Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 16

Kas yra „Hamas“? Lyderiai, interesų laukas, turima kariuomenė ir keliami tikslai

Pasaulis atidžiai stebi padėtį Izraelyje. Šalis išgyvena vieną kruviniausių išpuolių savo istorijoje. Žinome, kas už tai atsakingas – „Hamas“ organizacija, kuri jau beveik 40 metų terorizuoja Izraelį. Ką žinome apie „Hamas“?
„Hamas“ kovotojai
„Hamas“ kovotojai / Vida Press nuotr.

Daugiau apie karą Izraelyje

„Hamas“ susikūrimas

„Hamas“ buvo įkurta 1987 m. gruodį Gazos Ruože. Tai įvyko per pirmąją intifadą, kai palestiniečiai sukilo prieš Izraelio „okupaciją“.

„Hamas“ iš tikrųjų išaugo iš Musulmonų brolijos (Egipto islamo organizacijos, veikiančios Gazos ruože nuo XX a. šeštojo dešimtmečio – red. past.) Ji įgijo didelę įtaką per mečečių ir įvairių labdaros ir socialinių organizacijų tinklą.

Tačiau pirmosios intifados išvakarėse Brolija jau buvo palestiniečių politikos periferijoje ir savo tikslams pasiekti nenaudojo ginkluotos kovos.

Organizacijos pradžią galima sieti su šeichu Ahmedu Jasinu ir jo bendraminčiais. A.Jasinas gimė britų mandatinės Palestinos laikais mažame al Džuros kaime netoli Aškelono. Per 1948 m. arabų ir Izraelio karą jo gimtąjį kaimą sunaikino Izraelio gynybos pajėgos. Todėl šeima pabėgo į Gazą, kur pradėjo gyventi al Šati stovykloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas