Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tailando gyventojai nepritarė kariuomenės valdymui ir balsavo už demokratines partijas

Tailando rinkėjai aiškiai nepritarė beveik dešimtmetį trukusiam kariuomenės valdymui ir parėmė dvi prodemokratines opozicines partijas, parodė pirmadienį paskelbti rinkimų rezultatai.

Daugiausia balsų surinko naujausia Tailando politikos jėga – partija „Move Forward Party“ (MFP), į kurią buvo nukreipta 2020 metais jaunimo inicijuotų prodemokratinių protestų energija.

Charizmatiškojo 42 metų Pitos Limjaroenrato vadovaujama MFP nori reformuoti griežtus Tailando valdančiojo valstybės vadovo orumo įžeidimo įstatymus, todėl gali kilti konfliktas su galingu rojalistų ir kariuomenės elitu.

Sekmadienį tailandiečiai gausiai ėjo prie balsadėžių po kampanijos, kurioje jaunosios kartos, trokštančios permainų, atstovai priešinosi konservatyviam elitui, kurį įkūnija ministras pirmininkas Prayutas Chan-O-Cha.

„Jaučiu, kad mano šalis turi (viltį) dėl ateities“, – pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė Bankoke asmenine padėjėja dirbanti 29 metų Beam (Bym), kuri balsavo už MFP ir dalyvavo 2020 metų protestuose.

„Žmonėms tikrai atsivėrė akys“, – pridūrė ji.

Tačiau karalystėje, kurioje perversmai ir teismų nutartys dažnai yra reikšmingesni nei rinkėjų balsai, ji išreiškė daugelio nuogąstavimus, kad rezultatai dar gali būti panaikinti.

Suskaičiavus balsus iš 99 proc. rinkimų apylinkių, Rinkimų komisijos duomenimis, progresyvioji partija „Move Forward Party“ (MFP) surinko 14 mln. balsų, aplenkdama konkuruojančią opozicinę partiją „Pheu Thai“ (10,6 mln.).

Ministro pirmininko Prayuto Chan-O-Cha, buvusio kariuomenės vado, užgrobusio valdžią per 2014 metų perversmą, partija „United Thai Nation“ liko trečia (4,6 mln.).

Pita Limjaroenratas, nors pergalės nepaskelbė, vėlai sekmadienį pareiškė, kad koalicinis susitarimas tikrai bus sudarytas.

Jis pakartojo pažadą reformuoti lese majeste įstatymą, pagal kurį už valdančiojo valstybės vadovo orumo įžeidimą skiriamos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Kadaise šis klausimas buvo laikomas neliečiamu Tailando politikoje, o konkuruojanti opozicinė partija „Pheu Thai“ kampanijos metu jo vengė.

„Kad ir kas nutiktų, mes sieksime karališkojo lese majeste įstatymo reformos“, – sekmadienį žurnalistams sakė Pita Limjaroenratas.

„Galime dirbti kartu“

Du dešimtmečius populiariausia partija buvusi „Pheu Thai“ tikėjosi triuškinamos pergalės, kuri leistų jai vadovauti koalicijai.

„Pheu Thai“ lyderė Paetongtarn Shinawatra, jauniausia partijos įkūrėjo ir tremtyje gyvenančio milijardieriaus Thaksino, duktė, pasveikino MFP su sėkme ir užsiminė apie galimą bendradarbiavimą būsimoje vyriausybėje.

„Galime dirbti kartu“, – sakė ji.

Nepaisant sėkmės, dėl 2017 metais chuntos parašytos konstitucijos MFP ir „Pheu Thai“ vis dar susiduria su daugybe kliūčių, kad užsitikrintų valdžią.

Naująjį premjerą kartu rinks 500 išrinktų žemųjų parlamento rūmų narių ir 250 senato narių, kuriuos skirs Prayuto Chan-O-Cha chunta. Tai sukuria palankias sąlygas kariuomenei.

Be to, jau dabar sklando gandai, kad MFP gali būti paleista teismo sprendimu – toks likimas ištiko jos pirmtakę partiją „Future Forward Party“ po netikėtai gerų rezultatų 2019 metų rinkimuose.

Manoma, kad rinkimų komisija dar kelias savaites oficialiai nepatvirtins galutinio kiekvienos partijos laimėtų vietų skaičiaus.

Tačiau pirmadienį ji prognozavo, kad MFP ir „Pheu Thai“ laimės po 112 iš 400 vietų rinkimų apygardose. Tokiu atveju MFP greičiausiai gautų daugiau iš likusių 100 vietų, kurios bus paskirstytos partijoms pagal proporcinį principą.

Pirmieji rinkimai po 2020-ųjų protestų

Šie rinkimai buvo pirmieji po 2020-ųjų protestų, per kuriuos buvo reikalaujama apriboti Tailando karaliaus valdžią ir išlaidas.

Demonstracijos liovėsi, nes buvo įvesti COVID-19 apribojimai ir suimta kelios dešimtys lyderių, tačiau jų energija skatino vis didesnę paramą radikalesnei opozicinei MFP.

„Šiomis dienomis jaunoji karta rūpinasi savo teisėmis ir ateis balsuoti“, – sekmadienį atvykęs balsuoti žurnalistams sakė Pita Limjaroenratas.

MFP siekė tūkstantmečio ir Z kartos rinkėjų, kurie sudaro beveik pusę 52 milijonų šalies elektorato, balsų, tačiau pirmieji rezultatai parodė, kad jie įsitvirtino visose demografinėse grupėse.

Partija sulaukė didžiulio palaikymo Bankoke ir laimėjo visas apygardas, išskyrus vieną.

Prognozuojama, kad ji taip pat užims apygardas šiaurinėse teritorijose, kuriose tvirtai laikosi „Pheu Thai“ partija, ir net perims Thaksino Shinawatros gimtąją apygardą netoli Čiangmajaus šalies šiaurėje.

VIDEO: Tailandiečiai švenčia pergalę – įveikė dešimtmetį valdžiusias su kariuomene susijusias partijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?