15:45 /18:38

Išpuolius prieš Izraelio ambasadas galėjo surengti nusikalstamas tinklas „Foxtrot“, gavęs nurodymus iš Teherano

Švedijos žvalgybos agentūra „Sapo“ ketvirtadienį pareiškė, kad Iranas gali būti susijęs su šios savaitės sprogimais ir šaudymu prie Izraelio ambasadų Švedijoje ir Danijoje.
Danijos policija
Danijos policija / „Reuters“/„Scanpix“

„Kai kurie dalykai galėtų rodyti ta kryptimi. Iš dalies dėl pasirinktų taikinių ir veikimo būdo, tačiau tai veikiau prielaida, o ne tikras žinojimas“, – spaudos konferencijoje sakė „Sapo“ operacijų vadovas Fredrikas Hallstromas, paklaustas apie pranešimus apie Irano sąsajas su išpuoliais.

Danijos policija pranešė, kad netoli Izraelio ambasados Kopenhagoje trečiadienį įvyko du sprogimai, kuriuos tikriausiai sukėlė rankinės granatos. Dėl to buvo sulaikyti trys Švedijos piliečiai.

Švedijos policija skelbė, kad antradienį į Izraelio ambasadą Stokholme buvo šaudoma.

Gegužę „Sapo“ pranešė, kad Iranas verbuoja Švedijos nusikalstamų grupuočių narius vykdyti smurtinius veiksmus prieš žydų valstybės ir kitų šalių interesus Švedijoje. Teheranas tai griežtai neigia.

Švedų transliuotojas SVT trečiadienį pranešė gavęs informacijos, kad du minėtus išpuolius prieš ambasadas surengė Švedijos nusikalstamas tinklas „Foxtrot“, gavęs nurodymus iš Teherano.

Ketvirtadienį Danijos teismas du įtariamuosius, 16 ir 19 metų švedus, suėmė 27 dienoms.

Kopenhagos policija pranešė, kad trečiasis švedas, sulaikytas netoli nusikaltimo vietos, buvo paleistas.

2023 metų spalio 7 dieną kilus Izraelio ir palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ karui, Švedijoje buvo užfiksuoti keli incidentai, nukreipti prieš žydų valstybės interesus.

Vasarį policija Izraelio ambasados teritorijoje rado granatą. Ambasadorius tuomet sakė, jog tai liudija, kad buvo bandyta įvykdyti išpuolį.

Gegužę prie žydų valstybės ambasados buvo šaudoma, todėl Švedija sustiprino Izraelio institucijų ir žydų bendruomenės pastatų apsaugą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas