Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taivano pagrindinė opozicinė partija kandidatu į prezidentus pasirinko populiarų merą

Pekinui palanki Taivano opozicinė Kuomintango partija trečiadienį iškėlė nemažą populiarumą turinčio Naujojo Taibėjaus miesto mero Hou You-yi kandidatūrą kitais metais vyksiančiuose salos prezidento rinkimuose.
Hou You-yi
Hou You-yi / AP/„Scanpix“ nuotr.

Sausį vyksiantys rinkimai laikomi referendumu, atskleisiančiu viešąją nuomonę dėl dabartinės Taivano prezidentės Tsai Ing-wen vykdomos politikos Kinijos atžvilgiu, turint omenyje, kad abiejų pusių santykiai jos kadencijos metu pablogėjo.

Tsai Ing-wen nesutinka su Kinijos teiginiu, kad Taivanas yra Rytų Azijos milžinės teritorijos dalis. Savo ruožtu Pekinas per dvi jos kadencijas padidino karinį ir diplomatinį spaudimą salai.

Tuo metu KMT tradiciškai pasisako už šiltesnius ryšius su Kinija.

Trečiadienį per partijos susirinkimą Hou You-yi sakė, kad jo pagrindiniai tikslai, jei bus išrinktas, yra apsaugoti Taivaną ir atnešti jam gerovę.

„Kinijos Respublika yra mūsų šalis, o Taivanas – mūsų namai. Visi turėtume būti vieningi... kad galėtume rūpintis savo namais ir kurti bendrą ateitį“, – sakė 65-erių vyras.

Buvęs policijos viršininkas Hou You-yi į politiką įsitraukė 2010-aisiais, kai tuometinis Naujojo Taipėjaus miesto meras ir dabartinis KMT pirmininkas Ericas Chu paskyrė jį savo pavaduotoju. Šias pareigas kandidatas į prezidentus ėjo aštuonerius metus.

2018-aisiais vietos valdžios rinkimuose jis tapo Naujojo Taipėjaus miesto – didžiausios Taivano rinkimų apygardos, turinčios apie keturis milijonus gyventojų – meru, o pernai buvo perrinktas.

Neseniai vykusiame miesto tarybos posėdyje paprašytas paaiškinti savo poziciją Kinijos klausimu, Hou You-yi sakė, kad nepritaria Taivano nepriklausomybei ir vienos šalies bei dviejų sistemų susitarimui, turėdamas omenyje Honkonge taikomą modelį.

Kinija siūlo šį modelį taikyti ir Taivanui, tačiau dauguma savivaldžios salos gyventojų jį atmetė, ypač po to, kai Pekinas užgniaužė politines laisves Honkonge, nors žadėjo miestui suteikti tam tikrą autonomiją.

Hou You-yi KMT pasirinko vietoj technologijų milžinės „Foxconn“ milijardieriaus įkūrėjo Terry Gou.

Jis varžysis su dabartiniu viceprezidentu 63-ejų Williamu Lai, kuris už Taivano nepriklausomybę pasisako dar atviriau nei Tsai Ing-wen.

Tsai Ing-wen nebegalės vėl kandidatuoti po to, kai 2024 metų gegužę baigsis jos antroji ketverių metų kadencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas