Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Susidorojimas su J.Prigožinu prasidėjo? Iš „Wagner“ įkūrėjo atimami jo verslai

JAV Karo tyrimų instituto analitikai penktadienio ataskaitoje pažymėjo, kad „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas gali netekti savo vietinės žiniasklaidos imperijos. Apie tai vėliau pranešė ir leidinys „The Bell“ skelbdamas, kad J.Prigožino „trolių fabrikui“ ieškomas naujas savininkas.
Jevgenijus Prigožinas
Jevgenijus Prigožinas / AP/„Scanpix“ nuotr.

JAV analitikai ataskaitoje rašo, kad su Kremliumi susiję verslininkai gali būti nusitaikę į J.Prigožino vietinės žiniasklaidos imperiją, tikriausiai taip siekdami sugriauti jo reputaciją Rusijoje.

Leidinys „The Bell“ taip pat rašė, kad žiniasklaidos holdingas „Patriot“, vadinamasis J.Prigožino trolių fabrikas, neveikia jau beveik savaitę ir netrukus gali turėti naują savininką.

Leidinys praneša, kad remiasi buvusiais ir esamais J.Prigožino žiniasklaidos struktūrų darbuotojais.

Praėjusį savaitgalį prasidėjus J.Prigožino vadovautam „Wagner“ samdinių maištui ir žygiui į Maskvą, dauguma Sankt Peterburgo žiniasklaidos holdingo „Patriot“, kurio valdybai vadovauja J.Prigožinas, darbuotojų neišėjo į darbą, sakė leidinio pašnekovas.

Tuo pat metu holdingo pastate buvo atlikta krata, teisėsaugos pareigūnai paėmė serverius ir juos išsivežė.

„Jei matote atnaujinimus interneto svetainėse ir socialiniuose tinkluose, tai yra atskirų komandų iniciatyva, centralizuoto valdymo nebėra“, – aiškino vienas iš laikraščio pašnekovų.

„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ pajėgos Rostove prie Dono
„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ pajėgos Rostove prie Dono

Tuo metu, kai prasidėjo J.Prigožino maištas, jo žiniasklaidos turtą valdė Ilja Gorbunovas, buvęs „RIA Novosti“ ir „Komsomolskaja pravda“ darbuotojas Sankt Peterburge.

Pasak dviejų laikraščio pašnekovų, šios savaitės pradžioje I.Gorbunovas vedė derybas su galimais naujaisiais J.Prigožino žiniasklaidos holdingo „Patriot“, įsteigto 2019 m., savininkais.

Jam priklauso pagrindinė „trolių fabriko“ žiniasklaidos priemonė „Federalinė naujienų agentūra“ (RIA FAN), taip pat leidiniai „Ekonomika segodnia“, „Politika segodnia", „Nevskije novosti“, „Narodnyje novosti“ ir kiti. Prasidėjus sukilimui, RIA FAN interneto svetainė Rusijoje buvo užblokuota.

Nutraukė veiklą

Nacionalinis socialinis tinklas „JaRus“ penktadienį taip pat paskelbė apie savo veiklos nutraukimą po to, kai jo pagrindinis investuotojas J.Prigožinas surengė karinį maištą. Bendrovė uždarymą aiškino „nestabilia politine padėtimi“.

Holdingo pastate buvo atlikta krata, teisėsaugos pareigūnai paėmė serverius ir juos išsivežė.

„Su dideliu apgailestavimu turime pranešti, kad nuo birželio 30 d. sustabdome socialinio tinklo veiklą. Nuodugniai išanalizavę dabartinę situaciją, esame įsitikinę, kad tai vienintelis galimas sprendimas“, – sakoma socialinio tinklo „Telegram“ kanale.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kariai Rostove prie Dono

Bendrovė pažymi, kad „JaRus“ sukūrimui reikėjo daug investicijų, kurių jiems pavyko rasti. Tačiau „dėl politinės situacijos“ parama projektui buvo sustabdyta. „Ieškome naujų investuotojų“, – pažymi bendrovė.

Pagrindinis „JaRus“ investuotojas nuo 2019 m. buvo „Wagner“ vadovas J.Prigožinas, rašo projektas „Dosje“, kuris išstudijavo nutekėjusius verslininko struktūrų dokumentus.

Socialinis tinklas buvo pozicionuojamas kaip „patriotinis atitikmuo“, „Instagram“ ir „TikTok“. Jį įkūrė Žemutinio Naugardo verslininkas Dmitrijus Iljuchinas, rašė „Fontanka“.

Jis teigė, kad kovo mėnesį socialinio tinklo programėlę buvo įsidiegę daugiau nei 500 tūkst. žmonių, o per mėnesį padaugėjo apie 170 tūkst. įdiegimų.

Tačiau, pasak „Dosje“, „JaRus“ beveik neturi „gyvų“ vartotojų. Visas jo turinys yra nukopijuotas iš kitų socialinių tinklų arba sukurtas J.Prigožino darbuotojų.

Medžiagą iš kitų platformų kopijuoja 10 darbuotojų. Rinkodaros biudžete buvo net atskira eilutė „turinio kopijavimas“.

Darbuotojai taip pat patys generuoja „patinka“ paspaudimus ir komentarus prie pranešimų. Jie dirba dviem pamainomis: 14 žmonių ryte ir 17 vakare. Kiekvienas darbuotojas prižiūri aštuonias atskiras paskyras.

Iš viso „JaRus“ dirba 63 žmonės, o J.Prigožinas jų atlyginimams per mėnesį išleidžia 10 mln. rublių. Iš viso 2021 m. „Wagner“ įkūrėjo išlaidos socialiniame tinkle sudarė apie 30-40 mln. rublių per mėnesį, priklausomai nuo reklamos išlaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius