Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 28 /13:33

Švedijos policija suteikė leidimą rengti Korano deginimo protestą prie mečetės

Švedijos policija pranešė, kad suteikė leidimą rengti protestą, kurio organizatorius planuoja sudeginti Koraną prie pagrindinės Stokholmo mečetės trečiadienį, kai prasideda tris dienas truksianti musulmoniška Aukojimo šventė (Id al Adha).
Turkė, laikanti Koraną
Turkė, laikanti Koraną / „AP“/„Scanpix“

Policija rašytiniame sprendime nurodė, kad su deginimu susijusi rizika saugumui „nebuvo tokio pobūdžio, kad pagal galiojančius įstatymus būtų galima pagrįsti sprendimą atmesti prašymą“.

Leidimas duotas praėjus dviem savaitėms po to, kai Švedijos apeliacinis teismas atmetė policijos draudimą rengti Korano deginimo protestus. Toks žingsnis žengtas, kai sausio mėnesį prie Turkijos ambasados buvo sudeginta musulmonų šventoji knyga.

Sprendimas leisti surengti tokį protestą gali kelti grėsmę Švedijos galimybėms įstoti į NATO, kuriam atkakliai priešinasi Turkija.

Turkija blokuoja švedų paraišką stoti į Aljansą dėl to, kad, jos nuomone, Stokholmas nesugeba pažaboti kurdų grupuočių, kurias ji laiko teroristinėmis. Ji ypač pasipiktino tuo, kad švedų policija leido sausį surengti demonstraciją.

Policija atmetė du vėlesnius prašymus leisti vasarį prie Turkijos ir Irako ambasadų Stokholme surengti protestus, susijusius su Korano deginimu – vieną iš jų pateikė privatus asmuo, kitą – organizacija.

Birželio viduryje apeliacinis teismas nusprendė, kad policija nepagrįstai uždraudė šiuos protestus, teigdamas, kad policijos nurodytos tvarkos ir saugumo problemos nebuvo „pakankamai aiškiai susijusios su planuojamu renginiu ar jo artimiausia aplinka“.

Prašymą surengti trečiadienio demonstraciją pateikė tas pats privatus asmuo, kurio ankstesnis prašymas buvo atmestas.

„Noriu protestuoti prie šios didelės mečetės Stokholme ir išreikšti savo nuomonę apie Koraną... Suplėšysiu Koraną ir sudeginsiu“, – rašė 37 metų Salwanas Momika prašyme, kurio kopiją gavo naujienų agentūra AFP.

Trečiadienį policija pranešė, kad tvarkai palaikyti iškvietė pastiprinimą iš visos šalies.

AFP korespondentas sakė, kad anksti trečiadienį prie mečetės jau stovėjo keli policijos automobiliai.

Švedijos politikai kritikuoja Korano deginimo protestus, tačiau taip pat atkakliai gina teisę į saviraiškos laisvę.

„Reuters“/„Scanpix“/Politikas Stramas Kursas, kuris metų pradžioje Švedijoje sudegino Koraną
„Reuters“/„Scanpix“/Politikas Stramas Kursas, kuris metų pradžioje Švedijoje sudegino Koraną

NATO pareigūnai lenktyniauja su laiku, kad išvengtų nemalonumų, jei Aljansas nepasiektų savo užsibrėžto tikslo priimti Švediją į Aljansą iki liepos 11 d. – oficialaus aukščiausiojo lygio susitikimo Lietuvos sostinėje Vilniuje datos.

Pareigūnai baiminasi, kad šio termino praleidimas bus žeminanti ir potencialiai pavojinga žinia Aljanso priešininkams.

Turkija – strategiškai svarbi NATO narė dėl savo geografinės padėties Artimuosiuose Rytuose ir Europoje bei antra pagal dydį karinė galia Aljanse – pasirodė esanti didžiausia kliūtis Švedijai įstoti į NATO.

Šių metų pradžioje Turkijos ir Švedijos santykiai smarkiai pašlijo po mitingo prie Turkijos ambasados Stokholme, kurio metu prieš imigraciją nusiteikęs politikas padegė Korano kopiją.

Incidentas sukėlė Ankaros pyktį, o protestuotojai išėjo į gatves ir, reaguodami į tai, sudegino Švedijos vėliavą prie Švedijos ambasados.

Tuometinis Turkijos užsienio reikalų ministras, pasak valstybinės naujienų agentūros „Anadolu“, kaltino Švedijos vyriausybę, sakydamas, kad ji „dalyvavo šiame nusikaltime, leisdama įvykdyti šį bjaurų aktą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas