Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailande gelbėtojai ketvirtą vakarą ieško užlietame urve dingusių vaikų

Šiaurės Tailande jau ketvirtą vakarą ieškoma potvynio užlietame urve dingusių 12 vaikų ir jų futbolo trenerio, nevilties apimtiems tėvams meldžiantis ir laukiant kokių nors žinių apie savo atžalas.
Gelbėtojai Tailande
Gelbėtojai Tailande / „Scanpix“/AP nuotr.

Visa šalis atidžiai stebi dramatišką nuo šeštadienio urve užstrigusių futbolo komandos narių ir jų trenerio paieškų operaciją, kurioje dalyvauja dešimtys karinio laivyno narų, karių ir policijos pareigūnų.

Šeštadienį po treniruotės 11-16 metų vaikai nuėjo į olą ir įstrigo viduje, kai jos pagrindinę landą užliejo potvynio vandenys.

Manoma, kad berniukai pasitraukė į urvo gilumą, musoninės liūties sukeltam potvyniui užliejus dalį olos. Ši Čiang Rajaus provincijoje esanti urvų sistema yra nusidriekusi per kelis kilometrus.

Po kelias dienas trukusių paieškų antradienį pareigūnai pranešė radę anksčiau nežinotą angą, per kurią jie bandys sraigtasparniu nuleisti gelbėtojus ir maisto atsargų.

„Jeigu juos rasime, pirmiausia reikės suteikti pirmąją pagalbą ir maisto, o tik tada galvoti, kaip juos iškelti“, – sakė vidaus reikalų ministras generolas Anupongas Paochinda (Anupongas Paočinda) žurnalistams.

„Mes nesustosime, dirbsime kiaurą parą. Lenktyniaujame su laiku ir norime, kad jie būtų išgelbėti“, – pridūrė ministras.

Pasak jo, eidami į olą vaikai turėjo šiek tiek maisto.

Jie išgyvens

Prie įėjimo į urvą laukia didžiulė minia žmonių, virš kurios skraido gelbėtojų sraigtasparniai. Tarp susirinkusiųjų yra ir dejuojantys celofaniniais lietpalčiais apsisiautę dingusių vaikų tėvai, besimeldžiantys ir prašantys saugaus savo vaikų sugrąžinimo.

„Palikau viską Dievo valiai, bet širdyje esu įsitikinęs, kad jie išgyvens. Jie ir anksčiau yra buvę šioje oloje“, – sakė vieno futbolininko tėvas.

Vienas vaikų artimųjų nualpo, kartu su kitais laukdamas specialiai pastatytoje palapinėje prie šventyklos, kurioje galima buvo išvysti apeiginių lėlių, tikinčiųjų aukų ir berniukams skirtų žinučių.

„Prašau, sugrįžk pas savo šeimą, prašau, neleisk, kad atsitiktų kas nors bloga“, – kalbėjo kita motina savo maldoje.

Šalia Laoso ir Mianmaro sienos esantis Tam Luango urvas yra populiarus tarp vietos turistų, kurie mėgsta čia atvykti sausuoju metų laiku ir meldžiasi ten esančioms nedidelėms Budos statulėlėms.

Šalia įėjimo į urvą stovintis ženklas perspėja lankytojus neiti į olą liūčių sezono metu nuo liepos iki lapkričio mėnesio, kai išauga potvynių tikimybė.

Prie įėjimo į urvą gelbėtojai rado dviračių, kuprinių ir sportbačių. Be to, pirmadienį narai sakė vienoje urvo salėje aptikę pėdsakų ir rankų atspaudų, kuriuos, kaip manoma, paliko berniukai.

Nesibaigiančios liūtys sunkina gelbėtojų darbą. Antradienį jie statė naują aštuonių kilometrų ilgio užtvanką, kuri turėtų sustabdyti olą semiantį vandenį.

Ištiesti elektros kabeliai turėtų padėti apšviesti kai kurias tamsias tunelių vietas. Be to prie gelbėtojų prisijungė povandeninis robotas, padėsiantis jiems geriau apžiūrėti paieškos rajoną.

Berniukų futbolo komanda „Šernai“ gerai žinojo šią vietą ir anksčiau ne kartą buvo apsilankiusi šioje oloje, sakė pareigūnai.

Ši paieškų ir gelbėjimo operacija priminė 2007 metų nelaimę, kai per potvynį Tailando šiaurinėje dalyje esančiame Soko Kalvų nacionaliniame parke oloje žuvo aštuoni žmonės – šeši turistai iš užsienio ir du vietiniai vedliai. Vienam turistui pavyko išsigelbėti užsikabinus ant olos atbrailos ir išbuvus ten 21 valandą.

Tailando ministras pirmininkas Prayutas Chan-O-Cha antradienį pranešė, kad į nelaimės vietą buvo dislokuota dar daugiau saugumo pajėgų karių, ir paragino visus melstis.

„Noriu, kad žiniasklaida ir visi palaikytų vaikus bei jų trenerį ir palinkėtų jiems saugiai išsigelbėti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas