Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tabako direktyva: ar šįkart Europos Parlamente bus pritarta plonų ir mėtinių cigarečių draudimui?

Antradienį Europos Parlamente (EP) Strasbūre balsuojama dėl Tabako direktyvos, kuria siekiama uždrausti gaminti ir pardavinėti plonas, mėtines ir kitų skonių cigaretes. Prieš mėnesį Briuselyje turėjęs vykti balsavimas buvo atidėtas, kaip įtariama, dėl tabako pramonės lobistų spaudimo. Ar šis kartas bus kitoks?
Rūkymas
Rūkymas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Siunčia lobistus

Tabako gamintojai jau kuris laikas aktyviai priešinasi tabako direktyvai, į pagalbą pasitelkdami rūkančiuosius, žiniasklaidą ir darydami spaudimą politikams.

„Philip Morris“ dokumentai atskleidžia, kad jos tikslas – sužlugdyti tabako direktyvą.

Rūkantieji cigarečių pakuotėse galėjo rasti reklaminius lankstinukus, kuriuose buvo raginama pasirašyti peticiją prieš direktyvą.

„European Voice“, remdamasis „Philip Morris“ dokumentais, skelbė, kad „Philip Morris“ į EP nuo 2011 iki 2012 birželio mėnesio siuntė 161 lobistą, kurie susitiko su 233 EP nariais (beveik trečdalis visų EP narių). Esą „Philip Morris“ dokumentai atskleidžia, kad jos tikslas – sužlugdyti tabako direktyvą. Pati cigarečių gamintoja tokius kaltinimus neigia.

Manoma, kad tabako pramonės lobistų spaudimas galėjo turėti įtakos europarlamentarų sprendimui rugsėjo 5-ąją balsavimą dėl tabako direktyvos nukelti į kitą sesiją – spalio 8-ąją.

Lietuvoje „Philip Morris“ finansavo „GfK Custom Research Baltics“ atliktą tyrimą, kuriame skelbiama apklaustųjų nuomonė, kad priėmus direktyvą Lietuvoje 90 proc. rūkančiųjų uždraudus mėtines cigaretes ne mestų rūkyti, o cigarečių ieškotų šešėlinėje rinkoje.

Nesutaria dėl įspėjimų

Tabako direktyva siekiama uždrausti gaminti ir pardavinėti mėtines ir kitų skonių cigaretes, taip pat plonas cigaretes ir mažesnius nei 20 cigarečių turinčius pakelius.

Taisyklių projekte pažymima, kad tabako produktų ženklinimas ar pakuotė neturėtų klaidinti ar sukelti įspūdžio, kad dalis produktų gali būti mažiau žalingi sveikatai – tabako pakuotė neturėtų kopijuoti kai kurių maisto ar kosmetikos produktų formos.

Nemažai diskusijų kyla dėl punkto, kuriame skelbiama, kad abiejose cigarečių, pypkių ar sukamo tabako pakelių pusėse turi būti patalpinti įspėjimai apie šių gaminių žalą. Šiuo metu siūloma, kad įspėjimai užimtų 75 proc. abiejų pakelio pusių, yra siūlymų šį skaičių sumažinti.

Taisyklių projekte taip pat numatoma, kad el. cigaretės turėtų būti prilyginamos vaistams, tačiau valstybės narės būtų įpareigojamos, kad jų būtų galima įsigyti ne tik vaistinėse.

Ne karas, o mūšis

 Jei šį kartą europarlamentarai ir pritartų direktyvai, būtų baigtas mūšis, bet ne karas.

Tiesa, jei šį kartą europarlamentarai ir pritartų direktyvai, būtų baigtas mūšis, bet ne karas: galutinis balsavimas vyktų suderinus pozicijas su Europos šalių vyriausybėmis. Vyriausybėms pritarus direktyvai, šalys dar turėtų laiko direktyvą pritaikyti savo teisinei sistemai, taigi, kol direktyva įsigaliotų, praeitų bent keleri metai.

Tabako produkcijos vartojimas griežtinamas ne tik Europoje: mėtines cigaretes siūloma uždrausti ir JAV, o Australija nutarė su tabako pramone kovoti itin griežtai – čia uždrausta cigarečių pakelius žymėti cigarečių gamintojų logotipais ir prekės ženklais, juos pakeičiant tabako sukeltų ligų atvaizdais.

Bendrovės KPMG atlikto tyrimo duomenys rodo, kad mėtines cigaretes Europoje rūko 5 proc., o plonas – 6 proc. Europos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas