Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tadžikistanas pripažino kelių žmonių žūtį per susirėmimus su Kirgizija

Tadžikistanas pirmadienį pirmą kartą pripažino, kad per praėjusios savaitės susirėmimus prie sienos su Kirgizija žuvo keli tadžikai.
Kirgizė prie sugriauto namo
Kirgizė prie sugriauto namo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį prie abiejų šalių ginčijamos sienos kilus ginkluotiems susirėmimams žuvo dešimtys žmonių, o tūkstančiai gyventojų turėjo palikti savo namus. Ketvirtadienį vakare abi šalys susitarė dėl paliaubų ir kovos palaipsniui nurimo.

Pirmadienį ugnies nutraukimas laikėsi.

Uždaro, autoritariško Tadžikistano, kuris nuo pat kovų pradžios daugiausia tylėjo, Generalinė prokuratūra paskelbė pradėjusi kriminalinių tyrimų dėl Kirgizijos karių ir ginkluotų civilių smurto.

Pasak prokuratūros, maždaug 200 Kirgizijos karių ir civilių, pradėjusių svaidyti akmenis, pakurstė neramumus ir išprovokavo susišaudymą.

„Dėl ginkluoto išpuolio keli žmonės žuvo, o dešimtys kitų buvo sužeisti... Sugriauta daug namų, pasienio objektų, kitų vietų, taip pat infrastruktūros objektų“, – sakoma pareiškime, tikslaus žuvusiųjų skaičiaus nenurodant.

Seniai ginčijamame sienos rajone reguliariai įvyksta bendruomenių susirėmimų dėl žemės ir vandens. Neretai į šiuos susirėmimus įsitraukia ir pasieniečiai.

Tačiau ketvirtadienį Batkeno regione prasiveržęs smurtas yra rimčiausias per 30 šių posovietinių valstybių nepriklausomybės metų ir privertė nuogąstauti dėl didesnės eskalacijos.

Kirgizija pirmadienį pranešė, kad per ketvirtadienio susirėmimus taip pat žuvo ketverių metų vaikas, o bendras žuvusių kirgizų skaičius padidėjo iki 36. Dar 183 žmonės Kirgizijoje buvo sužeisti.

Ir Rusija, šioje šalyje turinti karinių bazių, ir kaimyninis Uzbekistanas sakė esantys pasirengę tarpininkauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai