Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Taivanas atliks raketų paleidimo bandymą

Taivanas pirmadienį prieš didžiausias kasmetines karines pratybas pradės dviejų dienų raketų paleidimo bandymą, Kinijai demonstruojant vis agresyvesnį nusiteikimą.
Karinės pratybos Taivane
Karinės pratybos Taivane / „AFP“/„Scanpix“

23 milijonai Taivano gyventojų gyvena nuolatinėje Pekino invazijos grėsmėje, nes kinai savarankišką demokratinę šalį laiko savo teritorijos dalimi, kurią žada vieną dieną susigrąžinti, prireikus – jėga.

Raketų paleidimas pietinėje Pingdongo apygardoje įvyks tuo metu, kai Taibėjaus ir Pekino santykiai darosi vis labiau įtempti, o Kinija per pastaruosius metus surengė dvejas dideles karines pratybas aplink salą.

Vėliausią kartą Pekinas imitavo tikslinį smūgį Taivanui ir salos apsupimą balandį. Valstybinė žiniasklaida taip pat pranešė, kad dešimtys lėktuvų treniravosi vykdyti oro blokadą.

Šios pratybos buvo atsakas į prezidentės Tsai Ing-wen susitikimą su Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmų pirmininku Kevinu McCarthy anksčiau tą patį mėnesį.

Pirmadienio ir antradienio raketų bandymai vyks Pekinui vykdant oro ir jūrų manevrus Taivano sąsiauryje ir aplink jį.

Praėjusį mėnesį aštuoni Kinijos karo lėktuvai priartėjo prie Taivano gretutinės zonos – jūros juostos, esančios 44 km atstumu nuo Taivano pakrantės.

Gegužę Kinijos lėktuvnešių „Shandong“ grupė praplaukė Taivano sąsiauriu.

Santykiai diplomatinėje srityje ne ką geresni. Nuo tada, kai buvo išrinkta Tsai Ing-wen, kuri atmeta Kinijos pretenzijas į Taivaną, Pekinas atsisakė kalbėtis su jos vyriausybe.

Praėjusią savaitę Taivano imigracijos departamentas paskelbė, kad atmetė Kinijos turizmo pareigūnų prašymus leisti atvykti į salą liepos viduryje vyksiančią tarptautinę turizmo mugę.

Kalbėdama apie bendrą situaciją, imigracijos agentūra teigė, kad kyla abejonių dėl Kinijos turizmo pareigūnų dalyvavimo būtinumo, skubumo ir nepakeičiamumo. Vizos buvo patvirtintos tik turizmo operatoriams iš Kinijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas