Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Susipainiojo meluose: ar tikrai Ukraina rusams pardavė prancūzų skirtas haubicas?

Rusijos propagandą platinanti žiniasklaida ir socialinių tinklų vartotojai persistengė – paskelbė, esą perimtos ar net nupirktos 60 kartų pigiau, nei yra vertos, iš ukrainiečių dvi haubicos „Caesar“, kurias šie gavo iš Prancūzijos kaip paramą. Ne tik Kyjivas ir Paryžius šią informaciją paneigė, bet ir Maskvoje neatsirado valdininko ar kariškio, kuris tai patvirtintų.
Prorusiška žiniasklaida ėmė platinti melagieną, esą Rusija kažkokiu būdu gavo dvi Prancūzijos Ukrainai perduotas haubicas „Caesar“
Prorusiška žiniasklaida ėmė platinti melagieną, esą Rusija kažkokiu būdu gavo dvi Prancūzijos Ukrainai perduotas haubicas „Caesar“ / Ekrano nuotr. iš eadaily.com

Sovietinės geresnės?

Pranešimai, kad ukrainiečiai pardavė arba kad Rusijos kariai perėmė prancūziškas savaeiges ratines haubicas „Caesar“, prokremliškuose tinklalapiuose ir socialiniuose tinkluose pasipylė birželio pabaigoje. Jas Prancūzija ką tik buvo perdavusi kaip karinę pagalbą.

„Du prancūziškus 155 mm savaeigius artilerijos pabūklus „Caesar", kuriuos Paryžius neseniai perdavė kaip karinę paramą Ukrainai, per specialią karinę operaciją saugiai ir visos komplektacijos perėmė Rusijos kariuomenė, – skelbė tinklalapis „EurAsia Daily“. – Abu NATO ginklai jau tiriami „UralVagonZavod“.“

Pranešta, esą haubicos jau ardomos, buvo cituojami ekspertų teiginiai, kad jos padės šiai gamyklai patobulinti savo produkciją. „UralVagonZavod“ suspėjo ir padėkoti Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui.

Naujiena ėmė dalytis ir socialinių tinklų vartotojai (rusų kalba – čia, čia, anglų kalba – čia, čia, vokiečių kalba – čia, čia

„UralVagonZavod“ kanale „Telegram“ iš tiesų pasirodė užuominų, kad buvo padovanota haubicų. Tiesa, šio Rusijos koncerno atstovų komentaras nebuvo itin aiškus: „Laba diena, pone Régisai.

Technika, žinoma, vidutiniška. Nepaisant to, ūkyje bus naudinga. Siųskite daugiau – analizuosime.

Prašome perteikti padėkos žodžius prezidentui Macronui už padovanotus savaeigius pabūklus. Technika, žinoma, vidutiniška. Tai ne mūsų „Msta-S“ („2S19 Msta“ – dar Sovietų Sąjungoje sukurta ir 1989 m. pradėta eksploatuoti 152 mm savaeigė haubica, pavadinta pagal Rusijos vakaruose tekančią upę – red. past.)!

Tačiau, nepaisant to, ūkyje bus naudinga. Siųskite daugiau – analizuosime.“

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/„UralVagonZavod“ tariamai gautas haubicas įvertino kaip vidutiniškas, bet neatsisakė
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/„UralVagonZavod“ tariamai gautas haubicas įvertino kaip vidutiniškas, bet neatsisakė

Ši padėka buvo paskelbta kaip komentaro ekrano nuotrauka. Greta buvo pridėta dar viena – Régiso de Castelnau įrašo „Twitter“. Šis „UralVagonZavod“ įrašas nuo birželio 23-osios peržiūrėtas jau 800 tūkst. kartų.

„Dar viena Macrono sėkmė: rusai perėmė 2 nepažeistas prancūziškas patrankas „Caesar“, – tvirtino jis. – Šiuo metu jos yra „UralVagonZavod“ gamykloje Urale analizei ir galimai atvirkštinei inžinerijai.

Ačiū, Macronai, mes mokame.“

Ponas Régisas, kuriam dėkoja rusai, kurio įrašas iš „Twitter“ cituojamas ir kuris savo ruožtu pasidalijo „UralVagonZavod“ padėka, yra Prancūzijos teisininkas, užkietėjęs komunistas, E.Macrono oponentas ir kraštutinių dešiniųjų pažiūrų politikės Marine Le Pen šalininkas.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Žinią, kad dvi Prancūzijos perduotos haubicos atsidūrė Rusijoje, paskleidė prieštaringai vertinamas teisininkas Régisas de Castelnau
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Žinią, kad dvi Prancūzijos perduotos haubicos atsidūrė Rusijoje, paskleidė prieštaringai vertinamas teisininkas Régisas de Castelnau

Praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje jis buvo Prancūzijos komunistų partijos (PCF) teisininkas, vėliau – partijos Užsienio politikos biuro narys. 1995 m. R.de Castelnau buvo išrinktas Prancūzijos bendruomenių teisininkų asociacijos prezidentu, 2000 m. tapo garbės prezidentu. Prieš penkerius metus jis atsisakė teisininko praktikos, kad galėtų atsiduoti redaktoriaus veiklai.

Ekrano nuotr. iš commons.wikimedia.org/Régisas de Castelnau
Ekrano nuotr. iš commons.wikimedia.org/Régisas de Castelnau

Nepatvirtino niekas

Taip pat platinamos melagienos, esą ukrainiečiai pardavė iš Prancūzijos gautas haubicas.

Tariamą haubicų, o anksčiau – ir kitų ginklų pardavimą aprašė tinklalapis BulgarianMilitary.com, kuris rėmėsi šaltiniais Prancūzijoje (esą ne minėtu teisininku, o susijusiais su kariuomene) ir Donbase. Anot tinklalapio „Donbass Insider“, pabūklai buvo parduoti po 120 tūkst. JAV dolerių, nors kiekvienas yra vertas 7 mln. eurų.

Informacija ir apie „Caesar“ perėmimą, ir apie pardavimą yra melaginga. R.de Castelnau savo įrašo nepagrindė jokiomis susijusiomis nuotraukomis, dokumentais ar kitais įrodymais, tik komentaruose nurodė informaciją gavęs iš FSB (Rusijos saugumo tarnybos).

Jis pridėjo tik fotografiją, kurioje matyti šaunanti haubica. Atlikus atvirkštinę paiešką, galima rasti ne vieną straipsnį, kuris buvo ja iliustruotas, įskaitant ir portalo 15min rašinį apie tai, kad Lietuvos kariuomenė norėtų įsigyti „Caesar“. Fotografijos šaltiniu nurodoma JAV kariuomenė.

Perimtų ar nupirktų, tuo labiau – ardomų, haubicų vaizdų savo įraše su padėka teisininkui nepaskelbė ir „UralVagonZavod“.

Rusijos užpulta šalis tikrai gavo iš Prancūzijos savaeigių ratinių haubicų „Caesar“. Apie tokią karinę pagalbą buvo pranešta balandį, birželį pasirodė ir nuotraukų bei vaizdo įrašų, kuriose buvo užfiksuota, kaip pabūklus naudoja ukrainiečiai. Iš viso buvo perduota 12 haubicų.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos paneigė praradusios dvi padovanotas kovos mašinas.

„Tai – įrodymas, kad ginklų tiekimas Ukrainai yra stiprus smūgis mūsų priešui, o jis bando sėti prancūzų nepasitikėjimą ginkluotosiomis pajėgomis ir sukurti įspūdį, kad ginklų siuntimas į mūsų šalį yra beprasmis, – pažymėjo kariuomenės atstovai savo paskyroje „Facebook“. – Tačiau Ukrainos artileristų sėkmė liudija priešingai.

Būkime tikri, kad mūsų partnerių mums parūpinti ginklai puikiai veikia ten, kur jų reikia, ir kasdien mažina įsibrovėlių personalo bei technikos skaičių.“

Prancūzijos Gynybos ministerija naujienų kanalui „TF1info“ taip pat paneigė internete išplitusią informaciją, esą du „cezariai“ atsidūrė Rusijoje.

Jos atstovas pabrėžė, kad tai yra „visiškai nepagrįsti gandai“, „skleidžiami prorusiškų paskyrų“. Be to, jei šios haubicos tikrai patektų į Rusijos karių rankas, toks reikšmingas trofėjus esą neliktų nepastebėtas šios šalies pareigūnų.

Tą patį paskelbė ir Prancūzijos kariuomenės Generalinis štabas.

Nė vienas iš jų iki šiol nepatvirtino ir nepakomentavo pranešimų, kad Rusija perėmė kovos mašinas. Dėmesį į tai atkreipė ir patys tinklalapiai, platinantys melagieną, įskaitant ir valstybinę naujienų agentūrą „RIA Novosti“.

„Gynybos ministerija kol kas nepatvirtino svarbaus NATO armijos trofėjaus užgrobimo fakto, kurio Ukrainos ginkluotosios pajėgos galėjo atsisakyti, bėgdamos nuo kito Rusijos ginkluotųjų pajėgų puolimo“, – stebėjosi portalas „EurAsia Daily“.

Toli nuo fronto linijos

Abejonių informacijos apie „Caesar“ perėmimą turėtų kelti ir dėl to, kad jų šaudymo nuotolis yra 20-30 km. Tai reiškia, kad haubicos yra gerokai už fronto linijos.

Dar gegužę Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnyjus paskelbė karo veiksmų pobūdį ir pabūklų išdėstymo specifiką. Tuo metu haubicos jau buvo naudojamos. „Caesar“ leidžia labai tiksliai smogti priešui 20 km ar didesniu atstumu nuo fronto linijos“, – pažymėjo V.Zalužnyjus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Haubica "Caesar" Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Haubica "Caesar" Ukrainoje

Portalo „StopFake“ kalbinti Ukrainos kariškiai pasakojo, kad dabar mūšiai vyksta ne visai taip, kaip iš pradžių. Pozicijos keičiasi nebe taip dinamiškai, o priekinė linija beveik nejuda ir tolimojo nuotolio artilerija laikoma tam tikru atstumu nuo fronto linijos. „Pirmoje 155 mm artilerijos linijoje visiškai nėra ką veikti, ten dirba tankai ir pėstininkai“, – pasakojo vienas karys.

Minėta valstybinė korporacija „UralVagonZavod“ gamina karinę techniką ir traukinių vagonus. Jos pagrindinė gamykla įsikūrusi Žemutiniame Tagilyje, esančiame už maždaug 150 km į šiaurę nuo Jekaterinburgo.

„UralVagonZavod“ žinoma kaip prezidento Vladimiro Putino šalininkų tvirtovė. 2011 m., vykstant masiniams protestams dėl Valstybės Dūmos rinkimų rezultatų klastojimo, šalies vadovas teletiltu bendravo su gamyklos darbininkais. Cecho viršininkas Igoris Cholmanskis pasiūlė savo pagalbą: „Jei mūsų policija nesugeba dirbti, negali susitvarkyti, mes su vyrais esame pasirengę ir apginti stabilumą.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas