Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 07 /15:31

Paskelbta rusų sušaudyto Ukrainos didvyrio pavardė

Ukrainietė atpažino rusų sušaudytą ukrainiečių gynėją po to, kai jis atsisakė nusiimti Ukrainos kariuomenės antsiuvą ir ištarė „Šlovė Ukrainai“. Netrukus oficialiai paskelbta kario pavardė.
Sušaudytas Ukrainos karys
Sušaudytas Ukrainos karys / Stop kadras iš video

Paskelbta kario pavardė

Ukraina antradienį pranešė nustačiusi tapatybę Rusijos pajėgų nužudyto kario, matomo socialiniuose tinkluose išplitusiame vaizdo įraše.

„Preliminariais duomenimis, žuvusysis yra 30-osios atskirosios mechanizuotosios brigados karys Tymofijus Mykolajovyčius Šadura“, – pranešė Ukrainos sausumos pajėgos platformoje „Telegram“ ir pridūrė, kad jis buvo dingęs be žinios nuo vasario 3 dienos, vykstant kovoms Rytų Ukrainoje.

„Galutinai patvirtinti jo tapatybę bus galima tik pargabenus kūną“, – priduriama pranešime.

Prieš įvardijant kareivio pavardę, T.Šaduros sesuo sakė BBC: „Mano brolis tikrai būtų galėjęs taip pasipriešinti rusams. Jis niekada gyvenime neslėpė tiesos ir tikrai nebūtų to daręs priešo akivaizdoje“.

Kyjivas teigė, kad nužudyto kario palaikai yra šiuo metu Rusijos pajėgų kontroliuojamoje teritorijoje.

Kyjivas reikalauja tyrimo

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pirmadienį paragino Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT) ištirti socialiniuose tinkluose išplatintą įrašą.

„Siaubingas įrašas, [kuriame matyti] neginkluotas karo belaisvis ukrainietis, rusų pajėgų nužudomas vien dėl to, kad pasakė „Šlovė Ukrainai“. Dar vienas įrodymas, kad šis karas yra genocidinis“, – socialiniuose tinkluose parašė D.Kuleba.

Minimas įrašas atrodo mėgėjiškas, jame matyti belaisvis karys, stovintis negiliame griovyje ir rūkantis cigaretę. Jis ištaria „Šlovė Ukrainai“ ir yra nušaunamas iš automatų.

Frazė, kurią ištarė karys, pirmadienį greitai paplito socialiniuose tinkluose. Pareigūnai Kyjive kaltino Rusijos pajėgas ir reikalavo teisingumo.

„Mes surasime žudikus“, – pažadėjo jis.

Vasario pradžioje pasirodė pranešimas apie 1982 m. gimusio Tymofijaus Šaduros dingimą netoli Zaliznianskio kaimo Donecko srityje, kuris yra į šiaurę nuo Bachmuto.

Timofejus Šadura
Timofejus Šadura

Nužudytą karį atpažino šeima

Apie tai savo „Facebook“ puslapyje pranešė BBC prodiuserė Sofija Kočmar-Tymošenko. Pasak jos, viena ukrainietė vaizdo įraše, kuris sukrėtė Ukrainą, atpažino savo brolį iš jo akių, balso, tik jam būdingo įpročio rūkyti cigaretę.

„Atpažino. Patikrinta. Sesuo sako: „100 procentų tai mano brolis. Tai jo akys, balsas ir tai, kaip jis rūkė cigaretę“. Tačiau prašo neskelbti žinios iki ryto, kol apie tai nebus pranešta jo motinai“, – pirmadienio vakarą rašė S.Kočmar-Tymošenko.

Antradienį ji pridūrė, kad šeši šeimos nariai įsitikinę, kad tai jų brolis ir sūnus. Tačiau šeima prašo konfidencialumo, nes nužudyto kario motina labai serga.

„Aš jau buvau nuvažiavusi pas juos, bet sesuo pasakė: „Mama labai serga, prašau tylėti.“ Gerbiu jų teisę. Taip pat darau viską, kad padėčiau pareigūnams ir vadams jį surasti“, – rašė ji ir pridūrė, kad kitas iššūkis – surasti vietą ir kūną.

Kol kas neaišku, kurioje vietoje buvo nužudytas karys, jo kūnas taip pat nerastas.

V.Zelenskis pažadėjo surasti žudikus

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo, kad Ukraina suras asmenis, atsakingus už neginkluoto Ukrainos kario nužudymą.

Jo pažadas – atsakas į vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas neginkluotas Ukrainos karys su kovine apranga, rūkantis cigaretę netoli, kaip atrodo, kovinės pozicijos.

Vaizdo įraše vyras ištraukia cigaretę iš burnos, išpučia dūmus ir girdėti, kaip sako „Slava Ukraini“ (Šlovė Ukrainai), o, kaip manoma, rusų kariai už kameros į jį paleidžia šūvių seriją. Vyras krinta. Į jį dar šaudoma ir jau gulintį be gyvybės ženklų.

„Šiandien buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip okupantai žiauriai nužudė karį, kuris drąsiai jiems į akis pasakė „Šlovė Ukrainai!“, – sakė V.Zelenskis savo naktiniame kreipimesi. – Noriu, kad mes visi vieningai atsakytume į jo žodžius: „Šlovė didvyriui! Šlovė didvyriams! Šlovė Ukrainai!“

„Mes surasime žudikus“, – pridūrė jis.

V.Zelenskis sakė, kad Ukraina niekada nepamirš tų, kurie žuvo už savo šalį, ir padėkojo tiems, kurie šiuo metu yra mūšio lauke.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba kaltino Rusiją ir sakė, kad tai dar vienas įrodymas, jog Maskvos invazija buvo „genocidinė“. Ukrainos parlamento žmogaus teisių komisaras Dmytro Lubinecas sakė, kad pasidalijo vaizdo įrašu su tarptautiniais partneriais kaip „dar vieno Rusijos karo nusikaltimo įrodymu“.

Pažymėtina, kad šiuo metu nežinoma, kur ir kada buvo nufilmuotas šis ukrainiečių karo belaisvio nužudymo vaizdo įrašas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne