Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 26 /15:03

Sudaniečiai tęsia protestus prieš perversmą

Pasipiktinę sudaniečiai antradienį tęsia gatvių protestus prieš perversmą, tarptautinei bendrijai prieš Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį smerkiant kariuomenės įvykdytą valdžios užgrobimą.
Protestuotojai Sudane
Protestuotojai Sudane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kitą dieną po to, kai kariuomenė įvykdė perversmą ir, kaip pranešama, nušovė mažiausiai keturis žmones, protestuotojai skandavo „Kariniam valdymui – ne“, „Revoliucija tęsis“, „Grįžimas prie praeities – ne išeitis“.

Pirmadienį kariai sulaikė šalies premjerą Abdallą Hamdoką, jo ministrus ir civilius narius Sudano valdančiojoje taryboje, vadovavusioje pereigai prie visiško civilinio valdymo po autokrato Omaro al Bashiro nuvertimo 2019 metais.

Po perversmo paskelbta nepaprastoji padėtis ir vyriausybės paleidimas išprovokavo griežtą tarptautinę reakciją. Vašingtonas – svarbus Sudano pereigos rėmėjas – griežtai pasmerkė kariuomenės veiksmus ir sustabdė milijonų dolerių (eurų) pagalbą.

Jungtinės Tautos pareikalavo tuojau pat paleisti A.Hamdoką, o diplomatai Niujorke naujienų agentūrai AFP sakė, kad antradienį šią krizę turi aptarti Saugumo Taryba.

Per televiziją skelbdamas nepaprastąją padėtį, svarbiausias Sudano generolas Abdel Fattahas al Burhanas sakė, kad kariuomenė veiksmų ėmėsi siekdama „atitaisyti revoliucijos kursą“.

A.F.al Burhanas antradienį 13 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku turi surengti spaudos konferenciją kariuomenės būstinėje Chartume, pranešė jo biuras.

Nepaisydami ankstesnės dienos smurto protestuotojai nakčiai ir antradieniui liko sostinės gatvėse. Paskelbus pilietinio nepaklusnumo kampaniją, parduotuvės mieste uždarytos.

„Išeisime tik tada, kai bus atkurta civilių vyriausybė, – sakė 32 metų demonstrantas Hishamas al Aminas. – Daugiau niekada nesutiksime, kad kariuomenė būtų partnerė.“

Be to, trys Sudano ambasadoriai Europos šalyse antradienį paskelbė apie savo pasitraukimą, pasmerkdami karinį perversmą savo šalyje ir pareikšdami, kad jų ambasados priklauso „Sudano žmonėms“, pranešė Informacijos ministerija.

„Mes visiškai lygiuojamės į didvyrišką opoziciją (perversmui), kurią stebi visas pasaulis“, – pareiškė Sudano pasiuntiniai Prancūzijoje, Belgijoje ir Šveicarijoje, paskelbdami savo misijas „Sudano žmonių ir jų revoliucijos ambasadomis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai