Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Tai baisus klausimas“: ar V.Zelenskis sieks likti Ukrainos prezidentu?

Sociologų grupės „Reitingas“ vadovas Oleksijus Antipovičius mano, kad jei Volodymyras Zelenskis galvoja nesiekti antrosios Ukrainos prezidento kadencijos, būtina jau dabar ruošti įpėdinį, nes netikėtumas šiuo klausimu gali sukelti katastrofiškų socialinių pasekmių.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Tai O.Antipovičius sakė laidos „UP-2“ eteryje, atsakydamas į klausimą, kas bus, jei V. Zelenskis paskelbs, kad nekandidatuos antrai kadencijai.

„Tai bauginantis klausimas. Aš, žiūrėdamas į kai kuriuos pasitikėjimo reitingus, suprantu, kad ten yra tuštuma. Jeigu jis nekandidatuos, ten daugiau nieko nėra.

Aš turiu visus pasitikėjimo reitingus žmonių, kuriuos galima kažkaip pamatuoti. Jeigu Prezidentas nutartų neiti į rinkimus, jis jau turėtų ruošti įpėdinį. Nes šita valstybė tiesiog subyrės į šipulius, jeigu jis neis į rinkimus. Toks yra mano požiūris“.

Sociologas teigia, kad V.Zelenskis jau „neabejotinai įėjo į istoriją“, karo metu jis tapo „numeris 1, pasaulio lyderiu“, o dabar turi didžiausią ukrainiečių pasitikėjimą.

Tačiau, pasak O.Antipovičiaus, stipraus lyderio, kuriuo pasitikima, reikės ir po karo, nes tada prasidės labai sunkus pokario laikotarpis, o kartu iškils ekonomikos, korupcijos, reformų būtinybės ir tolesnio bendradarbiavimo su tarptautiniais partneriais klausimai.

O.Antipovičius mano, kad pokario laikotarpis bus labai sunkus ne tik ekonomiškai, bet ir psichologiškai – žmonės kurį laiką nežinos, ką daryti, jiems teks išgyventi tam tikrą prisitaikymo prie kitokio gyvenimo laikotarpį.

Ir tuo metu žmonėms bus labai sunku išgirsti, kad V.Zelenskis nebenori būti politikoje, nes tokiu atveju jie nežinos, ką pasirinkti.

Kartu sociologas mano, kad artėjant parlamento rinkimams situacija bus kitokia – „pusę partijų ukrainiečiai tikrai rinksis iš tų naujų partijų, kurių dar nežinome, kurios atsiras“.

O.Antipovičius įsitikinęs, kad vėl bus „naujų veidų“ paklausa, bet ne 2019-ųjų modelio, o naujų veidų, kurie dabar yra fronte, kitaip tariant, bus „visiškai kitokios kokybės politikos“ paklausa.

2019 m. buvęs komikas V.Zelenskis Ukrainos prezidento rinkimų antrajame ture didele persvara nugalėjo antros kadencijos siekusį prezidentą Petro Porošenką, surinkęs 73 proc. balsų. Ukrainos prezidento kadencija – penkeri metai.

2022 m. vasario 24 d. Rusijai pradėjus plataus masto invaziją Ukrainoje V.Zelenskis pademonstravo tvirtybę ir lyderystę, atsisakė jam Vakarų partnerių siūlytos evakuacijos, liko Kyjive ir suvienijo bei sutelkė tautą karui su Rusija. V.Zelenskis savo veiksmais ir laikysena pelnė ukrainiečių ir tarptautinį pripažinimą, tapo ukrainiečių pasipriešinimo simboliu. 2022 m. kovą pagal leidinio „Politico“ surengtą apklausą pripažintas įtakingiausiu žmogumi Europoje, o 2022 m. gruodį žurnalo „Time“ išrinktas Metų žmogumi.

Jis kol kas nėra paskelbęs, ar sieks antros kadencijos, tačiau ne viename interviu yra pripažinęs, kad prezidento pareigos karo metais iš jo ir jo šeimos pareikalavo maksimalių pastangų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas