Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Su V.Putinu privačiai susitikęs tinklaraštininkas: aišku, kam norima suversti kaltę

Nepaisant kruopščiai planuojamos Kremliaus propagandos valstybinėje žiniasklaidoje, Rusijos nesėkmės Ukrainos karo fronte nuo šios vasaros ėmė sulaukti vis daugiau kritikos tarp karo tinklaraštininkų. „The New York Times“ išsiaiškino, kad tai atkreipė ir Vladimiro Putino dėmesį, kuris ėmė skirti jiems ypatingą dėmesį.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Amerikiečių laikraštis šį savaitgalį paskelbė plataus masto žurnalistinį tyrimą apie karo pradžią. 15min pateikia svarbiausias jo detales. Apie tai, kaip rusų kariai prabilo apie karo pradžią, skaitykite čia.

Birželį Sankt Peterburge vykusios svarbiausios metinės ekonomikos konferencijos metu prezidentas surengė tradiciniu tapusį susitikimą su žiniasklaidos vadovais. Tačiau šį kartą pagrindiniai svečiai buvo tinklaraštininkai.

Pasak vieno dalyvio, pateikusio privataus susitikimo nuotrauką, V.Putinas sėdėjo vienas viename didžiulės salės gale. Kai kurie tinklaraštininkai apipylė V.Putiną žinutėmis ir skundais.

„Tai tapo labai konkrečiu pokalbiu, mus nustebinusiu. Tokių pokalbių niekada nebuvome turėję“, – sakė susitikimo dalyvis.

Dalyvavusiam asmeniui pasirodė, kad Rusijos žvalgybos tarnybos naudojasi tinklaraštininkais, norėdamos perkelti kaltę dėl karo nesėkmių Gynybos ministerijai.

Kremliui lojalus parlamentaras Konstantinas Zatulinas primygtinai tvirtino palaikantis karą, tačiau pats nusprendė prisidėti prie kaltųjų paieškų.

„Žinoma, tam tikra prasme dabar turime elementą, kai kiekvienas nori suversti atsakomybę kam nors kitam“, – sakė K.Zatulinas.

„Tačiau manau, kad pagrindines klaidas padarė Gynybos ministerija ir Generalinis štabas“, – pridūrė jis.

Valstybinės žiniasklaidos kontrolė

„The New York Times“ duomenimis, valstybinėje žiniasklaidoje kontrolės išlieka daugiau.

Net kai tapo akivaizdu, kad ukrainiečiai susitelkė atremti Rusijos puolimą, Rusijos žvalgybos pareigūnai elektroniniu paštu išsiuntė nurodymus valstybinei žiniasklaidai, kad ši vaizduotų dosnius ir triumfuojančius Rusijos karius, gelbstinčius civilius gyventojus nuo piktadarių Ukrainos lyderių.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Pagrindinė Rusijos saugumo tarnyba FSB nuo pat karo pradžios dirbo ranka rankon su kariuomene ir valstybine televizija, kad sukurtų sėkmės iliuziją ir nuslėptų sutrikimus.

Kovo mėnesį Rusijos kariams traukiantis iš Kyjivo apylinkių, FSB gyrėsi Rusijos specialiųjų pajėgų didvyriškumu, teigdama, kad jos sustabdė ukrainiečius, kurie terorizavo prorusiškus civilius gyventojus. Kai kuriais atvejais FSB laiškuose skebė instrukcijas, kaip nuslėpti informacijos šaltinį.

„ŠALTINIS, ARTIMAS RUSIJOS JĖGOS STRUKTŪROMS!!!!“, – rašoma „The New York Times“ paviešintuose laiškuose.

Už kameros ribų valstybinės žiniasklaidos darbuotojai beveik nežinojo, kas iš tikrųjų vyksta. Vienas valstybinės televizijos žurnalistas interviu sakė, kad dar balandžio mėnesį jo šaltiniai Kremliuje vis dar tikino, jog karas baigsis per kelias dienas.

Nors valstybiniai transliuotojai nuolat skelbė optimistinius vertinimus, V.Putinas privačiai pripažino, kad jo kariuomenė patiria sunkumų.

Kovo mėnesį per susitikimą su Izraelio premjeru Naftaliu Bennettu V.Putinas pripažino, kad karas bus „daug sunkesnis, nei manėme“.

Ir čia pat grįžo prie jam svarbios temos apie vaidmenį Rusijos istorijoje.

„Nebūsiu Rusijos lyderis, kuris stovėjo nuošalyje ir nieko nedarė“, – pasakė V.Putinas Izraelio premjerui, anot „The New York Times“ šaltinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas