Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas atakavo kalėjimą ir paleido šimtus kalinių

Antradienio naktį Talibano kovotojai šiaurės vakarų Pakistane, Chaiber Pachtunchvos provincijoje užpuolė pagrindinį kalėjimą. Judėjimo atstovai paskelbė, kad jiems pavyko išlaisvinti apie 300 kalinių, skelbia „Dawn“. Pakistano valdžia pripažino, kad įstaiga buvo užpulta ir patvirtino, jog pabėgo 243 kaliniai.
Pakistano policija
Pakistano policija / AFP/Scanpix nuotr.

Anot Pakistano saugumo pajėgų atstovo, kalėjimo ataka prasidėjo pasigirdus sprogimui, kuris surengtas ties įstaiga. Žvalgybos pareigūno teigimu, kovotojai šaukė „Dievas yra didis“ ir „Tegyvuoja Talibanas“. Po to nuaidėjo virtinė kitų sprogimų, susprogdinti mažiausiai aštuoni sprogstamieji įtaisai, kuriais suniokota išorinė kalėjimo siena. Pro čia į kalėjimo pastatą pateko kovotojai, persiregę policininkų uniformomis. Tuo pačiu metu kalėjimas iš visų pusių buvo apšaudytas iš granatsvaidžių, kovotojai taip pat panaudojo ir rankines granatas.

Per šią ataką Dera Ismail Chano mieste žuvo mažiausiai 12 žmonių, tarp jų keturi policininkai, o dar septyni žmonės buvo sužeisti.

Kaip skelbia dawn.com, kalėjimą užpuolė apie šimtas kovotojų, tarp jų būta ir savižudžių. Ginkluoti kovotojai kalėjimą užpuolė iš skirtingų pusių, kelią prasiskynė pro daržovių turgų šalia vyriausybinio mergaičių koledžo.

Vietos gyventojo Sharafato Khano teigimu, sprogimai buvo tokie stiprūs, jog supurtė kaimyninius namus. Jis teigė girdėjęs besitęsiančius šūvių aidus.

Šiame kalėjime laikomi apie 5 000 kalinių, tarp jų, anot vietos valdžios pareigūnų, 40 yra „itin reikšmingų“, aukšto lygio kovotojų. Kiek kalinių pabėgo, jis nenurodė, tik užsiminė, kad šešis asmenis, iš miesto bandžiusius pabėgti automobiliu, pavyko sulaikyti.

Generalinis kalėjimų inspektorius Khalidas Abbasas teigė, jog Dera Ismail Chano mieste esantis kalėjimas yra vienas saugiausių regione, tačiau skirtas laikyti nusikaltėlius, o ne teroristus ir kovotojus.

Vietos policijos vadovybė pranešė, kad neseniai buvo gavusi įspėjimą, jog Dera Ismail Chano kalėjime bus rengiamas išpuolis, tačiau nesitikėjo, jog tai įvyks taip greitai. Antradienį paryčiais pastatą apsupo kariai, jiems prireikė šešių valandų, kad atlaisvintų kalėjimą ir neutralizuotų dešimtis padėtų sprogmenų. Kalėjimo atlaisvinimo operacija pradėta išaušus, nes tamsoje sunku atskirti pareigūnais persirengusius kovotojus nuo tikrų policininkų.

Tai ne pirmas kartas, kai kovotojai bando išlaisvinti kalėjime atsidūrusius savo bendrininkus. Pernai balandį užpuolus Banu kalėjimą pabėgo apie 400 kalinių, tarp jų buvo ir kovotojų.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai