
„Reuters“/„Scanpix“/Chartumas, Sudanas

„Sveikiname Sudano ginkluotųjų pajėgų ir greitojo palaikymo pajėgų pranešimą, kuriuo paliaubos Sudane pratęsiamos dar 72 valandoms“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Ketvirtadienį karo lėktuvai skraidė virš šiaurinių sostinės priemiesčių, o kovotojai ant žemės apsikeitė artilerijos ir sunkiųjų kulkosvaidžių ugnimi, sakė liudininkai.

Sudano sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per susirėmimus žuvo mažiausiai 512 žmonių, 4 193 buvo sužeisti, nors tikrasis žuvusiųjų skaičius greičiausiai yra daug didesnis.

Ligoninės buvo apšaudytos ir daugiau kaip du trečdaliai jų neveikia. Gydytojų sąjunga pranešė, kad trečiadienį vien tik Chartume žuvo mažiausiai aštuoni civiliai.

Kovos įsiplieskė ir provincijose, ypač karo draskomame vakariniame Darfūro regione.

Liudininkai teigė, kad Vakarų Darfūro sostinėje al Geneinoje jau antrą dieną vyksta susirėmimai, o už demokratiją pasisakantys medikai pranešė apie nušautą gydytoją.

„Esame užsidarę namuose ir bijome išeiti į lauką, todėl negalime įvertinti žalos masto“, – sakė vienas gyventojas, kuris saugumo sumetimais prašė neviešinti jo vardo.

Jungtinių Tautų humanitarinė agentūra teigė, kad dėl kovų Vakarų Darfūre buvo nutrauktas maisto tiekimas „maždaug 50 000 stipriai badaujančių vaikų“.

Dėl smurto daug civilių gyventojų liko įkalinti savo namuose, kur jiems labai trūko maisto, vandens ir elektros.

Tie, kurie gali sau tai leisti, renkasi ilgą ir rizikingą kelionę, kad pabėgtų iš šalies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas