Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Švedų teismas patvirtino įkalinimą iki gyvos galvos buvusiam Irano kalėjimo pareigūnui

Švedijos apeliacinis teismas antradienį patvirtino nuosprendį buvusiam Irano kalėjimų sistemos pareigūnui, nuteistam kalėti iki gyvos galvos už dalyvavimą 1988-aisiais vykdant masines egzekucijas disidentams.
IMAGO/Francis Joseph Dean/Dean Picture / IMAGO/Dean Pictures
IMAGO/Francis Joseph Dean/Dean Picture / IMAGO/Dean Pictures

Teismas pareiškime nurodė, kad „patvirtino nuosprendį (...) reikšmingose dalyse“ 62 metų Hamidui Noury (Hamidui Nuri), kuriam 2022 metų liepą buvo skirta bausmė iki gyvos galvos „už sunkius tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus ir nužudymą“.

Nuo 2021 metų rugpjūčio vykęs teismo procesas sukėlė įtampą tarp Švedijos ir Irano, be to, privertė sunerimti dėl represijų Irano režimo laikomiems vakariečiams.

H. Noury byla susijusi su mažiausiai 5 tūkst. kalinių nužudymu visame Irane. Teigiama, kad tai padaryti įsakė aukščiausiasis lyderis ajatola Ruhollah Khomeini (Ruhola Chomeinis) ir kad taip norėta atkeršyti už tremtyje veikiančios opozicinės organizacijos „Irano liaudies mudžahidai“ (MEK) atakas baigiantis 1980–1988 metų Irano ir Irako karui.

Teheranas pernai Švedijos teismo nuosprendį pavadino politiniu.

H. Noury Švedijoje buvo teisiamas pagal universaliosios jurisdikcijos principą, leidžiantį šalies teismams nagrinėti sunkių nusikaltimų, tokių kaip karo nusikaltimai, bylas, neatsižvelgiant į tai, kur jie buvo įvykdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas