Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suprato kaip norėjo: Billas Gatesas kovos su klimato kaita apgavyste nepavadino

Internete vėl prisiminti milijardieriaus Billo Gateso žodžiai apie kovą su klimato kaita ir vėl interpretuoti klaidingai. Dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame jis tariamai pripažįsta, esą pasaulinės temperatūros kilimas ir pastangos kovoti su tuo tėra apgaulė. Cituojama frazė yra ištraukta iš konteksto, iš tiesų filantropo atsakymas buvo ilgesnis ir jis kalbėjo visai ką kita – kad dabartinių priemonių nepakanka.
Iš tiesų Billas Gatesas teigė esąs už atsinaujinančią energiją, bet atmetė idėją greitai išspręsti klimato kaitos problemą
Billas Gatesas teigė esąs už atsinaujinančią energiją, bet atmetė idėją greitai išspręsti klimato kaitos problemą / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

„Globalistinė apgaulė“

Pusės minutės trukmės įrašu, kuriame matyti su kažkuo kalbantis B.Gatesas, prieš savaitę pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja.

Anot jos, B.Gatesas dar 2018 m. pripažino, kad „klimato kaita yra WEF (Pasaulio ekonomikos forumo, PEF – red. past.) apgaulė“.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Iš tiesų Billas Gatesas teigė esąs už atsinaujinančią energiją, bet atmetė idėją greitai išspręsti klimato kaitos problemą
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Iš tiesų Billas Gatesas teigė esąs už atsinaujinančią energiją, bet atmetė idėją greitai išspręsti klimato kaitos problemą

„Billas pripažino, kad klimato kaita yra Naujosios pasaulio tvarkos apgaulė, – pakomentavo internautė. – Šiame vaizdo įraše jis giriasi, kad terminas „švari energija“ „sugadino žmonių protus“.

Vėjo, saulės, baterijų ir kitos atsinaujinančios energijos technologijos gali būti madingos, tačiau jos NEgali išspręsti klimato kaitos.

Visa tai yra didžiulė globalistinė apgaulė.“

Šis komentaras klaidina, o B.Gatesas kalbėjo visai ką kita. Apie tai jau yra rašęs portalas 15min, Sakartvelo faktų tikrinimo tinklalapis „Myth Detector“, naujienų agentūra „Reuters“.

Suplakė su Davoso forumo idėja

Vaizdo įraše verslininkas kalba: „Žinote, pasakykite man, koks akumuliatoriaus sprendimas bus naudojamas ir užtikrins šią energiją? <…> Tai neišsprendžia patikimumo problemos.

Atminkite, kad elektros energija sudaro 25 proc. išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Manau, kad, vos sugalvojome terminą „švari energija“, jis apsuko žmonėms galvas.“

Tas pats įrašas (trumpesnis ar ilgesnis jo variantas) plinta socialiniuose tinkluose jau senokai.

Tinklalapyje „Rumble“ dar užpernai paskelbtame vaizdo įraše taip pat buvo padaryta išvada, esą verslininkas „pripažino, kad švari energija yra apgaulė“, ir kad tai rodo, jog „skausmas ir kančios, kurias švarios energijos politika sukelia paprastiems žmonėms“, taip pat yra „apgaulė“.

Dažnai B.Gateso žodžiai siejami su PEF pasiūlytu Didžiuoju perkrovimu (angl. The Great Reset). Šis pasaulio ekonomikos atgaivinimo po COVID-19 pandemijos planas gimė iš PEF iškeltos Didžiojo kapitalizmo perkrovimo idėjos.

2020 m. pasiūlytame plane daugiausia dėmesio skirta pasaulinei ekonominei lygybei, vyriausybės raginamos pagerinti mokesčių politiką, imtis pavėluotų reformų ir Ketvirtosios pramonės revoliucijos inovacijų.

Besidalijantieji įrašu su B.Gateso žodžiais aiškina, esą jis klimato kaitą ir / arba priemones jai sustabdyti vadina apgaule, sugalvota PEF kaip naujos pasaulio tvarkos dalis.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų kolekcija: COVID-19 sugalvota dėl 5G ryšio ir siekiant užvaldyti pasaulį

„Nauja pasaulio tvarka“ yra iš per pandemiją ypač išpopuliarėjusios sąmokslo teorijos. Ši tvarka esą apima nepagrįstą kovą su klimato kaita, kuri tesanti natūralus procesas.

Ką iš tiesų sakė verslininkas?

B.Gatesas taip tikrai kalbėjo, bet internete platinami žodžiai ištraukti iš konteksto. Jie nuskambėjo per gerokai ilgesnį interviu, kuriame verslininkas išsakė įvairių įžvalgų apie klimato kaitą, atsinaujinančius išteklius bei kitas priemones jai stabdyti ir pan.

Visas pasisakymas buvo kur kas ilgesnis ir įvairiapusiškesnis – jis nė karto nepaminėjo nei PEF, nei „naujos pasaulio tvarkos“, nesakė, kad klimato krizė yra apgaulė.

„Google“ paieškoje suvedus kurį nors milijardieriaus pasakytą sakinį iš įrašo, galima išiaiškinti, kada ir kur jis taip kalbėjo.

Filantropas įžvalgomis apie klimato kaitą ir atsinaujinančius išteklius dalijosi per „Energijos investicijų dialogą“ Kalifornijoje veikiančio Stanfordo universiteto Pasauliniame energijos forume. Visas pokalbis su dabartiniu universiteto Doerro tvarumo mokyklos dekanu Arunu Majumdaru, kurį galima rasti čia, truko 36 min. Akivaizdu, kad melagienų skleidėjai išsirinko tik jų mintis atitinkantį atsakymą.

Iš įrašo galima suprasti, kad B.Gatesas iš tiesų yra už atsinaujinančią energiją. Tačiau jis suabejojo, ar klimato krizę galima išspręsti greitai.

Vida Press nuotr./Billas Gatesas
Vida Press nuotr./Billas Gatesas

Filantropo įsitikinimu, kovai su klimato kaita reikia ne tik įperkamų atsinaujinančių elektros energijos šaltinių, bet ir daugiau veiksmų – mažinti lėktuvų, galvijų, trąšų, plieno, plastiko pramonės ir kitų sričių išmetimus. B.Gatesas taip pat pasiūlė megapoliuose kurti patikimesnius švarios energijos šaltinius.

„Kaip žinote, daugelis žmonių yra labai optimistiškai nusiteikę dėl vėjo ir saulės energijos – mažėja atsinaujinančių išteklių sąnaudos, mažėja akumuliatorių sąnaudos, – pažymėjo A.Majumdaras. – Ar manote, kad to pakanka? O gal manote, kad mums reikia daugiau?“

Išgirdęs šį klausimą pašnekovas nusijuokė: „Tai labai nuvilia“. Tuomet jis išdėstė savo nuomonę, kad dabartinių kovos su klimato krize priemonių negana.

Verslininkas paaiškino, kad mažėjančios atsinaujinančios energijos gamybos ir saugojimo prietaisų kainos yra puiku, bet to nepakanka klimato kaitai pristabdyti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krekenavos apylinkės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krekenavos apylinkės

„B.Gatesas kalbėjo apie pernelyg optimistinį mąstymą, gamtines dujas, anglies dvideginio mokestį ir besivystančių bei išsivysčiusių šalių atsakomybę, – nurodyta pokalbio įrašo aprašyme. – Jis išreiškė viltį, kad mokslinių tyrimų ir inovacijų galia gali patenkinti didėjantį energijos poreikį visame pasaulyje, kartu sprendžiant klimato kaitos ir kitas aplinkosaugos problemas.“

Paklausius ne vien frazių, kuriomis dalijamasi internete, tampa aišku, kodėl pašnekovas kritikuoja šias technologijas. B.Gatesas įraše neneigia klimato kaitos, neatmeta kovos su ja būdų, priešingai, kaip tik pritaria įvairiems veiksmams ir net ragina imtis efektyvesnių priemonių.

15min verdiktas: melas. Iš tiesų B.Gatesas teigė esąs už atsinaujinančią energiją, bet atmetė idėją greitai išspręsti klimato kaitos problemą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito