Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sunaikinta karinė technika ir išmokos žuvusių šeimoms: apskaičiavo, kiek karas Ukrainoje kainavo Rusijai

Rusijos kariuomenė, kuria Kremlius gąsdino pasaulį, per karą Ukrainoje buvo beveik visiškai sutriuškinta. Vien tik Rusijos karinės įrangos buvo sunaikinta už beveik 25 mlrd. dolerių. Per 12 mėnesių trukusį karą Ukrainoje ne tik žuvo daugybė Rusijos karių, bet ir buvo sunaikinta daug karinės technikos. Pirminę kariuomenę pakeitė naujai mobilizuoti, buvę kaliniai ir iš sandėlių išimta sena technika.
Ukrainos artileristai prie Bachmuto
Ukrainos artileristai prie Bachmuto

Kiek kainuoja karas?

Remiantis „Forbes“ skaičiavimais, Rusija per metus karui išleido 114,4 mlrd. dolerių (beveik 10 mlrd. dolerių per mėnesį). Tai yra trečdalis visų 2021 m. Rusijos biudžeto pajamų.

Į šią sumą įskaičiuotos tik tiesioginės karo išlaidos ir neatsižvelgta į ekonominius ir netiesioginius nuostolius, kuriuos Rusija patyrė dėl sankcijų ir ekonominės izoliacijos, rašo „Forbes“.

Brangiausiai federaliniam biudžetui kainavo kariuomenės aprūpinimas – apie 36 mlrd. dolerių per karo metus. Kariuomenės atlyginimai – 24,7 mlrd. dolerių. O kompensacijų suma, kurią Rusijos Federacijos vyriausybė turi išmokėti žuvusiems ir sužeistiesiems, viršija atlyginimų sumą – 29,1 mlrd. dolerių.

Kiekvieno žuvusio rusų kario šeimai turi būti išmokėta 7,4 mln. rublių (apie 110 000 JAV dolerių ) kompensacija. Tai reiškia, kad bendra kompensacijų suma už žuvusius karius per pirmuosius karo metus viršija 1 trilijoną rublių.

Sužeistieji iš Rusijos Federacijos gaus 3 mln. rublių kompensaciją. Tačiau sunkiai sužeistųjų skaičius paprastai būna dvigubai didesnis nei žuvusiųjų.

Nepaisant gandų apie Rusijos pasirengimą mobilizuoti dar pusę milijono rusų, kyla klausimas, ar Rusijos biudžetas atlaikys tokį krūvį.

Karių nuostoliai

Šių metų sausio 24 d.–vasario 24 d., Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, Ukrainoje žuvo 23 680 rusų. Tai daugiau nei per pirmąjį karo mėnesį ir keturis kartus daugiau nei vidutiniai Rusijos nuostoliai praėjusią vasarą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos nuniokotas Bachmutas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos nuniokotas Bachmutas

Tankai

Rusija jau seniai investavo į tankus, stengdamasi sukurti pajėgas, kurių bijotų visa Europa.

Praėjusį rudenį paaiškėjo, kad Rusija kare neteko Pirmosios Rusijos Federacijos tankų armijos, didžiausios Europoje tankų karinės formuotės.

Iš viso per 12 karo mėnesių Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino 3350 tankų. Tai daugiau nei Rusija turėjo invazijos pradžioje (3330 tankų, remiantis „The Military Balance“).

Nuostoliai tokie dideli, kad rusams teko atidaryti savo ilgalaikio saugojimo sandėlius.

Ukrainos karinio centro, atlikusio atvirų duomenų žvalgybą Rusijos tankų sandėliuose, duomenimis, rugpjūčio mėn. juose dar buvo apie 2000 kovai parengtų senų modelių tankų.

„SIPA“/„Scanpix“/Ukrainos pajėgų tankas Chersono regione
„SIPA“/„Scanpix“/Ukrainos pajėgų tankas Chersono regione

Jei analizuotume atvirus šaltinius, Rusija per karo metus galėjo pagaminti 1000–1800 tankų. Tai vis dar daug, bet 2–3 kartus mažiau, nei Maskva turėjo pernai.

„Forbes“ apskaičiavo, kad sunaikintos ir paimtos rusų technikos vertė siekia beveik 25 mlrd. dolerių

Kitos įrangos nuostoliai

Rusijos šarvuotosios technikos ir artilerijos nuostoliai nėra tokie katastrofiški. Apskritai Rusijos Federacija neteko 40–70 proc. savo sausumos karinės technikos.

Per 12 mėnesių Ukrainos ginkluotosios pajėgos sugebėjo sunaikinti 471 priešlėktuvinę patranką iš 1100 vienetų ir 2352 artilerijos pabūklus iš 3080 vienetų. Rusai iš rezervų mobilizavo kelis šimtus artilerijos sistemų.

„SIPA“/„Scanpix“/Iranietiškas dronas „Shahed 136“
„SIPA“/„Scanpix“/Iranietiškas dronas „Shahed 136“

Bendra sunaikintų Rusijos lėktuvų vertė siekia apie 6,5 mlrd. dolerių. Sunaikinti sraigtasparniai Rusijai kainavo dar 3 mlrd. dolerių.

Raketos

Ukrainos gynybos ministerijos duomenimis, invazijos pradžioje Rusija turėjo 2727 ilgojo nuotolio sparnuotąsias ir balistines raketas ir daugiau kaip 8500 trumpojo nuotolio (iki 200 km) raketų.

Iš viso Ukrainoje sunaudojo daugiau kaip 4000 raketų.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais raketų apšaudymo tempas gerokai sumažėjo – nuo 250–300 iki 110–180 raketų per mėnesį. Tai reiškia, kad šis išteklius taip pat pamažu senka.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos raketa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos raketa

Per pirmuosius devynis karo mėnesius Rusija vidutiniškai pagamindavo apie 80 raketų per mėnesį, pranešė Gynybos ministerija. Šis skaičius palaipsniui mažėja. Ukrainos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas įsitikinęs, kad dabar Rusijos maksimumas yra 40 raketų per mėnesį.

To nepakanka dabartiniam apšaudymo tempui išlaikyti. Tačiau rusai vis dar turi 1100–1300 ilgojo nuotolio raketų rezervą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas