Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 13

„Svarbesnis nei mūšio laukas“: Rusijos ginklas, išbandytas dar Sirijoje

Nors iš pirmojo žvilgsnio karas Sirijoje ir Ukrainoje turi mažai ką bendro, tiek vieną, tiek kitą Rusija aplipdė su tikrove prasilenkiančiais naratyvais. Kremliaus rankose jų rekonstravimas propagandos tikslais tapo tikru šaltuoju ginklu, naudojamu bet kokio konflikto metu. Ekspertai pastebėjo, kad Rusijos kuriami naratyvai nėra nuoseklūs, paremti ideologija ar tiesa, tačiau jie veiksmingi: iki invazijos pradžios juos analizavo Vakarai, o iki šiol jais šventai tiki patys rusai.
Ukrainos kariai prie Bachmuto apšaudo rusų pozicijas
Ukrainos kariai prie Bachmuto / „AFP“/„Scanpix“

Buvęs Centrinės žvalgybos agentūros analitikas ir knygos „Damasko stotis“ autorius Davidas McCloskey'us leidinyje „Financial Times“ publikuotame autoriniame straipsnyje sugretino ilgai besitęsiantį Sirijos konfliktą ir karą Ukrainoje.

Anot jo, iš pirmojo žvilgsnio jie turi mažai ką bendra, tačiau kurdama ir skleisdama antivakarietiškus naratyvus Sirijoje Rusija taip ruošėsi invazijai į Ukrainą.

Nors konfliktas Sirijoje yra daugiašalis pilietinis karas, vykstantis Artimuosiuose Rytuose, o antrasis – valstybių varžybos prie pačių Europos vartų, D.McCloskey'us pažymėjo, kad Rusija nenuleidžia akių nuo abiejų šių iš pirmo žvilgsnio skirtingų mūšio laukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas