Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Talibai kritikuoja sprendimą neįtraukti jų į JT derybas dėl Afganistano

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) antradienį tęsia derybas su pasaulio galybėmis dėl to, kaip elgtis su Afganistano Talibano lyderiais, Kabulo administracijai perspėjant, kad susitikimas gali būti kontrproduktyvus.
Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas
Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas / „Reuters“/„Scanpix“

A.Guterresas sušaukė dviejų dienų derybas Dohoje, Jungtinėms Tautoms peržiūrint savo didžiulę pagalbos operaciją Afganistane po to, kai vietinėms moterims buvo uždrausta dirbti JT agentūrose.

Afganistano moterims taikomi įvairūs apribojimai, įskaitant draudimą įgyti aukštąjį išsilavinimą ir dirbti daugelį valstybinių darbų, o moterų grupės baiminosi, kad Dohos susitikime gali būti pasiūlyta imtis žingsnių, vedančių link 2021 metų rugpjūtį į valdžią grįžusios Talibano administracijos pripažinimo.

JT Saugumo Taryba praėjusią savaitę vienbalsiai pasmerkė prieš Afganistano moteris nukreiptus veiksmus, kurie, pasak organizacijos, kelia rimtą grėsmę jos pastangoms padėti gyventojams.

Talibano valdžia, kuri nebuvo pakviesta į JT susitikimą, atmetė Saugumo Tarybos reikalavimą atšaukti draudimą kaip kišimąsi į vidaus socialinius reikalus.

Talibai taip pat kritikavo sprendimą neįtraukti jų į Dohos derybas, kuriose dalyvauja Jungtinių Valstijų, Rusijos, Kinijos ir 20 kitų šalių ir organizacijų, įskaitant pagrindines Europos paramos teikėjas ir kaimynines šalis, pavyzdžiui, Pakistaną, pasiuntiniai.

„Bet koks susitikimas, kuriame nedalyvauja IEA (Afganistano Islamo Emyrato) – pagrindinės klausimo šalies – atstovai, yra neproduktyvus, o kartais net kontrproduktyvus“, – sakė Talibano politinio biuro Dohoje vadovas Suhailas Shaheenas.

„Kaip gali būti priimtinas ar įgyvendinamas tokiuose susitikimuose priimtas sprendimas, kai mes nedalyvaujame šiame procese? Tai diskriminacinis ir nepateisinamas sprendimas“, – sakė S.Shaheenas.

JT atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas pirmadienį pareiškė, kad Talibano vyriausybės pripažinimas nesvarstomas derybose, kurios vyksta už uždarų durų.

Susitikime aptariamos žmogaus teisės, įskaitant moterų teises, Afganistano valdymas ir kovos su terorizmu bei prekyba narkotikais būdai, sakė jis.

Jis pridūrė, kad A.Guterresas nori, jog „tarptautinė bendruomenė pasiektų bendrą supratimą, kaip šiais klausimais elgtis su Talibanu“.

JT operacijos Afganistane peržiūra turi būti baigta penktadienį. Pasaulinė organizacija pareiškė, kad susidūrė su pasirinkimu, ar likti šalyje, kurį pavadino siaubingu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas