Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Švedija nustatė: Iranas ragino keršyti protestuotojams, deginusiems Korano kopijas

Švedijos prokurorai antradienį apkaltino Irano žvalgybą 2023 metais įsilaužus į vienos operatorės tinklus ir išsiuntinėjus žmonėms žinutes su raginimu keršyti protestuotojams, deginusiems Korano kopijas.
Koranas
Koranas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prokuratūros pareiškime sakoma, kad 2023-iųjų vasarą, po virtinės protestų, per kuriuos buvo niekinamas Koranas, buvo išsiųsta maždaug 15 tūkst. žinučių su „raginimu keršyti Korano degintojams“.

„Tikslas buvo suskaldyti Švedijos visuomenę“, – nurodė prokuratūra.

Atskirame pranešime Švedijos žvalgybos tarnyba „Sapo“ sakė nustačiusi, kad viena programišių grupė veikdama „Irano revoliucinės gvardijos naudai vykdė įtakos kampaniją“.

Be kitų dalykų siekta pavaizduoti Švediją kaip islamofobišką šalį, sakoma „Sapo“ operacijų vadovo Fredriko Hallstromo (Fredriko Halstriomo) pareiškime.

2023 metų rugpjūčio 1-ąją švedų žiniasklaida pranešė, kad daug žmonių gavo minėtas SMS žinutes.

Pasak prokurorų, tyrimas parodė, kad šią operaciją įvykdė grupė „Anzu team“. Priduriama, kad tyrimas nutrauktas, nes nematyta galimybių patraukti įtariamuosius atsakomybėn.

„Kadangi šie veikėjai veikia užsienio galios, šiuo atveju – Irano, naudai, mūsų vertinimas toks, kad nėra būtinų sąlygų norint pateikti kaltinimus užsienyje ar (pasiekti) išdavimo Švedijai“, – sakė aukšto rango prokuroras Matsas Ljungqvistas.

Pernai rugpjūtį „Sapo“ po virtinės protestų grėsmės lygį penkių lygių skalėje padidino iki ketvirto, nurodydama, kad šalis tapo „prioritetiniu taikiniu“.

Dėl šių protestų kilo įtampa tarp Švedijos ir kelių Artimųjų Rytų valstybių.

Irako sostinėje Bagdade protestuotojai pernai liepą du kartus šturmavo Švedijos ambasadą. Antruoju atveju ambasados komplekse buvo sukelta gaisrų.

Švedijos vyriausybė smerkė Korano niekinimo incidentus, bet pažymėjo, kad šalies konstitucija gina žodžio laisvę, ir atkreipė dėmesį į įstatymus dėl susibūrimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas