Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukilėlių pajėgos Tigrėjuje „iš esmės“ sutinka su paliaubomis, bet kelia sąlygų

Sukilėliai Etiopijos karo draskomame Tigrėjaus regione sekmadienį iš esmės „sutiko su paliaubomis“, tačiau iškėlė griežtas sąlygas jų įsigaliojimui.
Tigrėjus, Etiopija
Tigrėjus, Etiopija / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Etiopija

Tarp šių sąlygų yra ir sąlygos, reikalaujančios Eritrėjos pajėgų pasitraukimo, taip pat karių iš Etiopijos vakarinio Amharos regiono pasitraukimo, kurie jau aštuonis mėnesius trunkančiame konflikte remia Etiopijos kariuomenę.

Tigrėjus tapo susirėmimų vieta, kai Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas pernai lapkritį pasiuntė karius į Tigrėjų nušalinti šio šiaurinio regiono buvusios valdančiosios partijos – Tigrėjaus liaudies išvadavimo fronto (TPLF).

2019 metų Nobelio taikos premijos laureatas apkaltino TPLF organizuojant išpuolius prieš Etiopijos karines bazes.

Federalinėms pajėgoms per mažiau nei mėnesį užėmus Tigrėjaus sostinę Mekelę, Abiy Ahmedas paskelbė pergalę.

Tačiau per kelis mėnesius persigrupavę sukilėliai, pasivadinę „Tigrėjaus gynybos pajėgomis“ (Tigray Defence Forces, TDF), surengė didelio masto kontrpuolimą, leidusį jiems susigrąžinti Mekelę.

Tai buvo dramatiška nesėkmė Abiy Ahmedui, nors premjeras ir kiti aukščiausio rango pareigūnai stengėsi jos nesureikšminti ir įspėjo, kad vos panorėję gali susigrąžinti regiono sostinės kontrolę

Visgi sukilėliams įžengus į regiono sostinę Mekelę, kur vietos gyventojai juos džiaugsmingai pasitiko gatvėse, Adis Abebos vyriausybė nedelsdama paskelbė vienašališkas paliaubas, kurias sukilėlių pajėgos, pažadėjusios tęsti kovą, pavadino paliaubas „pokštu“.

Dabar sukilėliai iš esmės sutiko su paliaubomis, tačiau dar viena jų sąlyga yra atkurti tai, ką Adis Abeba laiko sukilėlių vyriausybe Tigrėjuje.

Jungtinės Tautos ir daugybė vyriausybių paragino laikytis paliaubų, ypač tam, kad humanitarinė pagalba pasiektų civilius gyventojus.

„Kol turime garantiją, kad antrasis invazijų ratas nepakenks mūsų žmonių saugumui, mes iš principo sutinkame su paliaubomis“, – sakoma sekmadienį paskelbtame pareiškime, pasirašytame „Tigrėjaus vyriausybės“.

„Sudėtingi klausimai“

„Tačiau prieš įforminant paliaubų susitarimą, turi būti išspręsti sudėtingi klausimai“, – tęsiamas tekstas, toliau vardijant keliamas sąlygas.

Sukilėlių valdžia taip pat reikalauja „procedūrų, skirtų priversti Etiopijos ministrą pirmininką Abiy Ahmedą ir prezidentą Isaias Afwerki atsakyti už „jų padarytą žalą“, taip pat reikalauja JT sukurti nepriklausomą tyrimo įstaigą kuri ištirs „siaubingus nusikaltimus, įvykdytus konflikto metu“.

Kitos sąlygos yra humanitarinės, įskaitant pagalbos paskirstymą ir perkeltų asmenų saugų grąžimą į Tigrėjų.

Adis Abebos vyriausybė visada atsisakydavo pradėti bet kokį dialogą su TPLF lyderiais, parlamentiniu dekretu įvardijusi šią grupuotę teroristine organizacija.

JT duomenimis, Tigrėjaus mieste per 400 tūkst. žmonių atsidūrė „peržengė bado slenkstį“ , o ant bado slenksčio stovi apie 1,8 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento