Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Symantec“: Su Rusija susiję programišiai gali perimti elektros energijos tinklų Europoje ir JAV kontrolę

Su Rusija susijusi kibernetinio šnipinėjimo grupė įsilaužė į elektros energijos skirstomųjų tinklų Europoje ir JAV kontrolės sistemas ir dėl to didėja piktybinių, nuotoliniu būdu sukeliamų energijos tiekimo nutrūkimų rizika, įspėja kompiuterinio saugumo įmonė „Symantec“.
Programišius
Su Rusija susiję programišiai gali perimti elektros energijos tinklų Europoje ir JAV kontrolę / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak „Symantec“, ši grupė, praminta „Dragonfly 2.0“, gavo prieigą prie tam tikrų energetikos objektų Jungtinėse Valstijose, Turkijoje ir Šveicarijoje operacinių sistemų ir „dabar iš esmės gali sabotuoti šias sistemas arba perimti jų kontrolę, jei nuspręstų tai padaryti“.

„Symantec“ nesusiejo „Dragonfly 2.0“, kuri, kiek žinoma, veikia jau kelerius metus, su jokia konkrečia šalimi. Tačiau kiti kibernetinio saugumo analitikai ir JAV vyriausybė sako, kad „Dragonfly“, kuri dar žinoma kaip „Energetic Bear“, šaknys yra Rusijoje ir ji yra susijusi su Rusijos vyriausybe.

Pasak „Symantec“, yra žinoma, kad „Dragonfly 2.0“ kelerius pastaruosius metus buvo nusitaikiusi į Vakarų infrastruktūrą ir bandė gauti prieigą prie kompiuterinių sistemų.

Tačiau paskutiniais metais ji „itin daug dėmesio“ ėmė skirti energetikos sistemoms, pareiškė „Symantec“ ir pridūrė, kad šių metų pirmąjį pusmetį grupės rengiamų įsilaužimo bandymų padaugėjo.

„Tai aiškiai yra patyrusi puolimo grupė, – pažymėjo „Symantec“. – „Dragonfly“ grupė, regis, nori sužinoti, kaip veikia energetikos objektai, ir ji taip pat yra suinteresuota pati gauti prieigą prie operacinių sistemų. Taigi dabar ši grupė jau galbūt gali sabotuoti šias sistemas arba perimti jų kontrolę, jeigu nuspręstų tai padaryti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas