Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomijos policija įtaria rusą karo nusikaltimais Ukrainoje

Suomijos pareigūnai penktadienį pranešė, kad policija įtaria vieną Rusijos pilietį 2014 metais Ukrainoje įvykdžius karo nusikaltimų.
Markku Ulander / AP
Markku Ulander / AP

Kaltinimai greičiausiai jam bus pateikti iki spalio pabaigos. 

2023 metų liepą Helsinkio oro uoste buvo sulaikytas su Kremliumi susijusios sukarintos neonacių ekstremistų grupuotės „Rusič“ vadas Vojislavas Tordenas.

Nacionalinis tyrimų biuras (NBI) pranešė, kad baigė tyrimą dėl kelių nusikaltimų, padarytų 2014 metais, ir įtaria V. Tordeną įvykdžius kelis karo nusikaltimus, įskaitant „karo nusikaltimą sunkinančiomis aplinkybėmis“.

„Įtariami nusikaltimai įvykdyti 2014-ųjų rudenį Rytų Ukrainoje“, – naujienų agentūrai AFP nurodė detektyvas inspektorius Olli Toyrasas (Olis Toirasas). 

Tyrimui vadovavęs O. Toyrasas sakė negalįs atskleisti daugiau informacijos apie veikų vietą ar pobūdį.

Suomijos Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad V. Tordenas, anksčiau žinomas kaip Janas Petrovskis, negali būti išduotas Ukrainai, esant pavojui, kad kalėjime su juo gali būti nežmoniškai elgiamasi.

Tyrimas, kurį NBI pradėjo 2023-iųjų gruodį, buvo vykdomas glaudžiai bendradarbiaujant su Ukrainos prokuratūra ir saugumo tarnybomis.

Taip pat dalyvavo Europos policijos biuras (Europolas), Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) ir Europos Sąjungos teisminio bendradarbiavimo agentūra Eurojustas.

O. Toyrasas sakė, kad posėdžiai buvo surengti Ukrainoje ir Suomijoje.

„Policija baigė šią bylą, o dabar kitas etapas – prokurorai spręs, ar patraukti Tordeną baudžiamojon atsakomybėn“, – paaiškino O. Toyrasas.

Prokurorai turi pateikti kaltinimus iki spalio 31 dienos. 

„Du prokurorai rengia kaltinamąjį aktą. Gali būti, kad sprendimas bus priimtas per šį laikotarpį“, – AFP teigė  generalinio prokuroro pavaduotojas Jukka Rappe (Juka Rapė). 

Suomija taiko „universaliąją jurisdikciją“, kuri leidžia nacionaliniams teismams patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis už sunkius nusikaltimus, padarytus kitose šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas