Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbus balsavimas dėl „Brexit“ sutarties projekto: šeši scenarijai

Šeštadienį Jungtinės Karalystės parlamentas balsuos dėl naujo Europos Sąjungos (ES) ir premjero Boriso Johnsono suderėto „Brexit“ sutarties projekto. Kol rezultatus prognozuoti sudėtinga, „The Telegraph“ pateikia šešis „Brexit“ scenarijus.
Protestas prieš „Brexit“
Protestas prieš „Brexit“ / „Scanpix“/AP nuotr.

1. Parlamentarai pritars susitarimui

Pritarę „skyrybų“ sutarties projektui, pirmadienį parlamentarai gali bandyti jį papildyti pataisomis, įskaitant dėl antro referendumo rengimo. Tai reiškia, kad prieš ratifikuojant projektą dėl jo balsuotų visuomenė.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Brexit“ susitarimas vėl keliauja į Jungtinės Karalystės parlamentą: ar šįkart pavyks?

Jei, vis dėlto, įstatymo projektas nebus pakeistas, Jungtinė Karalystė iš Bendrijos galėtų pasitraukti kaip planuojama – spalio 31 dieną. Jau kitą dieną galėtų prasidėti derybos su ES dėl prekybos sutarties.

VIDEO: Borisas Johnsonas tikisi, kad parlamentas parems „Brexit“ susitarimą

2. Nepritarus – išstojimas be sutarties

B.Johnsonas yra užsiminęs, kad parlamentarų nepritarimo sutarties projektui atveju, jis gali nesiųsti laiško ES su prašymu atidėti JK išstojimą iš Bendrijos, nors to reikalauja įstatymas.

Nors dabar tikimasi, kad, vis dėlto, atidėjimo premjeras prašytų, Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris pareiškė, jog ES lyderiai tokį prašymą galėtų atmesti.

Tokiu atveju JK turėtų po dviejų savaičių pasitraukti iš ES be jokio susitarimo arba visiškai atšaukti „Brexit“ – Londonas tai gali padaryti be Briuselio pritarimo.

VIDEO: EK pirmininkas J.-C.Junkeris apie pasiektą JK ir ES „Brexit“ susitarimą: galite būti laimingi

3. „Brexit“ atidedamas trims mėnesiams

Jei britų parlamentarai nepritars skyrybų sutarčiai, o B.Johnsonas kreipsis į Briuselį prašydamas atidėti „Brexit“, Europos Sąjungos lyderiai gali patenkinti tokį prašymą. Remiantis Hilary Benno teisės aktu, JK siektų skyrybas atidėti trims mėnesiams – iki 2020-ųjų sausio 31 dienos.

Greičiausiai tokio laikotarpio neužtektų antro referendumo surengimui. O jei B.Johnsonas negautų daugiau nuolaidų iš Bendrijos, JK atsidurtų tokioje pat padėtyje kaip ir prieš tris mėnesius.

4. Antras referendumas

Už pasilikimą ES pasisakantys parlamentarai galėtų papildyti „Brexit“ sutarties projektą pataisa dėl antro referendumo. Tai reiškia, kad jie balsuotų už sutarties projektą, tačiau tik tuo atveju, jei prieš jo ratifikaciją dėl jo balsuotų visuomenė.

Jei B.Johnsonas bandytų užkirsti kelią tokiam scenarijui, ir todėl JK pajudėtų išstojimo be sutarties link, pasilikimo ES rėmėjai galėtų surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo premjeru. Taip būtų siekiama nuversti B.Johnsoną ir suformuoti naują vyriausybę, kuri atidėtų „Brexit“ ir surengtų naują referendumą.

5. Antras referendumas, „Brexit“ atidedamas ilgam

Jei sutarties projektas būtų atmestas, o B.Johnsonas paprašytų atidėti „Brexit“, ES lyderiai galėtų pasiūlyti ilgalaikį „skyrybų“ atidėjimą: nuo šešių mėnesių iki metų tam, kad būtų surengtas antras referendumas.

Rinkdamiesi tarp „Brexit“ atidėjimo ilgam laikui ir išstojimo be sutarties, parlamentarai greičiausiai priimtų Bendrijos pasiūlymą.

6. Išankstiniai rinkimai

Opozicija galėtų pasinaudoti „Brexit“ atidėjimu ilgam laikui, kad surengtų išankstinius rinkimus prieš tai sėkmingai atmetę „skyrybų“ be sutarties galimybę.

Toks „Brexit“ atidėjimas galėtų pakenkti toriams – tradiciniai partijos rėmėjai balsuotų už Nigelo Farage'o „Brexit“ partiją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai