Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 20 /18:39

Susipažinkite: penki kandidatai tapti naujuoju britų premjeru

Jungtinės Karalystės premjerė Liz Truss ketvirtadienį paskelbė apie atsistatydinimą. Ji pareigas ėjo vos 45 dienas – trumpiausiai šalies istorijoje. Politinė krizė kilo dėl jos mokesčių mažinimo planų, kurie sukėlė chaosą rinkose. 15min pristato penkis kandidatus, kurie laikomi realiausiais pakeisti ją pareigose.
Rishi Sunakas, Borisas Johnsonas, Jeremy Huntas, Penny Mordaunt ir Benas Wallace'as
Rishi Sunakas, Borisas Johnsonas, Jeremy Huntas, Penny Mordaunt ir Benas Wallace'as / „Scanpix“ nuotr.

Rishi Sunakas

Buvęs finansų ministras R.Sunakas šią vasarą varžėsi su L.Truss dėl konservatorių lyderio posto. Visuotiniuose rinkimuose laimėjo L.Truss, tačiau parlamento nariai jau tada pirmenybę teikė R.Sunakui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Liz Truss ir Rishi Sunakas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Liz Truss ir Rishi Sunakas

42 metų buvęs bankininkas laikomas politiku, kuris galėtų užtikrinti fiskalinį stabilumą. Kampanijos metu jis ne kartą perspėjo, kad mokesčių mažinimas padidins infliaciją ir pakirs rinkų pasitikėjimą.

Visgi daugelis ekspremjero Boriso Johnsono šalininkų jį laiko išdaviku. R.Sunako atsistatydinimas šią vasarą paskatino tuometinės B.Johnsono vyriausybės griūtį.

Borisas Johnsonas

Britų spaudoje jau seniai netyla spėlionės, kad „Brexito“ veidas B.Johnsonas lyg feniksas galėtų sugrįžti į svarbiausią postą. „The Times“ skelbia, kad jis ketina varžytis partijos rinkimuose.

Jis tebėra populiarus tarp dalies konservatorių parlamentarų ir partijos narių, tačiau visos trejų metų kadencijos metu jį nuolat lydėję skandalai gerokai pakenkė jo įvaizdžiui rinkėjų akyse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Po atsistatydinimo buvęs konservatorių partijos lyderis laikėsi šešėlyje. Praėjusią savaitę jis Jungtinėse Valstijose pasakė kalbą, kurioje neatskleidė savo požiūrio į Britaniją ištikusią krizę.

Jeremy Huntas

Naujasis L.Truss finansų ministras į torių lyderius pretendavo per pastaruosius dvejus partijos rinkimus. 2019 metais jis paskutiniame etape pralaimėjo B.Johnsonui, o šiais metais užėmė paskutinę vietą jau per pirmąjį parlamentarų balsavimą.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Jeremy Huntas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Jeremy Huntas

Buvęs verslininkas daugiausiai palaikymo sulaukia iš centrinio partijos sparno. Jis galėtų iškilti kaip kompetentingas kompromisinis kandidatas.

Penny Mordaunt

Buvusi gynybos ir prekybos ministrė buvo tvirta „Brexito“ šalininkė. 49 metų politikė šią vasarą varžėsi su L.Truss ir kampanijos pradžioje buvo laikoma viena iš favoričių.

Ji savo pozicijas sustiprino pirmadienį, kai vietoj L.Truss buvo išsiųsta į parlamentą pasiaiškinti opozicinei Leiboristų partijai apie valstybę krečiančią ekonominę sumaištį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Penny Mordaunt
AFP/„Scanpix“ nuotr./Penny Mordaunt

Nors buvo priversta teisinti ministrę pirmininkę, P.Mordaunt, daugelio nuomone, sėkmingai numalšino aistras įsiutusiuose Bendruomenių Rūmuose.

Benas Wallace'as

Jis eina gynybos ministro pareigas. Pastarojoje konservatorių partijos lyderio rinkimų kampanijoje politikas nusprendė nekandidatuoti į šį postą, kad galėtų atsidėti Jungtinės Karalystės saugumo užtikrinimui.

„Scanpix“/AP nuotr./Benas Wallace'as
„Scanpix“/AP nuotr./Benas Wallace'as

Jis galėtų tapti vienybės figūra, bet, regis, ir toliau nerodo ambicijų užimti premjero pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas